Laden...

Uitspraken in strafzaken – september 2022

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Uitspraken in strafzaken – september 2022
Breda en Middelburg, 12 oktober 2022

De rechtbank Zeeland-West-Brabant deed in september 2022 uitspraak in verschillende strafzaken. Hieronder lees je een selectie van deze uitspraken.

Vrijspraak voor handel in drugs en ketamine

Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht een 29-jarige man van het verkopen van ketamine en een grote hoeveelheid drugs, waaronder MDMA en xtc-pillen. Die verdenking is gebaseerd op berichten die gestuurd zijn met Sky ECC, een communicatiedienst waarmee versleutelde berichten worden verstuurd.
Om tot een veroordeling te komen, moet er sprake zijn van wettig en overtuigend bewijs. Van wettig bewijs is bijvoorbeeld sprake als er bewijsmiddelen zijn uit verschillende bronnen. Op basis van die bewijsmiddelen moet de rechter vervolgens ook overtuigd zijn dat de verdachte schuldig is.
Het dossier van deze zaak, samengesteld door het OM, bevat niet alle Sky-ECC berichten die volgens het OM door de verdachte zijn gestuurd. De context van die berichten kon daardoor niet worden beoordeeld. Ook zijn er geen andere bewijsmiddelen opgenomen die de inhoud van de berichten ondersteunen. De rechtbank is van oordeel dat hierdoor het wettige bewijs ontbreekt en spreekt de verdachte daarom vrij.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2022:5151

Voorlopige hechtenis per direct opgeheven

De voorlopige hechtenis van een 37-jarige man is op 14 september opgeheven. De man zat vast op verdenking van het nalaten van hulp inschakelen voor zijn vriendin, waarna zij overleed. De vrouw had dringend medische zorg nodig. Omdat de officier van justitie wilde dat deze verdachte in ieder geval nog 90 dagen langer vast bleef zitten, moest hij voor de raadkamer gevangenhouding verschijnen.
In Nederland is het in artikel 255 van het Wetboek van Strafrecht strafbaar gesteld om iemand voor wie je – voor zover hier van belang – een wettelijke verzorgingsverplichting hebt in een hulpeloze toestand achter te laten Dat is het geval bij gehuwde of geregistreerde partners. Andere relatievormen vallen hier niet onder.
De rechtbank wees het verzoek van de officier van justitie om verdachte langer vast te houden af, omdat de rechter gebonden is aan de politieke keuze van de wetgever. Moderne relaties lopen zeer sterk uiteen (van alleen seks met elkaar tot een langdurig, volledig delen van elkaars leven), zodat het de rechtsvormende taak van de rechter te boven gaat een duidelijke grens aan te brengen welke relaties wel of niet onder het artikel vallen. Met het oog op het legaliteitsbeginsel en het hoge strafmaximum is een duidelijke grens echter wel vereist. De voorlopige hechtenis van de man is daarom per direct opgeheven.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2022:5363

Man vrijgesproken voor poging tot doodslag

Op donderdag 15 september heeft de rechtbank een 26-jarige man veroordeeld tot 4 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf. Ook mag hij 6 maanden geen auto of ander motorrijtuig besturen. Hij kreeg deze straf opgelegd omdat hij met zijn rijgedrag levensgevaarlijke situaties creëerde. De verdachte is op de vlucht geslagen voor de politie en heeft hierbij onder andere de maximumsnelheid ruimschoots overschreden en geen voorrang verleend aan andere voertuigen. Hiermee heeft hij andere verkeersdeelnemers ernstig in gevaar gebracht. Volgens het Openbaar Ministerie zou hij ook opzettelijk ingereden zijn op een agent, maar dat vindt de rechtbank niet bewezen. De verdachte is dan ook vrijgesproken van zowel poging tot zware mishandeling als poging tot doodslag.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2022:5345

Man krijgt celstraf voor bezit automatisch vuurwapen en munitie

Op 7 september werd een 39-jarige man door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot een celstraf van 12 maanden waarvan 6 voorwaardelijk voor het bezit van een automatisch vuurwapen en een forse hoeveelheid munitie. De politie ontdekte deze spullen tijdens een politiecontrole in 2020 op een bedrijventerrein in Goes.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2022:5171

