Laden...

Hof wijst vordering Attero af: productie en verwerking biogas hoeven niet openbaar te worden aanbesteed

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Hof wijst vordering Attero af: productie en verwerking biogas hoeven niet openbaar te worden aanbesteed
's-Hertogenbosch, 21 augustus 2018

De gemeenschappelijke regeling Cure van de gemeenten Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo heeft met de Deense onderneming Ørsted een overeenkomst gesloten voor de verwerking van afval tot biogas. Attero, ook werkzaam in de afvalverwerking, vindt dat er een openbare aanbesteding had moeten worden gehouden, zodat zij daar aan mee had kunnen doen. Attero heeft daarom gevorderd dat de overeenkomsten tussen Cure en Ørsted ongedaan worden gemaakt. Volgens het hof ligt in de overeenkomsten de nadruk op de productie en distributie van (bio)gas en hoeven deze overeenkomsten op grond van de Aanbestedingswet niet openbaar te worden aanbesteed. Het hof wijst daarom de vordering van Attero af.

Joint venture

De regeling Cure is bedoeld voor de afvalinzameling en de verwerking van afvalstoffen in 3 samenwerkende gemeenten, Eindhoven, Valkenswaard en Geldrop-Mierlo. Cure heeft samen met Ørsted een joint venture opgericht voor de ontwikkeling van een installatie die afval verwerkt tot biogas, met behulp van een door Ørsted ontwikkelde techniek. Cure heeft in 2017 met de joint venture een overeenkomst gesloten voor de duur van 20 jaar op grond waarvan het afval dat door Cure wordt ingezameld zal worden verwerkt in de afvalverwerkingsinstallatie van de joint venture. De joint venture heeft in 2017 een licentieovereenkomst gesloten met Ørsted, waardoor de joint venture de bevoegdheid krijgt om de door Ørsted ontwikkelde techniek te gebruiken voor de verwerking van afval tot biogas.

Openbare aanbesteding

Attero vindt dat de overeenkomst die Cure met de joint venture is aangegaan voor de afvalverwerking niet onderhands had mogen worden gegund, maar dat er een openbare aanbesteding had moeten worden gehouden. Attero had dan de mogelijkheid gehad om aan de aanbesteding mee te doen. Ook de licentieovereenkomst tussen de joint venture en Ørsted had volgens Attero openbaar moeten worden aanbesteed.

Niet te splitsen

Volgens het hof heeft de overeenkomst zowel betrekking op afvalverwerking als op de productie van (bio)gas. Hierdoor is er sprake van een gemengde opdracht. Gezien het productieproces van het (bio)gas uit afval is het niet mogelijk om de overeenkomst te splitsen in een afzonderlijke overeenkomst van afvalverwerking en een afzonderlijke overeenkomst voor het opwekken en distribueren van (bio)gas. De nadruk van de overeenkomsten ligt op de productie en distributie van (bio)gas, en om die reden moet de overeenkomst worden beschouwd als een overeenkomst tot het produceren en verwerken van (bio)gas. Daarom hoeven deze overeenkomsten volgens het hof op grond van de Aanbestedingswet niet openbaar te worden aanbesteed en wijst het hof de vordering van Attero af.

Uitspraken