Laden...

(Dodelijk) geweld Mallorca

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Dodelijk geweld Mallorca

Stand van zaken

De boulevard in Mallorca (foto: ANP) De boulevard in Mallorca (foto: ANP)

Op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter heeft het Nederlandse OM het onderzoek naar de gewelddadigheden in Mallorca overgenomen. De rechtbank Midden-Nederland behandelt verzoeken en vorderingen van het Openbaar Ministerie, net zoals de strafzaak. De zaak bevindt zich in voorbereidende fase.  De inhoudelijke behandeling vindt plaats in oktober 2022.

Op 13 april 2022 werd bekend dat de 20-jarige hoofdverdachte van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman het proces in vrijheid mag afwachten. De rechtbank schorst zijn voorlopige hechtenis maar legt wel een aantal strenge voorwaarden op. Zoals een meldplicht bij de reclassering, hij mag geen contact hebben met nabestaanden, slachtoffers en medeverdachten. En hij mag geen alcohol en drugs gebruiken.


Video beslissing rechtbank derde pro-formazitting

De 20-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman op Mallorca mag het proces in vrijheid afwachten. De rechtbank Midden-Nederland schorste op 13 april 2022 zijn voorlopige hechtenis, maar legde wel een aantal strenge voorwaarden op.

 

Achtergrond

In de nacht van 13 op 14 juli 2021 vonden er meerdere incidenten plaats in El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Eerst vond er een vechtpartij plaats bij café De Zaak. Bij die vechtpartij is één slachtoffer op de grond terechtgekomen en vervolgens is er tegen hem aangeschopt. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van een poging doodslag dan wel een poging tot zware mishandeling.

Later vond er iets verderop op de boulevard een tweede incident plaats, bij café De Bierexpress. Ook hier was sprake van een vechtpartij, waarbij de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen om het leven kwam. Daarnaast is op deze locatie ook een persoon op de grond terecht gekomen waarna er op hem is ingeschopt. Ook in dit geval spreekt het OM van een poging doodslag.

Hieronder ziet u welke verdachten van welk feit worden verdacht.
Alle verdachten zijn afkomstig uit Hilversum en behoren tot dezelfde groep.

>Alles uitklappen
 • Het Openbaar Ministerie verdenkt drie mannen uit Hilversum van betrokkenheid bij de doodslag van Carlo Heuvelman, voor café De Bierexpress op Mallorca. Het gaat om verdachten:

  • S. B.
  • M. T.
  • H. B.
 • Het Openbaar Ministerie verdenkt drie mannen uit Hilversum van betrokkenheid bij de poging doodslag op een ander slachtoffer voor café De Bierexpress. Het gaat om de verdachten:

  • S. B.
  • M. T.
  • H. B.
 • Het Openbaar Ministerie verdenkt vijf mannen uit Hilversum van betrokkenheid bij de poging doodslag voor café De Zaak. Het gaat om verdachten:

  • S. B.
  • M. T.
  • D. v. S.
  • K. B.
  • L. O.
  • L vd H.
 • Het Openbaar Ministerie verdenkt in totaal negen mannen uit Hilversum van het plegen van openlijk geweld op de boulevard van El Arenal in Mallorca. Het gaat om het plegen van openlijk geweld voor café De Zaak en het plegen van openlijk geweld voor café De Bierexpress. De mannen die door het OM verdacht worden van het plegen van deze strafbare feiten zijn:

  • S. B.
  • M. T.
  • H. B.
  • D. v. S.
  • L. O.
  • S. F.
  • L vd H.
  • K. B.
  • M. T. (*)
  * Deze verdachte heeft dezelfde initialen als een eerdergenoemde verdachte.

Procedure

 1. Voorbereidende fase
  rechter-commissaris en raadkamer Actuele fase
 2. Pro-formazittingen
  rechtbank Actuele fase
 3. Inhoudelijke behandeling
  rechtbank Toekomstige fase
 4. Uitspraak
  rechtbank Toekomstige fase

Inhoudelijke behandeling in oktober 2022

De komende tijd wordt het dossier afgerond, zo worden er nog enkele getuigen gehoord en vindt er nog onderzoek plaats. De rechtbank is voornemens om de zaak in oktober 2022 inhoudelijk te behandelen. Daar worden 11 zittingsdagen voor uitgetrokken (zie hieronder). 

De afgelopen tijd vonden meerdere voorbereidende zittingen plaats. Omdat alle verdachten hun proces in vrijheid mogen afwachten is het niet nodig om voor de inhoudelijke behandeling nog een voorbereidende zitting in te plannen.

Agenda inhoudelijke behandeling (onder voorbehoud van wijzigingen)

DatumOmschrijving
dinsdag 4 oktober 2022
Start inhoudelijke behandeling. Ochtend: inleiding rechtbank en algemeen deel. Middag: feitenbehandeling verdachten K.B. en D.v.S.. De verdenkingen en het dossier worden inhoudelijk besproken.
woensdag 5 oktober 2022
Feitenbehandeling verdachten M.T., H.B en S.F.
donderdag 6 oktober 2022
Eventuele uitloop feitenbehandeling woensdag 5 oktober en feitenbehandeling verdachten L.O., L.v.d.H. en M.T.
vrijdag 7 oktober 2022
Feitenbehandeling S.B. + horen deskundigen
maandag 10 oktober 2022
Bespreken persoonlijke omstandigheden verdachten S.B., M.T., H.B. en D.v.S., inclusief horen psychologen.
dinsdag 11 oktober 2022
Ochtend: bespreken persoonlijke omstandigheden verdachten K.B., L.O., S.F., L.v.d.H. en M.T. Middag: ruimte voor uitloop
donderdag 13 oktober 2022
Spreekrecht nabestaanden/slachtoffers en bespreken van hun vorderingen
maandag 17 oktober 2022
Requisitoir; standpunt van de officier van justitie, eindigend met een strafeis
dinsdag 18 oktober 2022
Pleidooien van de advocaten + repliek/dupliek (de officier van justitie reageert op het pleidooi, en de advocaat reageert op de officier van justitie)
woensdag 19 oktober 2022
Pleidooien van de advocaten + repliek/dupliek
donderdag 20 oktober 2022
Pleidooien van de advocaten + repliek/dupliek
vrijdag 21 oktober 2022
Pleidooien van de advocaten + repliek/dupliek
vrijdag 18 november 2022
Uitspraak in alle zaken

Ontwikkelingen tot nu toe

DatumOmschrijvingMeer informatie/uitspraak
13 april 2022
Derde pro-formazitting: ook de laatste verdachte mag proces in vrijheid afwachten
4 februari 2022
De komende tijd worden in totaal nog 36 getuigen gehoord. Ook staat de rechtbank toe dat er een zogenoemd tegenonderzoek plaatsvindt van het DNA-spoor dat op de schoen van verdachte Sanil B. is aangetroffen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten.
21 januari 2022
De tweede pro-formazitting. De voorlopige hechtenis van de 19-jarige man die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman is verlengd. De voorlopige hechtenis van de twee andere verdachten is geschorst. Lees hier.
17 november 2021
Aan het eind van de eerste pro-formazitting heeft de rechtbank besloten het voorarrest van drie verdachten te verlengen. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Carlo Heuvelman uit Waddinxveen. Twee andere verdachten, die niet terechtstaan voor de dood van Heuvelman, mogen hun proces onder voorwaarden in vrijheid afwachten.
Zie: dit nieuwsbericht en de uitgebreide video daarin

Voorafgaand: deze video (twitter.com)
3 november 2021
Voorarrest verdachten D. v. S. en K. B. verlengd met 30 dagen. Beide verdachten blijven in elk geval tot de eerste zitting vastzitten.
16 september 2021
Voorlopige hechtenis verdachte L. O. niet verlengd.
3 september 2021
De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de zesde verdachte met 14 dagen verlengd.
27 augustus 2021
De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de vierde en de vijfde verdachte met 14 dagen verlengd.
26 augustus 2021Ook voorarrest van derde verdachte weer verlengd
19 augustus 2021Voorarrest eerste twee verdachten wederom verlengd
16 augustus 2021Ook derde verdachte langer vast
9 augustus 2021Tweede verdachte ook langer vast
6 augustus 2021
Voorarrest eerste verdachte maximaal verlengd

Persvoorlichting rechtbank Midden-Nederland