Laden...

Procedures concurrentiebeding (ex-)werknemer

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOnderwerpen > Concurrentiebeding en relatiebeding > Procedures concurrentiebeding (ex-)werknemer

Een (ex-)werkgever en een (ex-)werknemer kunnen een conflict krijgen over een concurrentiebeding of een relatiebeding.

Is het conflict niet op te lossen in gesprek of met mediation, dan is het mogelijk de rechter om een oordeel te vragen.

De procedures vallen onder het civiel recht. Voor een procedure bij de kantonrechter bent u niet verplicht een advocaat in te schakelen. Het is wel verstandig deskundige hulp te vragen omdat het arbeidsrecht vaak lastig is.

Procedures concurrentiebeding (ex-)werknemer

Wilt u een procedure starten?

Heeft u als (ex-)werknemer een conflict over een concurrentiebeding of een relatiebeding met een (ex-)werkgever? Lukt het niet om het samen en eventueel met een mediator erbij op te lossen, dan kunt u de rechter om een oordeel vragen. Start hiervoor een spoedprocedure (kort geding) en/of een uitgebreide procedure (bodemprocedure).


Wat is een spoedprocedure (kort geding)?

In een spoedprocedure vraagt u de rechter om een snelle beslissing (voorlopige voorziening). Bijvoorbeeld als u wilt dat het concurrentiebeding of relatiebeding wordt geschorst, omdat het u belemmert. De beslissing van de rechter in de spoedprocedure geldt dan totdat de rechter in de uitgebreide procedure een definitief oordeel geeft.
 
Na of in plaats van de spoedprocedure kunt u ook een uitgebreide procedure starten. Start u geen uitgebreide procedure, dan accepteert u de beslissing in de spoedprocedure als definitief oordeel van de rechter.
 
Wat de uitspraak van de rechter kan zijn, kunt u lezen in de procedure.

Wat is een uitgebreide procedure (bodemprocedure)?

In een uitgebreide procedure, ook bodemprocedure genoemd, vraagt u de rechter om een (definitief) oordeel over het concurrentiebeding of relatiebeding. Wat de uitspraak van de rechter kan zijn, kunt u lezen in de procedure.


Kosten

U betaalt een vergoeding voor de behandeling van uw zaak door de rechter: de griffierechten. Er kunnen extra kosten aan een rechtszaak verbonden zijn, bijvoorbeeld advocaatkosten.

Doorlooptijd

De zitting in de spoedprocedure vindt over het algemeen binnen enkele weken plaats. De kantonrechter doet daarna meestal binnen 2 weken uitspraak.

De zitting in de uitgebreide procedure kan 9 maanden maar ook langer duren. Volgt er hoger beroep dan kost dit minimaal 1 jaar extra.


Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

  • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
  • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

  • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact