Laden...

Bij een rechtszaak heb je altijd een advocaat nodig: waar of niet waar?

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksNaar de rechter > Rechtzetters > Bij een rechtszaak heb je altijd een advocaat nodig: waar of niet waar?

Bij een rechtszaak heb je altijd een advocaat nodig. Een begrijpelijke gedachte maar klopt het? Rechter Wendy Vierveijzer vertelt het. 

Waar of niet waar?

Rechter Wendy VierveijzerWendy Vierveijzer is rechter en bestuurslid bij de rechtbank Oost-Brabant


 

Wanneer is een advocaat nodig?

Het hangt onder meer van het onderwerp van een rechtszaak af of u een advocaat nodig heeft. Daarom is dit vermeld bij elk onderwerp waarvoor u naar de rechter kunt. 

Er is ook een overzicht van alle procedures waarin u ziet of een advocaat verplicht is.

Juridisch advies

Ook als een advocaat niet verplicht is, kan het verstandig zijn deskundig advies te vragen aan een advocaat of andere juridisch adviseur. Deze persoon kan u ook bijstaan in de zitting. 

Heeft u een rechtsbijstandverzekering, dan kan het zijn dat uw verzekeraar een advocaat of jurist voor u inschakelt. 

Heeft u deze verzekering niet, dan kunt u zelf een advocaat of juridisch adviseur kiezen. 

Bij verschillende instanties kunt u – soms gratis – advies en informatie over juridische zaken krijgen.

 

Wat kost een advocaat?

Advocaten bepalen zelf wat ze voor hun diensten vragen. Hierdoor kunnen de tarieven van advocaten sterk verschillen. 

Vraag daarom bij het eerste gesprek met uw advocaat naar een inschatting van de kosten en het declaratiesysteem dat hij gebruikt.

Wie betaalt een advocaat?

Dat is niet in het algemeen te zeggen. Het kan afhangen van het recht waaronder de zaak valt, de partij die u in de rechtszaak bent en/of uw inkomen bijvoorbeeld. 

En de rechter kan bij het oordeel over de zaak ook beslissen dat de ene partij de advocaatkosten van de andere partij moet vergoeden. Dat heet kostenveroordeling.

 

Gesubsidieerde advocaat

Kunt u de kosten van een advocaat gedeeltelijk of niet betalen? Mogelijk kunt u gesubsidieerde rechtsbijstand krijgen, ook toevoeging genoemd. 

Dit betekent dat de overheid een deel van de kosten van de mediator betaalt. De advocaat die u bijstaat, wordt ook pro-Deoadvocaat genoemd. De hoogte van de subsidie hangt af van uw inkomen en eigen vermogen.

Verhalen uit de rechtszaal

Een advocaat kan in de rechtszaal het woord doen voor de partij die hem heeft ingeschakeld. De advocaat legt dan aan de rechter uit hoe het conflict volgens die partij in elkaar zit. Daar kan de advocaat van de andere partij op reageren. Lees hoe dat kan verlopen, een voorbeeld uit een zittingszaal van de rechtbank in Alkmaar.Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact