Laden...

Beslissing in zaak arbeidsovereenkomst

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Arnhem-Leeuwarden > Nieuws > Beslissing in zaak arbeidsovereenkomst
Arnhem, 01 maart 2021

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag een beslissing genomen in een zaak over een arbeidsovereenkomst. Aan de werknemer wordt geen transitievergoeding toegekend, maar wel een billijke vergoeding van € 100.000.

Werkgever en werknemer hebben allebei fouten gemaakt

Het gaat in deze zaak om de arbeidsovereenkomst van een directeur/bedrijfsleider die door de werkgever is opgezegd. De werknemer vecht niet het einde van haar dienstverband aan, maar vindt wel dat aan haar onder meer een transitievergoeding en een billijke vergoeding toekomt. De werkgever bestrijdt dat. Partijen maken elkaar ernstige verwijten waar het gaat om het einde van de arbeidsovereenkomst. Het hof vindt dat de werknemer en de werkgever naar elkaar toe ernstig verwijtbaar hebben gehandeld. 

Geen transitievergoeding

Net als de kantonrechter stelt het hof de werkgever in het gelijk als het gaat om de transitievergoeding. De werknemer heeft haar aanspraken daarop verspeeld door haar eigen ernstig verwijtbaar handelen. Zij heeft aan zichzelf een bonus laten uitbetalen, voor een collega een gunstige exit regeling opgesteld en aan zichzelf een salaris toegekend bij een buitenlandse vennootschap waarbij zij te werk was gesteld. Dit alles gebeurde zonder de nodige afstemming met de werkgever, in een fase waarin het conflict tussen partijen al hoog was opgelaaid. Volgens de werknemer was zij door de werkgever in het nauw gebracht, maar zij koos de verkeerde manier om haar eigen belangen veilig te stellen.

Wel een (hogere) billijke vergoeding

De billijke vergoeding wordt net als bij de kantonrechter aan de werknemer toegekend, maar pakt hoger uit. Het hof komt uit op een billijke vergoeding van € 100.000 bruto, die de werkgever aan de werknemer moet betalen. Dit bedrag is gebaseerd op twee pijlers. De werkgever heeft de arbeidsovereenkomst in strijd met de geldende regels opgezegd. Dat is ernstig verwijtbaar tegenover de werknemer. In hoger beroep is daarnaast ook gekeken naar een aantal andere verwijten die de werknemer aan de werkgever maakt, allemaal in verband met het ontslag. Dat is de tweede pijler. Het gaat dan om het doorspelen van salarisgegevens van de werknemer aan de media, het plaatsen van informatie over het conflict met de werknemer op de bedrijfswebsite en het doorzoeken van de e-mail van de werknemer. Daarmee is door de werkgever zonder goede reden de privacy van de werknemer geschonden. Ook in dat opzicht heeft de werkgever ernstig verwijtbaar gehandeld.

Uitspraken