Laden...

Rekening en verantwoording

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksHome > Onderwerpen > Rekening en verantwoording

Rekening en verantwoording voor bewindvoerders en curatoren

Een rekening en verantwoording is een overzicht van het inkomen, de uitgaven, bezittingen, vorderingen en schulden van de betrokkene in het voorafgaande jaar. Dit stuurt u als bewindvoerder of curator jaarlijks naar de kantonrechter, tenzij de kantonrechter anders beslist.

De Checklist Rekening en verantwoording kan u helpen bij het verzamelen van de gegevens die u moet invullen in de rekening en verantwoording. 

Is de betrokkene in staat de rekening en verantwoording te beoordelen? Vraag hem deze te controleren en bij goedkeuring een handtekening te zetten. Is er een tweede bewindvoerder of curator, dan moet ook hij de rekening en verantwoording ondertekenen.

Rekening en verantwoording indienen

Particulier bewindvoerder en curator

De rekening en verantwoording maken en indienen bij de rechter kan volledig digitaal via Mijn Bewind. U logt in met uw eigen DigiD (niet met de DigiD van de persoon voor wie u bewindvoerder of curator bent).

Start het maken en indienen via Mijn Bewind

(of bekijk eerst de uitleg over het werken in Mijn Bewind (pdf, 275,9 KB) (pdf, 275,9 KB))

Heeft u nog geen toegang? U kunt zich aanmelden voor Mijn Bewind. In Mijn Bewind maakt u stap voor stap de rekening en verantwoording en worden berekeningen automatisch voor u uitgevoerd.


Pdf-formulier

Het is ook mogelijk de rekening en verantwoording te maken met het pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 469,3 KB) (pdf, 469,3 KB). Sla het formulier op en vul het in op uw computer, druk het af, onderteken het en stuur het per post naar de rechtbank. In het formulier moet u handmatig berekeningen maken, het gebruiksgemak van Mijn Bewind is hierin helaas niet mogelijk.

Andere taken en verplichtingen

Naast het maken van de rekening en verantwoording hebben bewindvoerders en curatoren diverse andere taken en verplichtingen.

Professional

Als professionele bewindvoerder of curator maakt u de rekening en verantwoording door het pdf-formulier Rekening en verantwoording (pdf, 469,3 KB) in te vullen. Het pdf-formulier biedt helaas niet hetzelfde gebruiksgemak als het digitale Toezicht-systeem van de Rechtspraak. Zo zult u berekeningen handmatig moeten doen.

  1. Downloaden pdf-formulier
  2. Opslaan op uw computer
  3. De gevraagde gegevens invullen
  4. Afdrukken
  5. Handtekeningen zetten en
  6. Via de post versturen naar de rechtbank

Digitaal toezicht op bewind

Bent u een professionele bewindvoerder en is uw kantoorsysteem verbonden met het digitale Toezicht-systeem van de Rechtspraak? Dan dient u het verslag digitaal in via dit Aansluitpunt Toezicht. Meer informatie over digitaal toezicht op bewind.

Taken en verplichtingen

Bekijk het overzicht met de kwaliteitseisen en formulieren voor de professionele bewindvoerder of curator.

Stoppen?

Stopt het bewind of de curatele, stopt u als bewindvoerder of curator of is de betrokkene overleden? Dan maakt u een eindrekening en verantwoording.

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


volg ons op instagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon of WhatsApp

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Lees meer over contact via WhatsApp