Laden...

Verplichte opname en contactverbod voor stalkster

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Zeeland-West-Brabant > Nieuws > Verplichte opname en contactverbod voor stalkster
Breda, 11 juni 2015

De rechtbank Zeeland-West-Brabant, locatie Breda, heeft een vrouw veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf gelijk aan het voorarrest en een voorwaardelijke celstraf van 90 dagen, met een proeftijd van 3 jaar. De vrouw heeft 12 mensen langere tijd gestalkt en bedreigd via sociale media. Zij moet zich klinisch laten opnemen en mag tijdens de proeftijd geen contact zoeken met de slachtoffers. Bovendien moet zij de slachtoffers in totaal ruim 3600 euro schadevergoeding betalen.

​Facebook

De stalking begon nadat een van de slachtoffers een foto van zichzelf en de toenmalige partner van de verdachte op Facebook zette. Dat maakte de verdachte boos; zij dacht dat de vrouw tussen haar en haar partner probeerde te komen. Sindsdien stuurde zij deze vrouw, en later ook de ‘Facebook-vriendinnen’ van deze vrouw, berichten via Facebook en via WhatsApp en sms. Daarbij dreigde zij hen zelf of hun kinderen iets aan te doen. Omdat de slachtoffers de verdachte niet of nauwelijks kenden, konden zij niet inschatten waartoe zij in staat was.

​Oordeel van de rechtbank

De rechtbank vindt dat wettig en overtuigend bewezen is dat de verdachte haar slachtoffers belaagde en bedreigde via Facebook, WhatsApp- en/of sms-berichten. Hierbij heeft de verdachte hen ernstige overlast bezorgd. De rechtbank vindt dit volkomen onacceptabel.
De verdachte heeft in ernstige mate en op een zeer indringende manier inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van haar slachtoffers. Hierbij bekommerde zij zich niet om de negatieve gevolgen voor hen. Dit alles had op de slachtoffers grote impact. Zij spreken van een gevoelens van machteloosheid, angst en onveiligheid.
 
In het voordeel van de verdachte weegt de rechtbank mee dat zij niet eerder is veroordeeld voor belaging. Verder is gebleken dat de slachtoffers de verdachte, in reactie op haar uitingen, op storende wijze hebben benaderd. Dit heeft de situatie verergerd.

​Stoornis

Uit het psychologisch onderzoek komt naar voren dat de verdachte een gebrekkige ontwikkeling en een borderline persoonlijkheidsstoornis heeft, waardoor zij impulsief kan reageren en de gevolgen van haar gedrag niet overziet. De combinatie met middelengebruik en een instabiele sociale situatie maakt haar verminderd toerekeningsvatbaar en verhoogt de kans op herhaling.
De deskundigen zijn van mening dat ter voorkoming van herhaling een opname in een kliniek noodzakelijk is, met een langdurig en steunend nazorgtraject, in een verplichte beschermende woonvorm. De rechtbank gaat hierin mee. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie.

Uitspraken