Laden...

Besloten getuigenverhoor in Nijmeegse scooterzaak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Besloten getuigenverhoor in Nijmeegse scooterzaak
's-Hertogenbosch, 18 november 2015

Het gerechtshof heeft vandaag beslist om de 2 verdachten in de zogenoemde Nijmeegse scooterzaak niet, zoals in eerste instantie de bedoeling was, op de openbare zitting te horen als getuige in elkaars zaak. Dit zal gebeuren door de raadsheer-commissaris in een besloten verhoor.

Geen verklaring

De 2 verdachten zouden vandaag niet alleen gehoord worden als verdachte in hun eigen zaak, maar ook als getuige in elkaars zaak. Aan het begin van de zitting liet 1 van de verdachten weten dat hij niets zou verklaren in aanwezigheid van de pers. Ook had hij bezwaar tegen de aanwezigheid van een tekenaar.

2 belangen

In deze kwestie spelen 2 grote belangen: dat van de openbaarheid van de zitting en dat van de waarheidsvinding. Openbaarheid van rechtspraak is vastgelegd in de Grondwet. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan besloten worden om een strafzitting achter gesloten deuren te houden. Het hof heeft beslist dat de behandeling van deze zaak openbaar blijft voor zowel pers als publiek. Dat betekent ook dat de tekenaar aanwezig mag blijven. Het is de bedoeling om de verdachten tijdens de volgende zitting (op 19 februari 2016) in het openbaar te horen als verdachte in hun eigen zaak.

Het hof vindt het, net als het Openbaar Ministerie, belangrijk voor de waarheidsvinding dat de verdachten als getuige in elkaars zaak worden gehoord. Die verhoren zullen in beslotenheid plaatsvinden, door de raadsheer-commissaris. Op dat punt wordt dus een uitzondering gemaakt op de openbaarheid.

Raadsheer-commissaris

De raadsheer-commissaris (RHC) behandelt normaalgesproken geen zaken op zitting, maar speelt een rol bij het strafrechtelijk onderzoek (vóór de zitting). 1 van de 3 raadsheren die deze zaak behandelen, zal in dit geval optreden als RHC en de getuigen horen. Het Openbaar Ministerie en de verdediging zijn het hiermee eens.

Achtergrond

Op 15 januari 2010 waren 2 mannen van toen 18 en 19 jaar oud samen op een scooter op weg om een hotel in Nijmegen te overvallen. In de buurt van het hotel zagen ze politie en sloegen op de vlucht. Hierbij negeerden ze een rood verkeerslicht en reden een voetganger aan die later overleed. Beide verdachten ontkennen de bestuurder van de scooter te zijn geweest.

Het gerechtshof Arnhem sprak beide verdachten op 29 mei 2012 vrij van het (mede)plegen van doodslag, dood door schuld in het verkeer en gevaarzetting op de weg. De Hoge Raad bepaalde in december 2013 dat de zaak over moet en verwees deze naar het gerechtshof 's-Hertogenbosch.

De inhoudelijke behandeling gaat verder op 19 februari 2016 om 9.00 uur.

Uitspraken