Laden...

Ervaring van Francien van den Berg

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksBewind > Ervaringen > Ervaring van Francien van den Berg

‘Hij vond het fijn dat we zijn geldzaken dan echt samen zouden regelen’

Francien van den Berg is bewindvoerder voor haar zoon Matthijs. Hij woont op zichzelf. Toen de huurachterstand ver was opgelopen, vroeg hij of zijn moeder hem wilde helpen bij zijn geldzaken. Francien werd zijn bewindvoerder.

Francien: ‘Matthijs heeft autistische kenmerken. Autisme is niet officieel bij hem vastgesteld en hij woont op zichzelf, heeft ook een baan, maar er liep van alles mis. Niet alleen in contacten met mij en met anderen, hij had ook zijn geldzaken niet op orde en opende zijn post vaak niet. Ik vroeg vaak of hij het allemaal wel alleen aan kon en dan zei hij ‘ja’. Zijn trots zat hem in de weg om hulp te accepteren, hij wilde alles zelf kunnen. 

In 2019 zei hij op een bepaald moment toch ‘mam, ik heb er geloof ik een puinhoop van gemaakt’. Dat wist ik wel zeker… Matthijs bleek bijvoorbeeld de automatische betaling van zijn huur niet te hebben aangepast toen die was verhoogd. De huurachterstand was dermate opgelopen dat zijn verhuurder hem het huis uit wilde zetten. Matthijs zei me ‘je hebt altijd gezegd me te willen helpen en dat wil ik graag.’ Ik heb toen contact met zijn huisbaas gezocht en de achterstand betaald. Matthijs betaalt het met een maandelijks bedrag af.

Francien van den Berg

Hulp bij geldzaken officieel regelen

Ik wilde de hulp bij zijn geldzaken toen wel officieel regelen om eventuele ruzies te voorkomen. We zijn naar de notaris gegaan om te bespreken hoe we Matthijs zouden kunnen helpen. Toen was snel duidelijk dat bewind een goede oplossing zou zijn. Zo zouden we het juridisch kunnen regelen. 

Een professionele bewindvoerder hebben we niet overwogen, het was voor ons direct duidelijk dat ik bewindvoerder zou worden. Mijn ex-man had er alle vertrouwen in dat ik het zou kunnen en Matthijs vond dat ook prettiger, hij zou een professionele bewindvoerder minder accepteren. Hij vond het fijn dat we zijn geldzaken dan echt samen zouden regelen en zei ‘niet alleen ik word gecontroleerd op mijn uitgaven, maar mijn moeder ook’. 

 De notaris wist waar we het aanmeldformulier voor bewind konden vinden en het indienen van het verzoek bij de rechter verliep prima. Mijn dochter diende ook een brief in waarin ze schreef dat het zo fijn zou zijn als ik de geldzaken van haar broer zou gaan regelen, omdat hij het zelf gewoon niet kan.

 

Bewind regelen best even wat werk

Het duurde wel zeker een halfjaar voordat het bewind rond was. Het was ook even best wat werk om aan de instanties door te geven dat ik de bewindvoerder van Matthijs was geworden. Ik had het ook wel handig gevonden om een overzicht te vinden van wat ik moest gaan bijhouden rondom zijn geldzaken. Ik heb zelf in Excel een overzicht gemaakt.

 

Bewind voeren kost me niet zoveel tijd

Ik vind dat het bewind voeren me niet zoveel tijd kost. Elke maand werk ik het overzicht even bij, dat duurt een kwartiertje. En jaarlijks stel ik de rekening en verantwoording op. Ik maak dan wat kopietjes van het in te vullen overzicht voor de rechtbank en print de jaarlijkse overzichten van de rekeningen van Matthijs uit. Dat duurt in totaal ongeveer anderhalf uur. Verder kijk ik vrij vaak even de bankgegevens van Matthijs door. En ik geef hem even een seintje zodra zijn leefgeld bijna op is bijvoorbeeld. Ik heb wel interesse in Mijn CBM, ik had er nog niet van gehoord. Het lijkt me handig alles digitaal te kunnen regelen, dan kun je ook niets kwijtraken.

Veel beter contact met mijn zoon gekregen

Door de autistische kenmerken van Matthijs was het voor hem altijd lastig om naast zijn werk nog een sociaal leven te hebben. Eind 2019, toen het bewind net geregeld was, was het coronatijd en sloot de zaak waar Matthijs werkte. Hij kreeg toen meer rust in zijn hoofd en ging meer met mij overleggen. Bijvoorbeeld als hij mooie sneakers had gezien, ‘mam, zal ik ze kopen?’. Daardoor kregen we veel beter contact met elkaar en dat is gebleven. In de tijd voordat ik bewindvoerder was, kreeg ik af en toe eens antwoord op een appje aan hem, nu is het een stuk leuker, gezelliger.

Grote last van zijn schouders gevallen

Matthijs werkt inmiddels weer en de meeste collega’s weten dat zijn geldzaken onder bewind staan. Als hij ergens aan moet meebetalen en daarvoor een Tikkie krijgt, stuurt hij dat door naar mij en betaal ik het van zijn rekening. Dat loopt prima. Door het bewind is er een grote last van de schouders van Matthijs gevallen. We hebben er wel eens over gedacht om het bewind te stoppen, maar dat doen we voorlopig toch niet. Want we zijn bang dat bij hem de druk weer ontstaat of hij het wel allemaal zelf kan. Het gaat nu goed zo.’