Laden...

Beroep belastingzaken via Mijn Rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Belastingen > Beroep belastingen digitaal

U kunt uw beroep over een belastingzaak volledig digitaal voeren via Mijn Rechtspraak. U kunt in het beveiligde webportaal het dossier inzien, aanvullende documenten sturen, door de andere partij geüploade documenten inzien en communiceren met de rechtbank.

Beroep belastingzaken via Mijn Rechtspraak

Wat is Mijn Rechtspraak?

Mijn Rechtspraak is een afgeschermde, beveiligde omgeving waarin u digitaal informatie uitwisselt met de rechtbank.

Heeft de rechtbank meer informatie van u nodig, dan ontvangt u daarover een bericht in Mijn Rechtspraak. Heeft u een vraag over het dossier of wilt u aanvullende bewijsstukken sturen, dan doet u dat ook via Mijn Rechtspraak.

Welke voordelen biedt Mijn Rechtspraak?

 • Stap voor stap uw beroepschrift maken en direct digitaal versturen. Zo weet u zeker dat u alle belangrijke zaken heeft vermeld.
 • Eenvoudig documenten in pdf-formaat versturen en ontvangen. Geen papieren post meer.
 • Altijd en overal het digitale dossier bekijken. En de laatste stand van zaken van de behandeling.
 • Digitale ontvangstbevestiging na elk (nieuw) ingediend document.
 • Per e-mail bericht als de rechtbank een vraag of taak voor u heeft.
 • Veilig inloggen met uw DigiD.
Komt u door de beslissing van de Belastingdienst, de gemeente, het waterschap of de provincie direct in de problemen? En start u een beroepsprocedure? U kunt de rechtbank vragen om snel een voorlopige beslissing te nemen. Dat heet een verzoek om een voorlopige voorziening. Het verzoek kunt u indienen via Mijn Rechtspraak.


Voor welke zaken mogelijk?

Mijn Rechtspraak kunt u gebruiken voor beroep in rijksbelastingen. De andere partij is dan de Belastingdienst. U kunt Mijn Rechtspraak ook gebruiken voor zaken over lokale belastingen. De andere partij in uw zaak kan een gemeente, een waterschap of een provincie zijn.

 • De Belastingdienst: uw zaak gaat bijvoorbeeld over inkomstenbelasting, loonbelasting, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Bijdrage Zvw), vennootschapsbelasting, erfbelasting, omzetbelasting (btw), motorrijtuigenbelasting, bpm en accijnzen. Dit noemen we rijksbelastingen.
 • Een gemeente, waterschap of provincie: uw zaak gaat bijvoorbeeld over de WOZ-beschikking, onroerendezaakbelastingen (OZB), parkeerbelasting en waterschapsbelasting. Dit noemen we lokale belastingen.

Wat heeft u nodig?

Voor Mijn Rechtspraak gebruikt u:

 • uw DigiD (als u nog geen DigiD heeft, kunt u deze aanvragen via de website van DigiD)
 • een computer, laptop of tablet
 • een actuele versie van een browser zoals Google Chrome, Edge, Firefox of Safari (niet: Microsoft Internet Explorer, Microsoft Edge Legacy)
 • uw e-mailadres

Gaat u in beroep voor uw eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of commanditaire vennootschap (cv)? Ook dan logt u in met uw eigen DigiD.

Let op: wilt u in beroep namens uw besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv)? Of voor een organisatie zoals een stichting of vereniging? U logt dan in met eHerkenning (betrouwbaarheidsniveau 3). Lees hoe digitaal procederen in belastingzaken werkt voor advocaten en andere professionals.

 

Digitale toegang bestuursrecht en civiel recht

De maatschappij digitaliseert steeds meer. In die ontwikkeling gaat de Rechtspraak mee. De komende jaren biedt de Rechtspraak partijen in steeds meer bestuursrechtelijke en civiele zaken digitale toegang tot de rechter (pdf, 145,3 KB). Zo worden procedures sneller en toegankelijker.


Zie ook:

Relevante onderwerpen:

Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.