Laden...

Ook in hoger beroep celstraf voor schietpartij Terneuzen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ook in hoger beroep celstraf voor schietpartij Terneuzen
's-Hertogenbosch, 04 mei 2017

Een 27-jarige man uit Terneuzen is in hoger beroep veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf. De man schoot op 30 november 2014 op 2 andere mannen, 1 van hen kwam daardoor om het leven. De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde de verdachte eerder 13 jaar gevangenisstraf op.

Schietpartij

De schietpartij komt voort uit een langdurige vete tussen 2 families. Bij de vele confrontaties tussen hen is veel geweld gebruikt. In de maanden voor de schietpartij is de verdachte 2 keer mishandeld door de man die hij later doodschoot. Bij de laatste confrontatie zou de verdachte door hem ook met de dood zijn bedreigd.

Ruzie

In de nacht van 30 november 2014 kregen de verdachte en zijn neef ruzie met 2 mannen van de andere familie. De mannen sloegen de neef en liepen daarna weg. De neef bleek in zijn nek te zijn gestoken. De verdachte is achter het tweetal aan gegaan en heeft op hen geschoten. Daarbij raakte hij 1 van hen dodelijk, de andere man raakte lichtgewond.

Geen moord maar doodslag

Het hof vindt bewezen dat de verdachte de ene man opzettelijk van het leven heeft beroofd en dat hij dit bij de andere heeft geprobeerd. Volgens het hof heeft de verdachte gehandeld in een opwelling. Er was geen sprake van voorbedachte raad en daarom wordt de verdachte niet veroordeeld voor moord maar voor doodslag. Daarmee volgt het hof de rechtbank, het Openbaar Ministerie en de verdediging.

Noodweerexces

Volgens de verdediging is er sprake van noodweerexces. Dat betekent dat iemand vanuit een impuls iets doet waardoor hij te ver gaat in zijn zelfverdediging. Bij noodweerexces wordt geen straf opgelegd. Om hier een beroep op te kunnen doen, moet er wel een noodzaak zijn tot zelfverdediging. Het hof vindt dat die noodzaak niet bestond.

11 jaar gevangenisstraf

De rechtbank Zeeland-West-Brabant legde de verdachte op 27 oktober 2015 een gevangenisstraf op van 13 jaar. Ook het hof vindt een lange gevangenisstraf op zijn plaats. De verdachte heeft iemand zijn leven afgenomen en de nabestaanden intens diep verdriet en onherstelbaar leed aangedaan. Zij moeten nu verder zonder hun zoon, broer, partner en vader. Daarnaast heeft het hof echter ook rekening gehouden met onder meer het feit dat de man tijdens het hoger beroep openheid van zaken heeft gegeven. Dit had hij bij de rechtbank niet gedaan. Het hof vindt dat hij daarmee zijn verantwoordelijkheid heeft genomen. Ook heeft de man bij het gerechtshof meerdere keren oprecht spijt betuigd aan de familie van de omgekomen man. Alles afwegende vindt het hof een gevangenisstraf van 11 jaar passend en geboden.

Uitspraken