Laden...

Belastingen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Belastingen

Heeft u bezwaar gemaakt tegen uw belastingaanslag of boete? En heeft de overheidsorganisatie uw bezwaar afgewezen? Dan kunt u daartegen in beroep gaan bij de belastingrechter van de rechtbank. U kunt zich laten bijstaan door een advocaat of gemachtigde, maar dit is niet verplicht.

Belastingen

De belastingrechter oordeelt in belastingzaken over zowel rijksbelastingen als lokale belastingen.

Belastingzaken

 

Rijksbelastingen

Zoals inkomstenbelasting, loonbelasting, inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Bijdrage Zvw), vennootschapsbelasting, erfbelasting, omzetbelasting (btw), motorrijtuigenbelasting, bpm en accijnzen.

Lokale belastingen

Zoals waardering onroerende zaken (WOZ), onroerendezaakbelastingen (OZB), parkeerbelasting en waterschapsbelasting.

 

Wanneer kunt u in beroep gaan? 

Als u het niet eens bent met een belastingaanslag of boete, maakt u eerst hiertegen bezwaar (rijksoverheid.nl). In de brief met de aanslag of boete staat binnen welke termijn en naar welk adres u uw bezwaarschrift (juridischloket.nl) kunt sturen. Bij veel overheidsorganisaties kunt u ook digitaal bezwaar maken.

Rechtstreeks beroep

Soms is het mogelijk om de bezwaarschriftprocedure over te slaan en direct een beroepsprocedure te starten. Dit heet een rechtstreeks beroep.

Uw bezwaar is afgewezen

Wijst de overheidsorganisatie uw bezwaar af? Dan kunt u een beroepsprocedure starten. Een belastingrechter beoordeelt dan of de afwijzing van uw bezwaar terecht was.

 

Gaat u in beroep bij de rechter, dan moet u bij de overheidsorganisatie een verzoek om uitstel van betaling van uw belastingaanslag indienen.

 

Juridisch advies

Een advocaat inschakelen is niet altijd verplicht. Het mag wel altijd. Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:

Instagram Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.