Laden...

Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid geven over Nederlandse dividendbelasting

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Europees Hof van Justitie moet duidelijkheid geven over Nederlandse dividendbelasting
's-Hertogenbosch, 14 december 2022
Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch gaat het Europees Hof van Justitie uitleg vragen over de manier waarop Europese regels rondom dividendbelasting moeten worden geïnterpreteerd. Het gerechtshof stelt deze vragen naar aanleiding van een belastingzaak. 

Waar gaat deze zaak over?

Een Limited uit het Verenigd Koninkrijk ontvangt dividend op aandelen in Nederlandse (beurs)vennootschappen. Tegenover de behaalde beleggingsresultaten staan verplichtingen uit contracten met cliënten van deze Limited. Als de Limited positieve beleggingsresultaten behaalt, nemen de verplichtingen tegenover cliënten met ongeveer hetzelfde bedrag toe. 

Nederland heft dividendbelasting en houdt daarbij geen rekening met de toename van verplichtingen. Bedrijven die in Nederland zijn gevestigd kunnen de dividendbelasting terugvragen. Bij hen wordt bij de belastingheffing rekening gehouden met de toename van de verplichtingen aan cliënten. Dat geldt niet voor bedrijven die in het buitenland gevestigd zijn. De Limited waar het in deze zaak om gaat vindt dat zij wordt gediscrimineerd, omdat zij als buitenlandse vennootschap geen teruggave van de dividendbelasting kan vragen.

Verschillende uitspraken Europees Hof van Justitie

De Limited en de Belastingdienst beroepen zich op verschillende arresten van het Europese Hof van Justitie. Het Hof van Justitie gaat onder andere over de uitleg van Europese regels tegen discriminatie. Uit de arresten van het Hof van Justitie kan niet duidelijk worden afgeleid hoe moet worden beoordeeld of de Limited wordt gediscrimineerd. Daarom vraagt het gerechtshof om duidelijkheid. Het antwoord op deze vraag kan ook van belang zijn voor vergelijkbare verzoeken van buitenlandse verzekeraars of pensioenfondsen. 

De zaak met deze Limited wordt aangehouden tot het Hof van Justitie de vraag van het gerechtshof heeft beantwoord. 

Uitspraak