De Centrale Raad van Beroep zet in de uitspraak eerst uiteen welke soorten beleid er nu zijn (binnenwettelijk beleid, buitenwettelijk beleid en tegenwettelijk beleid) en welke rol hoger geschreven recht en algemene rechtsbeginselen, zoals het evenredigheidsbeginsel, kunnen spelen bij de toetsing van de verschillende soorten beleid en van besluiten die daarop berusten.
Voortaan wordt het oude begrip 'buitenwettelijk beleid' opgesplitst in 'buitenwettelijk' en 'tegenwettelijk' beleid. Het begrip 'binnenwettelijk beleid' wordt iets uitgebreid. De toetsing van buitenwettelijk beleid wordt gelijkgetrokken met de toetsing van binnenwettelijk beleid. In de uitspraak legt de Centrale Raad van Beroep uit dat de intensiteit van die toetsing kan verschillen. Ook de uitleg van 'tegenwettelijk beleid' en de toetsing van besluiten die berusten op tegenwettelijk beleid is nieuw. Deze biedt niet minder rechtsbescherming dan voorheen.
In deze zaak gaat het om tegenwettelijk beleid. Omdat het gaat om tegenwettelijk beleid kan de bestuursrechter het beleid zelf niet toetsen en er is ook geen ruimte om te toetsen of de gemeente van dit beleid had moeten afwijken. De Centrale Raad van Beroep beoordeelt wel of in dit geval de wettelijke regel die inhoudt dat je maximaal vier weken buiten Nederland mag verblijven en waarvan het tegenwettelijk beleid dus afwijkt, buiten toepassing moet blijven wegens strijd met het evenredigheidsbeginsel.