Laden...

Rechtspraak toen en nu: Een ontmoeting in het Bossche Paleis van Justitie

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Rechtspraak toen en nu: Een ontmoeting in het Bossche Paleis van Justitie
's-Hertogenbosch, 23 augustus 2019

Altijd al willen weten hoe het er vroeger aan toe ging in de rechtszaal? Ben je benieuwd hoe de straffen door de jaren heen zijn veranderd? Hoe streng waren ze vroeger voor minderjarige verdachten en had je toen ook al tbs? Op deze en vele andere vragen krijg je een antwoord in het Paleis van Justitie in ’s-Hertogenbosch op vrijdagmiddag 27 september. In het kader van de Week van de Rechtspraak organiseren de rechtbank Oost-Brabant, het gerechtshof 's-Hertogenbosch en het Brabants Historisch Informatie Centrum (BHIC) dan een interactieve middag over de rechtspraak toen en nu.

Inkijkje

Tijdens deze bijeenkomst duiken we in een aantal oude uitspraken uit de archieven van het BHIC om zo meer te leren over de rechtspraak van vroeger. Je krijgt een inkijkje in de manier van oordelen van eeuwen geleden. Hoe hoog waren de straffen, hoe kwamen rechters tot hun oordeel? Maakten ze onderscheid in de straffen voor mannen en vrouwen, jongeren en volwassenen? Twee rechters haken aan op deze verhalen en vertellen over de rechtspraak van nu. Je kunt hen natuurlijk ook allerlei vragen stellen.

Week van de Rechtspraak

De bijeenkomst op 27 september wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Rechtspraak. De Week van de Rechtspraak is jaarlijks in september (dit jaar maandag 23 t/m vrijdag 27 september). Tijdens deze week organiseren alle rechtbanken en gerechtshoven in heel het land allerlei activiteiten om mensen meer te laten weten over hoe de rechtspraak in Nederland eraan toe gaat.

Rechtspraak toen en nu - praktische informatie

Wanneer/hoe laat: vrijdag 27 september 2018, 14.30 – 16.30 uur
Locatie: Paleis van Justitie, Leeghwaterlaan 8 in ’s-Hertogenbosch (direct achter het Centraal Station)
Voor wie: iedereen is van harte welkom zich aan te melden.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst door een e-mail te sturen aan voorlichting.hof.shertogenbosch@rechtspraak.nl, onder vermelding van ‘Week van de Rechtspraak’, en daarbij aan te geven of je alleen komt of met anderen (zet dan ook hun namen in je aanmelding erbij). Daarna sturen we je dan een e-mail met alle praktische informatie over deze middag.

Er zijn maximaal 100 plaatsen beschikbaar.

Uitspraken