Laden...

In hoger beroep 14 jaar cel voor zware mishandeling medewerkers AZC

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep 14 jaar cel voor zware mishandeling medewerkers AZC
's-Hertogenbosch, 05 augustus 2024

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch veroordeelt een 44-jarige man tot een gevangenisstraf van 14 jaar. Het hof is van oordeel dat hij in 2022 met voorbedachten rade hete olie heeft gegooid over twee medewerkers van het asielzoekerscentrum in Sweikhuizen, waar hij op dat moment woonde als asielzoeker. De twee slachtoffers liepen daarbij brandwonden op over hun hele lichaam. De man moet de slachtoffers in totaal bijna 109.000 euro schadevergoeding betalen. De rechtbank legde de man eerder een gevangenisstraf van 12 jaar op en een schadevergoeding voor de beide slachtoffers. 

Overplaatsing

De man was woonachtig in het asielzoekerscentrum (AZC) in Sweikhuizen maar hoorde op 27 januari 2022 dat hij zou worden overgeplaatst naar een ander AZC. Daar was hij het niet mee eens. Hij besloot om een medewerker van het AZC te overgieten met hete olie. Hij verwarmde twee pannen met olie in de keuken op de derde verdieping van het AZC en liet met brandend papier vervolgens het brandalarm afgaan. Toen twee medewerkers van het AZC op het brandalarm af kwamen en de trap op snelden, gooide hij in twee etappes hete olie over hen heen. 

Met voorbedachten rade

Volgens het hof is hier sprake van voorbedachten rade. Nadat de verdachte vernam dat hij zou worden overgeplaatst, heeft hij het plan opgevat om hete olie over een medewerker te gooien. Gedurende de uitvoering van dit plan heeft hij voldoende tijd gehad om zich te kunnen beraden op dit besluit en heeft hij gelegenheid gehad om na te denken over de betekenis en de gevolgen van zijn voorgenomen daad. 

Zware mishandeling

De man heeft zich schuldig gemaakt aan zware mishandeling van de twee AZC-medewerkers, aldus het hof. Naar aanleiding van het door de verdachte geactiveerde brandalarm kwamen zij in actie om anderen te helpen. Op deze manier heeft de man hen in feite in de val gelokt. Hij wist dat er dan medewerkers naar boven zouden komen, en stond hen op te wachten.
Met zijn handelen heeft hij op een zeer ernstige wijze inbreuk gemaakt op de lichamelijke integriteit van de slachtoffers en hun onvoorstelbaar leed en pijn toegebracht. De slachtoffers hebben geruime tijd in het ziekenhuis gelegen en diverse operaties moeten ondergaan. Ook nu zijn zij nog steeds onder behandeling. Het toegebrachte letsel is blijvend en ontsierend, de rest van hun leven zullen de slachtoffer dagelijks met de gevolgen van de zeer ernstige brandwonden over hun lichaam geconfronteerd worden. 

Wat er is gebeurd was niet alleen voor de slachtoffers een enorm schokkend incident, maar moet dit ook voor de andere medewerkers en de overige bewoners van het asielzoekerscentrum zijn geweest. Bovendien zorgen dit soort strafbare feiten voor gevoelens van onveiligheid en onrust in de samenleving.


Hogere straf in hoger beroep

Anders dan de rechtbank vindt het hof dat bij een gevangenisstraf van 12 jaar onvoldoende tot uitdrukking komt dat de verdachte zich ten aanzien van twee personen schuldig heeft gemaakt aan zware mishandeling met voorbedachten rade. Het hof legt de man dan ook een hogere straf op dan de rechtbank. Alle omstandigheden afwegende acht het hof het passend en geboden om de verdachte te veroordelen tot een gevangenisstraf van 14 jaar, met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft doorgebracht. Daarnaast moet de man de beide slachtoffers een schadevergoeding betalen. 


Uitspraken