Gevangenisstraf voor zware mishandeling

Op 15 september 2022 is een 21-jarige man veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur en een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 93 voorwaardelijk, vanwege openlijke geweldpleging. De man trapte met veel kracht op het hoofd van het slachtoffer, terwijl het slachtoffer al op de grond lag. Daarnaast hield hij het slachtoffer in een wurggreep vast. Hiermee heeft hij zich schuldig gemaakt aan poging tot zware mishandeling. Volgens de rechtbank kon poging tot doodslag niet bewezen worden.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2022:5330

Vrouw vrijgesproken van witwassen

Een 30-jarige vrouw is vrijgesproken van het witwassen van ruim 117.000 euro en een Volkswagen Tiguan. De auto zou volgens het Openbaar Ministerie betaald zijn met geld dat afkomstig is uit een misdrijf. Een deel van de auto werd betaald door de verdachte, met geld uit de overwaarde van haar verkochte woning. Dat haar partner een deel contant betaalde, wist zij niet. De rechtbank heeft geen reden om aan die verklaring te twijfelen, onder andere omdat de vrouw niet bij de aankoop aanwezig was.
Voor de bedragen die verdachte contant gestort heeft op de rekening van haar partner heeft zij een verklaring gegeven die door het Openbaar Ministerie niet nader is onderzocht. De inkomsten en bankrekeningen van verdachte zijn bewust niet opgenomen in het dossier. De rechtbank kan de juistheid van de verklaring van verdachte daarom niet controleren. De vrouw wordt dan ook vrijgesproken van alle verdenkingen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2022:5316

Man veroordeeld voor maandenlange pesterijen

Klieren, mensen bang maken en provoceren: dat heeft een 23-jarige man maandenlang gedaan om verschillende, willekeurige, slachtoffers het leven zuur te maken. Dit deed hij onder andere door hen via online kanalen doodsbedreigingen te sturen en hen anoniem op te bellen. Ook plaatste de verdachte samen met een medeverdachte valse bestellingen, marktplaatsadvertenties en zelfs bommeldingen op naam van hun slachtoffers. Ook een woning werd beklad. Verdachte heeft een verstandelijke beperking, is verminderd toerekeningsvatbaar en werkt hard om zijn leven weer op orde te krijgen. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 153 dagen, waarvan 150 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar. Omdat de verdachte 3 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij nu niet de gevangenis in. Daarnaast krijgt hij ook een werkstraf van 120 uur opgelegd. Aan een aantal slachtoffers is hij ook een schadevergoeding verschuldigd. Hij moet hen in totaal bijna 5.500 euro betalen.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2022:5709

91-jarige man veroordeeld voor ontucht

Gedurende een jaar, vanaf mei 2009,  heeft een 91-jarige man een toen nog minderjarig meisje meerdere malen lichamelijk betast. Dit gebeurde op zijn erf, waar het meisje regelmatig kwam voor haar verzorgpaard. Zij zag de man als haar opa en beste vriend. In plaats van haar te beschermen en haar te helpen met haar hobby, heeft hij op ernstige wijze de lichamelijke integriteit en waardigheid van het meisje geschonden. De officier van justitie eiste hiervoor een onvoorwaardelijke celstraf van 9 maanden.

De rechtbank begrijpt de eis, maar wijkt hier vanaf. De inmiddels volwassen vrouw heeft in haar verklaring aangegeven dat ze deze gebeurtenissen een plek wil geven en af wil sluiten. Voor de rechtbank staat de genoegdoening voor de vrouw voorop. Dit komt volgens de rechtbank tot uiting door de bewezenverklaring – waarmee wordt erkend dat het misbruik heeft plaatsgevonden – en de schadevergoeding die verdachte haar moet betalen. De rechtbank houdt verder onder andere rekening met het grote tijdsverloop sinds het gepleegde feit, de zeer hoge leeftijd van de verdachte en zijn broze gezondheid. De man krijgt daarom van de rechtbank 1 jaar gevangenisstraf, geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van 2 jaar. Daarnaast moet hij het slachtoffer een schadevergoeding betalen van ruim 5.000 euro.

Lees hier de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBZWB:2022:5614

Uitspraken