Laden...

Akte non-appèl aanvragen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Zelf regelen > Akte non-appel
Een akte non-appèl is een verklaring van de rechtbank dat niemand in hoger beroep is gegaan tegen een uitspraak. Deze akte kunt u nodig hebben om een echtscheiding of beëindiging (ontbinding) van een geregistreerd partnerschap in te schrijven bij de gemeente. U vraagt de akte non-appèl aan bij de rechtbank.
Overal waar huwelijk, echtscheiding of echtscheidingsbeschikking staat, kunt u ook lezen: geregistreerd partnerschap, ontbinding geregistreerd partnerschap of beschikking ontbinding geregistreerd partnerschap.

 

Wanneer heeft u een akte non-appèl nodig?

Een huwelijk is pas ontbonden na inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in het register van de burgerlijke stand. Wilt u de echtscheiding laten inschrijven? Dan moet u (of uw advocaat) dit vragen bij de gemeente waar u bent getrouwd. Bij het verzoek tot inschrijving moet u meestal een akte van berusting óf een akte non-appel meesturen:

Akte van berusting – als de termijn om in hoger beroep te gaan nog loopt

Deze akte kunt u zelf met uw toekomstig ex-partner schrijven en ondertekenen. Of u laat een advocaat dit doen. U hoeft niet naar de rechtbank.

U kunt een akte van berusting maken als u en uw toekomstige ex-partner de hogerberoepstermijn van 3 maanden niet willen afwachten. U verklaart met deze akte dat u en de andere partij instemmen (‘berusten’) met de uitspraak en niet in hoger beroep gaan.

Akte non-appèl – als de termijn om in hoger beroep te gaan voorbij is

Deze akte vraagt u aan bij de rechtbank die uitspraak deed in de echtscheidingsprocedure. Dit kunt u doen na afloop van de hogerberoepstermijn van 3 maanden. De rechtbank zegt met deze akte dat u en de andere partij niet in hoger beroep zijn gegaan.

 

Wat kost een akte non-appèl?

Voor het aanvragen van een akte non-appèl bij een echtscheiding hoeft u geen griffierecht te betalen. 

Voorbeeld akte non-appèl

Voorbeeld van een stempel verklaring non-appèl die door de griffie wordt geplaatst

De rechtbankmedewerker zet op de echtscheidingsbeschikking een stempel 'verklaring non-appèl'. Soms ontvangt u, naast de stempel, ook een schriftelijke verklaring van de griffie. Dit verschilt per rechtbank.


Akte non-appèl als hoger beroep is ingesteld

Bent u of de andere partij in hoger beroep gegaan bij het gerechtshof? Als aan bepaalde voorwaarden is voldaan, kunt u van het gerechtshof een akte non-appèl krijgen. Zodat u de echtscheiding kunt inschrijven bij de gemeente. Neem voor meer informatie contact op met de griffie van het gerechtshof dat het hoger beroep behandelt.


Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact