De rechter doet over het algemeen binnen 6 weken na sluiting van het onderzoek uitspraak. Heeft hij meer tijd nodig, dan laat de rechter u dat tijdig weten. U krijgt de uitspraak (beschikking) thuisgestuurd. Als u een advocaat heeft ingeschakeld, ontvangt deze de beschikking. De rechter kan verschillende uitspraken doen:
Gegrond
De rechter stelt u in het gelijk en verklaart het beroep gegrond. De rechter kan:
- de IND de opdracht geven het bezwaar opnieuw te behandelen en een nieuw besluit te nemen met inachtneming van de uitspraak
- eventueel ook beslissen dat de rechtsgevolgen van het besluit in stand blijven
- zelf een nieuw besluit nemen
Nieuw besluit IND
Als de rechter u gelijk geeft, heeft u nog niet altijd zekerheid over uw vergunning. Vaak moet de IND een nieuw besluit nemen, waarin de aanwijzingen van de rechter worden gevolgd. Houd er rekening mee dat het ‘verbeterde’ besluit van de IND nog steeds kan betekenen dat u geen vergunning krijgt.
Voorbeeld
De rechter vindt dat de IND het besluit niet goed heeft gemotiveerd. De IND verbetert de motivering, maar komt opnieuw tot de conclusie dat u niet in aanmerking komt voor een gecombineerde vergunning verblijf en arbeid.
Rechtsgevolgen besluit in stand blijven
Soms wordt het besluit van de IND vernietigd, maar oordeelt de rechter dat de rechtsgevolgen van het besluit in stand blijven. De redenen daarvoor staan in de uitspraak. In de praktijk betekent dit dat het besluit inhoudelijk in stand blijft en de IND geen nieuw besluit hoeft te nemen.
Ongegrond
De rechter geeft u geen gelijk. De beslissing van de IND blijft gehandhaafd.
U bent het er niet mee eens
Uitspraak rechter
Uitkomst nieuw besluit
Als de IND een nieuw besluit moest nemen en u het niet eens bent met dit nieuwe besluit kunt u opnieuw een beroepsprocedure vergunning verblijf en arbeid starten.