Laden...

Aanmelden Mijn CBM

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Mijn CBM

Mijn CBM voor particuliere curatoren, bewindvoerders en mentoren

Bent u een particuliere curator, bewindvoerder en/of mentor? U kunt gebruik maken van Mijn CBM. Mijn CBM is de afgeschermde, beveiligde digitale omgeving waarin u verslagen en verzoeken kunt maken en indienen, en communicatie heeft met de rechtbank

De eerste keer dat u Mijn CBM start, kunt u nog niet direct in Mijn CBM werken. U vraagt dan eerst toegang aan. 

Werkte u al in Mijn Bewind? Mijn Bewind heet nu Mijn CBM. U kunt inloggen zoals altijd, alleen de naam is veranderd. Naast particuliere bewindvoerders hadden ook particuliere curatoren al toegang. Sinds 2 februari 2024 geldt dit ook voor particuliere mentoren.

Bent u een professionele curator, bewindvoerder of mentor? Bekijk de informatie over digitaal werken voor professionele curatoren, bewindvoerders en mentoren.

Aanmelden Mijn CBM

Instructievideo's Mijn CBM 

Heeft u toegang tot Mijn CBM of bericht gekregen dat u binnenkort toegang krijgt? Op de pagina Instructies Mijn CBM vindt u instructievideo’s die u wegwijs maken in Mijn CBM.

Wat is Mijn CBM?

Mijn CBM is de korte naam voor Mijn Rechtspraak – Curatele, Bewind en Mentorschap. Het is een afgeschermde, beveiligde omgeving waarin u als particuliere curator, bewindvoerder en/of mentor digitaal informatie uitwisselt met de rechtbank. Denk bijvoorbeeld aan verslagen zoals de boedelbeschrijving en de jaarlijkse rekening en verantwoording, en aan verzoeken voor toestemming voor een grote aan- of verkoop (machtigingsverzoeken). 

Heeft de rechtbank meer informatie van u nodig, dan ontvangt u daarover een bericht in Mijn CBM. Heeft u een vraag over het dossier of wilt u een wijziging doorgeven, dan doet u dat ook met een bericht in Mijn CBM.

Bij beperkt bewind is het gebruik van Mijn CBM niet altijd mogelijk. U kunt het navragen bij de rechtbank voordat u zich aanmeldt voor Mijn CBM. Of u kunt zich aanmelden voor Mijn CBM en het bericht van de rechtbank afwachten.

Welke voordelen biedt Mijn CBM?

 • Het dossier van degene(n) voor wie u curatorbewindvoerder en/of mentor bent op één plek digitaal beschikbaar
 • Ook een tweede curator, bewindvoerder of mentor kan toegang krijgen
 • Directe verzending en ontvangst van verslagen en machtigingsverzoeken, geen papieren post meer
 • Actuele status van de behandeling door de rechtbank zien
 • Per e-mail bericht als de rechtbank een vraag of taak voor u heeft, of iets heeft toegevoegd of gewijzigd aan het dossier
 • Veilig inloggen met uw eigen DigiD
 • De betrokkene kan de verslagen en verzoeken bekijken door met de eigen DigiD in te loggen (u bent als curator, bewindvoerder en/of mentor verplicht inzage te geven)

 

Aanmelden voor Mijn CBM

U kunt zich als particuliere curator, bewindvoerder en/of mentor aanmelden voor het gebruik van Mijn CBM. Goed om te weten:

 • Het is handig om de gegevens bij de hand te hebben over de zaak of zaken waarvoor u toegang aanvraagt. 
 • Bent u voor meer dan één persoon curator, bewindvoerder en/of mentor? Geef aan voor welke CB-, BM- of MB-nummers u toegang wilt krijgen. Dit nummer vindt u op de brief die u van de rechtbank over Mijn CBM heeft ontvangen. Heeft u deze niet (meer), dan vindt u het CB-, BM- of MB-nummer ook op uw beschikking
 • Bent u bewindvoerder en mentor en werkte u al in Mijn Bewind? Dan gaat de rechtbank ervan uit dat u als mentor ook digitaal gegevens uitwisselt met de rechtbank. U krijgt bericht als de rechtbank uw mentorschapsdossier heeft klaargezet in Mijn CBM. 
 • Is er een tweede curator, bewindvoerder of mentor die ook toegang tot Mijn CBM wil krijgen? U kunt voor u beiden direct toegang vragen (deze persoon kan zich ook zelf aanmelden voor toegang tot Mijn CBM). 
 • Een andere partij (zoals een administratiekantoor) mag geen gebruik maken van Mijn CBM. 
 • U kunt voor 2 mensen zaken regelen in Mijn CBM. Werkt u al in Mijn CBM voor een betrokkene, dan kunt u uw rechtbank vragen om toegang tot het tweede dossier. Maakt u nog geen gebruik van Mijn CBM, dan kunt u zich aanmelden. Vermeld van beide personen het, CB-, BM- of MB-nummer. Dit vindt u op de brief die u van de rechtbank over Mijn CBM heeft ontvangen en ook op de beschikking.

U kunt in Mijn CBM werken zodra u bericht heeft ontvangen van uw rechtbank dat het digitale dossier voor u klaar staat.

Wat heeft u nodig?

Voor Mijn CBM gebruikt u:

 • uw eigen DigiD (niet die van de betrokkene); vraag deze op tijd aan via de website van DigiD.
 • een computer, laptop of tablet
 • een actuele versie van een browser zoals Google Chrome, Edge, Firefox of Safari (niet: Microsoft Internet Explorer, Microsoft Edge Legacy)
 • uw e-mailadres
Woont u in het buitenland en heeft u geen DigiD? Met een burgerservicenummer (BSN) kunt u die aanvragen. Heeft u geen BSN, dan kunt u geen DigiD aanvragen en niet gebruik maken van Mijn CBM.

Mijn Bewind sinds 2 februari 2024: Mijn CBM

Werkte u al in Mijn Bewind? U kunt inloggen zoals altijd, alleen de naam is veranderd in Mijn CBM. Dit is de korte naam voor Mijn Rechtspraak – Curatele, Bewind en Mentorschap. Naast particuliere bewindvoerders hadden ook particuliere curatoren al toegang. Sinds 2 februari 2024 kunnen ook particuliere mentoren erin werken. De oude naam “Mijn Bewind” wordt niet meer gebruikt.


Juridisch advies

Een advocaat of andere juridisch adviseur kan u adviseren over uw situatie, documenten voor u maken en het woord doen tijdens een zitting bijvoorbeeld.

Rechters en anderen bij de Rechtspraak zijn onpartijdig en onafhankelijk. Zij kunnen u informeren, maar niet adviseren.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

Lees meer over contact via WhatsApp

 • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
 • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

 • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact