Laden...

Digitaal procederen uitkeringen SVB

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksReglementen procedures en formulieren > Bestuursrecht > Digitaal procederen uitkeringen SVB

Via Mijn Rechtspraak kunt u sinds 17 juni 2024 digitaal procederen over besluiten van de Sociale Verzekeringsbank. Bijvoorbeeld over kinderbijslag (AKW), ouderdomspensioen (AOW) en nabestaandenuitkering (ANW). Dat kan in beroep bij de rechtbank en in hoger beroep bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

Voordelen digitaal procederen

 • Eenvoudig stukken (documenten) in pdf-formaat uploaden en downloaden.
 • Digitale ontvangstbevestiging na elk (nieuw) ingediend stuk.
 • Tijd- en plaatsonafhankelijk inzicht in uw dossiers.
 • U ontvangt per e-mail een kennisgeving als de rechtbank of de CRvB een of meer stukken heeft toegevoegd aan het dossier.

Direct indienen (hoger) beroep

Als advocaat logt u in met uw advocatenpas. Inloggen Mijn Rechtspraak

Vertegenwoordigt u niet als advocaat, maar als gemachtigde iemand in (hoger) beroep? U logt in met eHerkenning met minimaal betrouwbaarheidsniveau 3.

Let op: kijk als burger op de pagina Digitaal beroep uitkeringen SVB of Digitaal hoger beroep uitkeringen SVB.

 

In SVB-uitkeringszaken kunt u niet Veilig Mailen

Uw (hoger)beroepschrift, verweerschrift, verzoekschrift, aanvullende stukken en andere communicatie verstuurt u via Mijn Rechtspraak.

 


 Digitaal procederen uitkeringen SVB bestaat uit de volgende stappen:

>Alles uitklappen
 • U begint met het maken van een (hoger)beroepschrift en slaat dat op in pdf/a-formaat. Zet in uw (hoger)beroepschrift:

  • uw naam en adres
  • waarom u het niet eens bent met de afwijzing van uw bezwaar door de Sociale Verzekeringsbank (beroep). Of waarom u het niet eens bent met de uitspraak van de rechtbank over een SVB-uitkeringszaak (hoger beroep)
  • wat de beslissing volgens u moet zijn
  • de datum
  • uw handtekening


 • a. als advocaat met uw advocatenpas;
  b. als gemachtigde met eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 3).

  • Kies 'Nieuwe zaak indienen' en vul de gevraagde gegevens in.
  • Upload het (hoger)beroepschrift.
  • Voeg de bijlagen toe als afzonderlijke pdf-bestanden:
   • de afwijzing van uw bezwaar door de SVB als u in beroep gaat; of de uitspraak van de rechtbank waartegen u in hoger beroep gaat;
   • als u die heeft: documenten die uw standpunt onderbouwen;
   • als gemachtigde: een schriftelijke machtiging (pdf, 0 B) (pdf, 0 B) waaruit blijkt dat u uw cliënt mag vertegenwoordigen in (hoger) beroep;

  Klik op de knop Bericht versturen om uw (hoger)beroepschrift en de bijlagen in te dienen.

  Let op: u kunt alleen pdf/a-bestanden uploaden in Mijn Rechtspraak. Een bestand kan tot 25 MB groot zijn. U kunt meerdere bestanden uploaden.

  Indieningsnummer
  Na het indienen ziet u direct een ontvangstbevestiging met datum en tijd van indienen en het indieningsnummer.

  Zaaknummer
  Als de rechtbank of de CRvB uw (hoger)beroepschrift in behandeling heeft genomen, krijgt u in Mijn Rechtspraak een bericht met daarin het zaaknummer.

  Griffierecht
  Als de rechtbank of de CRvB uw (hoger)beroepschrift heeft verwerkt, moet u binnen 4 weken griffierecht betalen. U ontvangt per post een uitnodiging om het griffierecht  te betalen.


 • Procedeert u nog niet digitaal, maar de Sociale Verzekeringsbank wel? Dan stuurt de rechtbank of de CRvB u een kopie van de stukken per post. U krijgt daarbij de uitnodiging om u aan te melden voor digitaal procederen.

  Daarvoor logt u in op Mijn Rechtspraak.

  • In het startscherm kiest u 'Aanmelden in lopende zaak'.
  • Vul de gevraagde gegevens in, zoals het zaaknummer en uw e-mailadres.
  • Ook kunt u bijlagen toevoegen, zoals een verweerschrift en eventueel bewijsstukken (documenten).

  Met de knop Bericht versturen meldt u zich aan in de lopende zaak.

  Inloggen Mijn Rechtspraak

  Nadat de rechtbank of de CRvB uw aanmelding heeft verwerkt, ontvangt u daarover een e-mail. U ziet dan in Mijn Rechtspraak de zaak staan bij Mijn dossiers. • Wilt u na het indienen van uw (hoger)beroepschrift aanvullende documenten indienen of een reactie geven op het verweerschrift? Of wilt u in hoger beroep een verweerschrift indienen?

  Dat doet u via Nieuw bericht in het digitaal dossier. U kunt ook bijlagen toevoegen, zoals bewijsstukken (documenten). U verstuurt uw aanvullende documenten of het verweerschrift met de knop Bericht versturen.

  Nadat u het bericht heeft ingediend, ontvangt u een ontvangstbevestiging met het indieningsnummer.

  U ontvangt per e-mail een kennisgeving als de rechtbank of de CRvB documenten heeft toegevoegd aan het dossier. Bijvoorbeeld een verzoek om informatie of het verweerschrift van de andere partij.


 • U ontvangt via Mijn Rechtspraak een uitnodiging voor de zitting. Hierin staat wanneer (datum) en waar (locatie of online) de mondelinge behandeling plaatsvindt.

 • De rechtbank (beroep) of de CrvB (hoger beroep) doet binnen 6 weken na de zitting een uitspraak. U krijgt bericht als de rechtbank of de CRvB meer tijd nodig heeft. Als de uitspraak in het digitale dossier staat, krijgt u daarover een kennisgeving.

 • Bent u het niet eens met de uitspraak van de rechter in de beroepszaak? U kunt digitaal hoger beroep indienen bij de Centrale Raad van Beroep staat. Dat doet u door een nieuwe zaak in te dienen in Mijn Rechtspraak. Ook de SVB kan in hoger beroep gaan. Als dat zo is, dan krijgt u daarover een kennisgeving. 


Komt uw cliënt door de beslissing van de SVB of de uitspraak van de rechtbank direct in de problemen? U kunt de rechtbank of de CRvB vragen om een snelle beslissing, een voorlopige voorziening. Dat verzoek kunt u ook als Nieuw bericht indienen via Mijn Rechtspraak.

Digitale toegang bestuursrecht en civiel recht

De maatschappij digitaliseert steeds meer. In die ontwikkeling gaat de Rechtspraak mee. De komende jaren biedt de Rechtspraak partijen in steeds meer bestuursrechtelijke en civiele zaken digitale toegang tot de rechter  (pdf, 145,3 KB) Zo worden procedures sneller en toegankelijker.

 

Vraag en antwoord

Welke browser kan ik gebruiken?

U kunt werken met: een actuele versie van een browser zoals Google Chrome, Edge, Firefox of Safari (niet: Microsoft Internet Explorer, Microsoft Edge Legacy). U heeft de nieuwste versie van deze browser nodig om alle functionaliteiten te kunnen gebruiken. Het kan voorkomen dat een bepaalde browser in combinatie met lokale instellingen problemen veroorzaakt. Het advies is dan een andere browser te proberen of de software van uw browser bij te werken naar een hogere versie.

Welke documenten kan ik uploaden?

U kunt alleen pdf/a-bestanden uploaden. Die kunnen maximaal 25 MB zijn en mogen niet beveiligd zijn met bijvoorbeeld een wachtwoord. Word- en Excel-documenten en foto’s slaat u op als pdf/a-bestand. Heeft u papieren documenten? Gebruik dan een scanner en software die pdf/a-bestanden kunnen maken van voldoende kwaliteit. Bij voorkeur met een resolutie van 300 dpi en met een OCR-laag voor tekstherkenning. Audio- en videobestanden verstuurt u via Veilig Mailen. Voeg een begeleidende brief bij, waarin u onderbouwt wat u met deze bestanden wil aantonen. Die begeleidende brief uploadt u vervolgens ook in Mijn Rechtspraak.

Moet ik stukken een voor een uploaden of kan ik ze in 1 pdf aanleveren?

De stukken moet u als afzonderlijke pdf/a-bestanden uploaden. Geef de bestanden een duidelijk naam en de producties een doorlopende nummering.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

Lees meer over contact via WhatsApp

 • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
 • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

 • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact