Laden...

Even voorstellen: een juridisch adviseur handelsrecht

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof Den Haag > Nieuws > Even voorstellen: een juridisch adviseur handelsrecht
Den Haag, 15 maart 2021

In nieuwsprogramma’s op tv zie je geregeld een persoon in toga uitspraak doen in een rechtszaak. Wat is er allemaal voor nodig om tot een uitspraak te komen? Wie werken er aan mee om dit mogelijk te maken? Het gerechtshof Den Haag behandelt straf-, handels-, familie- en belastingzaken in hoger beroep. Hoger beroep houdt in dat als je het niet eens bent met een uitspraak van de rechtbank in jouw zaak, je naar het hof kunt om een nieuwe beoordeling te vragen.
Tijdens de Week van de rechtspraak vertelde elke dag een andere medewerker over zijn of haar werk bij ons hof. Zo gaven we een inkijk achter de schermen. Nu zetten we deze rubriek voort. Vandaag is Miranda Boon, juridisch adviseur handelsrecht, aan het woord.

“Voor mij is één van de uitdagingen in mijn baan om in heldere bewoordingen uitspraken mee neer te zetten. Schrijven is een kunst,” vertelt Miranda Boon. Ze is juridisch adviseur handelsrecht bij de afdeling civiel recht van het Haagse gerechtshof. In deze functie is ze bij vele aspecten betrokken die komen kijken bij een rechtszaak, maar meeschrijven aan uitspraken is wel de hoofdmoot van haar werk.

Studie en loopbaan

Vanuit belangstelling voor strafrecht startte Miranda Boon haar studie rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Daar werd ze al snel meer gegrepen door het privaatrecht en ze studeerde dan ook in een privaatrechtelijke en bedrijfsjuridische richting af. Haar focus lag op vervoersrecht. Er volgden stages bij de vervoerkamer (van de voorloper) van de Autoriteit Consument & Markt en twee advocatenkantoren. Als advocaat-stagiair bij een kantoor in Rotterdam hield ze zich bezig met handel en transport. Na afronding van de opleiding tot advocaat ging ze bij het Wetenschappelijk Bureau van de Hoge Raad werken. Miranda legt uit: “Ik wilde niet altijd één standpunt verdedigen. Ik houd er meer van om meerdere belangen af te wegen en vind juridisch uitpluiswerk boeiend. Dat laatste kan goed bij de Hoge Raad.” Bij de Hoge Raad werkte ze ook in de civiele hoek. Bij haar daarop volgende functie als stafjurist bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven ging ze zich echter met bestuursrecht bezighouden, veel landbouwzaken, maar ook taxivervoer kwam voorbij. Vervolgens werkte ze als stafjurist bij de Haagse rechtbank en deed ze ervaring op met zaken op het gebied van Intellectueel Eigendom. In november 2018 kwam Miranda het Haagse hof versterken.

Hybride zittingen

Miranda Boon tijdens een hybride zitting

Als juridisch adviseur bereidt Miranda zittingen voor, wat veelal juridisch inhoudelijk werk is. Ze is bij de behandeling van de zaak als griffier op zitting aanwezig, waar ze ook een proces-verbaal van opmaakt. Vervolgens sluit ze mee aan in de raadkamer en schrijft daarna veelal het eerste concept van een uitspraak. Ze vertelt: “De zittingen zijn interessant om mee te maken. De dynamiek van een zitting miste ik in mijn functie bij de Hoge Raad. Je ziet de raadsheren aan het werk in de zittingszaal. Vervolgens is het boeiend om tot een goed geschreven uitspraak te komen. De focus in mijn werk ligt op schrijfwerk. De werkdagen zien er telkens anders uit. Er zijn veel dagen dat je lekker aan het schrijven bent, maar op andere momenten ben je volop van alles aan het organiseren.” Dat regelwerk is na de uitbraak van corona meer geworden. Miranda nam de coördinatie van hybride zittingen op zich. Het zijn zittingen waar zowel mensen fysiek als met een videoverbinding aanwezig zijn. Hierdoor kunnen bepaalde zittingen ondanks coronamaatregelen toch doorgaan, terwijl dat anders lastiger geweest was. Het vergt wel veel op organisatorisch vlak. “Het is een leuke tak van het werk,” zegt ze. “Je hebt hierdoor contacten met procespartijen, maar ook met diverse collega’s uit de eigen organisatie. Er komen bijvoorbeeld allerlei IT-aangelegenheden bij kijken.” Ze benadrukt dat haar functie als juridisch adviseur wel een ondersteunende rol is. “Daar moet je tegen kunnen, maar ik vind deze baan echt uitdagend.”

Grote zaken

Miranda werkt als juridisch adviseur aan uiteenlopende zaken. Ze maakt zich onderwerpen snel eigen. Ze is bijvoorbeeld betrokken bij de afhandeling van spoedeisende zaken. De grote zaken zijn haar het meeste bijgebleven. Bij de Yukos-zaak was er sprake van een zeldzaam omvangrijk procesdossier. De Shell Nigeria zaken maakten ook indruk. Deze liepen in coronatijd en de behandeling en uitspraak ervan vonden in hybride zittingen plaats. Zo was er een livestream om publiek en pers mee te laten kijken. “De internationale persbelangstelling in deze zaak was ook een nieuw facet voor mij,” besluit Miranda.

Uitspraken