Laden...

Conservatoir beslag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Conservatoir beslag

Bij conservatoir beslag laat u een deurwaarder beslag leggen op het bezit van iemand van wie u geld eist. Deze persoon mag zijn bezit dan niet meer aan iemand anders overdragen. U moet vervolgens verplicht bij de rechter een procedure starten over het conflict. Oordeelt de rechter dat uw geldvordering terecht is? Dan mag u het bezit waar beslag op ligt opeisen en verkopen.

Het aanvragen of opheffen van conservatoir beslag bij de rechter is een procedure binnen het civiel recht. Een advocaat is verplicht.

Conservatoir beslag

Door het coronavirus kunnen procedures en regelingen anders zijn dan normaal.

 

 

Conservatoir beslag leggen

Als u vindt dat iemand anders u geld schuldig is, maar deze persoon weigert te betalen, dan kunt u betaling via de rechter afdwingen. Deze procedure neemt tijd in beslag en hierdoor bestaat het risico dat de schuldenaar in de tussentijd zijn bezittingen van de hand doet. Dan blijft er niet genoeg over om u te betalen. Als u hier bang voor bent, kunt u ervoor kiezen om conservatoir beslag te leggen op bezittingen van de schuldenaar. Zolang dit beslag op de bezittingen ligt, mogen deze niet van de hand worden gedaan. Legt u beslag dan is het de bedoeling dat u binnen een door de rechter bepaalde termijn een hoofdprocedure start over het onderliggende conflict.

Onverwachts beslag voor schuldenaar

Tijdens de procedure waarin u verzoekt om conservatoir beslag te mogen leggen, hoort de rechter de schuldenaar over het algemeen niet. Dit zou namelijk het risico met zich kunnen meebrengen dat er snel bezittingen van de hand worden gedaan. Conservatoir beslag komt daarom vaak onverwachts voor de schuldenaar. Als er sprake is van beslag op loon of beslag met gerechtelijke bewaring, dan hoort de rechter de schuldenaar vaak wel.

Lees meer over de procedures

Conservatoir beslag opheffen

Als u het niet eens bent met een conservatoir beslag op uw bezittingen, dan kunt u de rechter vragen het beslag op te laten heffen. Als uiteindelijk blijkt dat het beslag onterecht was en u heeft hierdoor schade geleden, dan kunt u deze schade verhalen op degene die het beslag heeft gelegd.

Lees meer over de procedures

Een eigenaar mag wel gebruikmaken van bijvoorbeeld een auto of huis waarop beslag ligt, tenzij de rechter heeft besloten dat bijvoorbeeld de auto aan een gerechtelijk bewaarder wordt gegeven.

Vraag en antwoord

Hoe kan ik conservatoir beslag op mijn bezittingen laten opheffen?

Door middel van een kort geding, door de hoofdprocedure af te wachten of tijdens de hoofdprocedure de rechter te vragen het beslag op te heffen.

Wat kost een procedure voor toestemming om conservatoir beslag te mogen leggen?

U betaalt als eiser de kosten voor de rechter: de griffierechten. Ook betaalt u de kosten voor uw advocaat en in inschakelen van een deurwaarder.

Hoe snel kan ik toestemming krijgen om conservatoir beslag te leggen?

Dit is afhankelijk van het spoedeisende belang. Toestemming kan soms binnen enkele uren worden gegeven.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.