Laden...

(Dodelijk) geweld Mallorca

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Dodelijk geweld Mallorca

Stand van zaken

De boulevard in Mallorca (foto: ANP) De boulevard in Mallorca (foto: ANP)

Op verzoek van de Spaanse onderzoeksrechter heeft het Nederlandse OM het onderzoek naar de gewelddadigheden in Mallorca overgenomen. Het parket Midden-Nederland voert het onderzoek uit. De rechtbank Midden-Nederland behandelt verzoeken en vorderingen van het Openbaar Ministerie, net zoals de strafzaak. De zaak bevindt zich in voorbereidende fase.

Het OM verdenkt in totaal 8 personen van betrokkenheid bij de gewelddadigheden in Mallorca. Vijf van hen zitten op dit moment nog vast: de 19-jarige S. B. en de 18-jarigen H. B., M. T., D. v. S. en K. B. 

Op 17 november 2021 is de eerste openbare pro-formazitting. Zie ook: nieuwsbericht.

Achtergrond

In de nacht van 13 op 14 juli 2021 vonden er meerdere incidenten plaats in El Arenal op het Spaanse eiland Mallorca. Eerst vond er een vechtpartij plaats bij café De Zaak. Bij die vechtpartij is één slachtoffer op de grond terechtgekomen en vervolgens is er tegen hem aangeschopt. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van een poging doodslag dan wel een poging tot zware mishandeling.

Later vond er iets verderop op de boulevard een tweede incident plaats, bij café De Bierexpress. Ook hier was sprake van een vechtpartij, waarbij de 27-jarige Carlo Heuvelman uit Waddinxveen om het leven kwam. Daarnaast is op deze locatie ook een persoon op de grond terecht gekomen waarna er op hem is ingeschopt. Ook in dit geval spreekt het OM van een poging doodslag.

Hieronder ziet u welke verdachten van welk feit worden verdacht.
Alle verdachten zijn afkomstig uit Hilversum en behoren tot dezelfde groep.

>Alles uitklappen
 • Het Openbaar Ministerie verdenkt vier mannen uit Hilversum van betrokkenheid bij de doodslag van Carlo Heuvelman, voor café De Bierexpress op Mallorca. Het gaat om verdachten:

  • S. B. 
  • M. T.
  • H. B. 
  • L.O. 

  De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland bepaalde eerder dat er op dit moment onvoldoende ernstige bezwaren zijn om de 18-jarige L.O. vast te houden voor dit feit.

 • Het Openbaar Ministerie verdenkt drie mannen uit Hilversum van betrokkenheid bij de poging doodslag op een ander slachtoffer voor café De Bierexpress. Het gaat om de verdachten:

  • S. B.
  • M. T.
  • H. B.
 • Het Openbaar Ministerie verdenkt vijf mannen uit Hilversum van betrokkenheid bij de poging doodslag voor café De Zaak. Het gaat om verdachten:

  • S. B.
  • M. T.
  • D. v. S.
  • K. B.
  • L. O.

  De raadkamer van de rechtbank Midden-Nederland bepaalde eerder dat er op dit moment onvoldoende ernstige bezwaren zijn om de 18-jarige L O. vast te houden voor deze poging doodslag.

 • Het Openbaar Ministerie verdenkt in totaal zes mannen uit Hilversum van het plegen van openlijk geweld op de boulevard van El Arenal in Mallorca. Het gaat om het plegen van openlijk geweld voor café De Zaak en het plegen van openlijk geweld voor café De Bierexpress. De mannen die door het OM verdacht worden van het plegen van deze strafbare feiten zijn:

  • M. T.
  • L. O.
  • D. v. S.
  • K. B.

  Het Openbaar Ministerie verdenkt ook nog twee andere mannen van het plegen van openlijk geweld op de boulevard. Deze personen zijn niet voorgeleid.

Procedure

 1. Voorbereidende fase
  rechter-commissaris en raadkamer Actuele fase
 2. Pro-formazittingen
  rechtbank Actuele fase
 3. Inhoudelijke behandeling
  rechtbank Toekomstige fase
 4. Uitspraak
  rechtbank Toekomstige fase

Wat houdt de voorbereidende fase bij de rechter-commissaris en raadkamer in?

Enkele dagen nadat iemand is aangehouden wordt die persoon voorgeleid aan de rechter-commissaris. De rechter-commissaris kan op verzoek van de officier van justitie de voorlopige hechtenis voor maximaal 14 dagen verlengen. De rechtbank zal na een volgend verzoek van het Openbaar Ministerie binnen 14 dagen opnieuw een beslissing nemen over het voorarrest van de verdachte. Die beslissing wordt genomen door de raadkamer van de rechtbank. De raadkamer kan het voorarrest met maximaal 90 dagen verlengen. Na die periode vindt in de regel de eerste openbare zitting plaats. De zittingen van de rechter-commissaris en de raadkamer zijn achter gesloten deuren.

Agenda

DatumOmschrijving
17 november 2021, 9.00 uur.
Openbare pro-formazitting. Dan wordt onder andere de stand van het onderzoek en het voorarrest besproken. Zie ook: nieuwsbericht.

Ontwikkelingen

DatumOmschrijvingMeer informatie/uitspraak
16 september 2021
Voorlopige hechtenis verdachte L. O. niet verlengd. Nieuwsbericht
3 september 2021
De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de zesde verdachte met 14 dagen verlengd. Nieuwsbericht
27 augustus 2021
De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis van de vierde en de vijfde verdachte met 14 dagen verlengd.
26 augustus 2021Ook voorarrest van derde verdachte weer verlengd
Nieuwsbericht
19 augustus 2021Voorarrest eerste twee verdachten wederom verlengd Nieuwsbericht
16 augustus 2021Ook derde verdachte langer vast Nieuwsbericht
9 augustus 2021Tweede verdachte ook langer vast
Nieuwsbericht
6 augustus 2021
Voorarrest eerste verdachte maximaal verlengd
Nieuwsbericht (met video)

Persvoorlichting rechtbank Midden-Nederland