Laden...

Fosfaatreductie: melkveehouders vs. de staat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Bekende rechtszaken > Fosfaatreductie: melkveehouders vs. de staat

Stand van zaken

 

Op 1 maart 2017 trad de zogenoemde fosfaatreductieregeling in werking. Hiermee wil de staat het aantal koeien op melkveehouderijen verminderen. Zo wordt volgens de overheid de hoeveelheid fosfaat die, via mest, vrijkomt teruggedrongen en kan Nederland voldoen aan Europese milieunormen.

Verschillende melkveehouders vinden dat zij door de regeling onredelijk hard worden getroffen. Ze vroegen de voorzieningenrechter om de regeling voor hen buiten werking te stellen. De rechter gaf de melkveehouders in meerdere rechtszaken gelijk.

Tegen de uitspraak die de rechter op 4 mei 2017 deed, ging de staat in hoger beroep. Op 31 oktober 2017 kreeg de staat in dit hoger beroep gelijk van het gerechtshof Den Haag. De melkveehouders moeten zich aan de fosfaatreductieregeling houden.

 

Procedure

 1. Diverse uitspraken
  rechtbank Genomen stap
 2. Voorbereiding
  gerechtshof Genomen stap
 3. Inhoudelijke behandeling
  gerechtshof Genomen stap
 4. Uitspraak
  gerechtshof genomen stap

 

Laatste nieuws

Melkveehouders moeten zich aan Regeling Fosfaatreductieplan 2017 houden

De Nederlandse staat heeft vandaag in hoger beroep gelijk gekregen in een geschil met melkveehouders over fosfaatreductie. Het gerechtshof Den Haag heeft in kort geding uitspraak gedaan in het hoger beroep dat door de staat was ingesteld tegen 6 vonnissen van de Haagse rechtbank van 4 mei 2017. In die vonnissen had de voorzieningenrechter de Regeling fosfaatreductieplan 2017 voor de eisers in die zaken buiten werking gesteld.

Raadsheren

De raadsheren die de zaak behandelden zijn:

 • Mr. drs J.J. van der Helm
 • Mr. S.A. Boele
 • Mr. P. Glazener