Laden...

In hoger beroep lagere celstraffen voor verdachten Party King

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > In hoger beroep lagere celstraffen voor verdachten Party King
's-Hertogenbosch, 13 juli 2020

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 3 mannen veroordeeld tot gevangenisstraffen tot maximaal 6 jaar en 3 maanden. De mannen vormden samen een criminele organisatie die zich richtte op de productie van en handel in harddrugs. De rechtbank Oost-Brabant veroordeelde de mannen in maart 2018 nog tot straffen van 8 tot 10 jaar.

Partyverhuurbedrijf

De criminele organisatie verrichtte haar activiteiten vanuit een loods in Best. Op papier was daar een partyverhuurbedrijf gevestigd onder de naam Party King. Gedurende het onderzoek is niet gebleken van activiteiten die zouden kunnen duiden op de daadwerkelijke uitoefening van een partyverhuurbedrijf van enige omvang. Het opsporingsonderzoek wees uit dat het beramen van criminele activiteiten meer dagelijkse kost was.

Op te leggen straffen

Het hof is van oordeel dat de celstraffen die eerder door de rechtbank Oost-Brabant waren opgelegd te hoog zijn voor de bewezen feiten. Desalniettemin is een aanzienlijke celstraf op zijn plaats; de mannen hebben geen oog gehad voor de maatschappelijke problemen die (de productie van en handel in) drugs in de samenleving met zich meebrengen. Zij hebben slechts gehandeld uit eigen financieel gewin.

Voor de oudste verdachten vindt het hof eigenlijk een gevangenisstraf van 7 jaar op zijn plaats en voor de jongste verdachte, die een blanco strafblad had, een gevangenisstraf van 6 jaar. Echter, vanwege de gezondheidstoestand van de 59-jarige man en vanwege de overschrijding van de redelijke termijn zijn de straffen die het hof eigenlijk had willen opleggen met enkele maanden verkort. Uiteindelijk legt het hof de 59- en 42-jarige man 5 jaar en 4 maanden celstraf op. De 55-jarige man krijgt een gevangenisstraf van 6 jaar en 3 maanden.

De mannen waren bij de rechtbank vrijgesproken voor de export van een partij cocaïne naar Engeland. De officier van justitie was tegen die vrijspraak in hoger beroep gekomen. Het hof heeft de mannen voor dit feit opnieuw vrijgesproken.

Uitspraken