Laden...

Uitspraken in strafzaken - januari 2023

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Uitspraken in strafzaken - januari 2023
Breda en Middelburg, 09 februari 2023

De rechtbank Zeeland-West-Brabant deed in januari 2023 uitspraak in verschillende strafzaken. Hieronder lees je een selectie van deze uitspraken.

Gevangenisstraf voor 4 strafbare feiten in korte tijd

In een paar maanden tijd maakte een 29-jarige man zich schuldig aan 4 nare strafbare feiten. Het ging om 2 brandstichtingen, stalking en het overtreden van een contactverbod. Dit gebeurde nadat zijn ex-vrouw – voor hem onverwacht – aangaf van hem te willen scheiden. Hij stak de auto van zijn voormalige schoonvader in brand. Een paar maanden later stichtte hij ook brand bij de garage van de buurman van zijn ex-schoonouders. Onder andere door camerabeelden en getuigenverklaringen kon de rechtbank vaststellen dat het de verdachte was die deze branden gesticht had.
Gedurende 5 weken heeft hij zijn ex-vrouw meerdere malen gebeld en 63 e-mails gestuurd. De rechtbank vindt hiermee stalking bewezen. Ook overtrad hij op een later moment een contactverbod dat hij had voor haar. De man krijgt een gevangenisstraf van 15 maanden opgelegd, waarvan 5 maanden voorwaardelijk. Deze 5 maanden hoeft hij niet te zitten als hij zich tijdens de proeftijd van 2 jaar steeds meldt bij de reclassering en zich laat behandelen. Ook mag hij tijdens de proeftijd geen contact hebben met zijn ex en mag hij niet in de buurt van haar woning komen. Verder moet hij een schadevergoeding betalen voor de schade aan de auto.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2022:8157

Schuldigverklaring zonder oplegging van straf of maatregel

Een 24-jarige man heeft zich schuldig gemaakt aan het in bezit hebben van kogelpatronen en het witwassen van ongeveer 4.000 euro, maar krijgt hiervoor geen straf of maatregel opgelegd door de rechtbank. Deze strafbare feiten zijn naar voren gekomen naar aanleiding van een doorzoeking van de woning van zijn ouders in een ander strafrechtelijk onderzoek. In dit onderzoek is de verdachte in 2022 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar door het gerechtshof ’s-Hertogenbosch. Als deze zaak tegelijkertijd met de zaak destijds was afgedaan, had de verdachte waarschijnlijk niet meer straf gekregen dan die 4 jaar. Ook weegt de rechtbank mee dat de strafbare feiten langer dan 2 jaar geleden hebben plaatsgevonden en er sprake is van de overschrijding van de redelijke termijn, en dat die vertraging niet de schuld is van verdachte. De officier van justitie en de verdediging hebben aan de rechtbank een afdoeningsvoorstel voorgelegd, dat erop ziet om de verdachte schuldig te verklaren zonder het opleggen van een straf of maatregel. Normaal gesproken zou een straf op zijn plaats zijn, maar gezien de eerder genoemde omstandigheden en het afdoeningsvoorstel verklaart de rechtbank de verdachte schuldig zonder oplegging van straf of maatregel.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2023:124

Voorwaardelijke gevangenisstraf voor poging doodslag door suïcidale vrouw

In juni 2021 probeerde een vrouw haar toenmalige vriend te doden door hem met een klauwhamer tegen zijn hoofd te slaan terwijl hij ’s middags even lag te slapen op bed. Zij wilde zichzelf van het leven beroven en – kort gezegd – haar vriend meenemen. Dit alles gebeurde onder hevige gemoedstoestanden, emoties en wanhoop. De rechtbank vindt een poging tot doodslag bewezen. In beginsel zou daarvoor een paar jaar gevangenisstraf passend zijn, maar de rechtbank wijkt hier van af vanwege een aantal bijzondere omstandigheden in deze zaak. De vrouw was namelijk tijdens het strafbare feit verminderd toerekeningsvatbaar door onder andere haar persoonlijkheidsstoornis. Hiervoor was zij al in april 2021 vrijwillig begonnen met behandelingen. Ook heeft de verdachte zichtbaar spijt betuigd in de rechtbank en aangegeven dat ze zich enorm schaamt. Het gaat nu veel beter met de vrouw. Ze volgt nog steeds vrijwillig behandeling. Ze woont in een beschermde woonvorm. Er is zorg beschikbaar en ze wordt begeleidt. Verder heeft ze een inkomen en een dagbesteding. Een gevangenisstraf zou de goede ontwikkelingen van de verdachte weer overhoop gooien en daarom legt de rechtbank een voorwaardelijke gevangenisstraf van 12 maanden op, met een proeftijd van 3 jaar. Tijdens de proeftijd staat ze onder toezicht van de reclassering. Dat biedt haar nog 3 jaar lang een extra mogelijkheid om hulp te vragen en kan haar beschermen als zij weer in een partnerrelatie komt waar haar problematiek op kan spelen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2023:376



Gevangenisstraf voor uithalers

De rechtbank heeft 1 jaar gevangenisstraf opgelegd aan 2 verdachten die zich onrechtmatig bevonden op een haventerrein. Het is strafbaar om je te bevinden op een besloten plaats voor distributie en opslag van goederen van een haven, luchthaven of spoorwegemplacement zonder dat je daar iets te zoeken hebt. Die mensen zijn daar namelijk vaak om ergens drugs of andere illegale goederen uit te halen. Zij worden ook wel uithalers genoemd. De verdachten in deze zaak zijn in de nacht op een haventerrein gekomen door een gat te graven en onder het hek door te klimmen. Op het terrein werden verder twee sporttassen gevonden: één met gereedschappen en één met daarin vergelijkbare tassen. Uit bewijs in het dossier volgt volgens de rechtbank dat die tassen van de verdachten waren. De gevonden gereedschappen kunnen worden gebruikt om door wanden en plafonds van reefercontainers te zagen en de plafonds te openen. In de plafonds van dat soort containers worden vaak pakketten met verdovende middelen verstopt. Verder is op de telefoon van één van de verdachten gezocht naar een schip dat die dag in de haven was aangekomen. Het staat volgens de rechtbank dan ook vast dat de verdachten op het terrein waren met een criminele intentie, namelijk om goederen uit containers te halen die per schip naar het haventerrein zijn vervoerd. Met het uithalen van drugs uit een container op een haventerrein zijn flinke geldbedragen te verdienen. Er kan van worden uitgegaan dat het uithalen steeds in opdracht van een criminele organisatie gebeurt. Een afschrikwekkende straf is daarom nodig en dat effect kan volgens de rechtbank alleen worden bereikt met een forse gevangenisstraf. Een taakstraf en een voorwaardelijke straf zijn daartoe onvoldoende volgens de rechtbank.

Lees de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBZWB:2022:7476
ECLI:NL:RBZWB:2022:7475



Uitspraken