Veroordelingen voor doodslag en voor medeplegen wegmaken lijk

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Veroordelingen voor doodslag en voor medeplegen wegmaken lijk
's-Hertogenbosch, 24 juni 2016

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag 2 mannen veroordeeld. Eén man (34) krijgt 8 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging voor doodslag en voor het daarna wegmaken van het lijk. Ook moet hij de nabestaanden een schadevergoeding betalen van ruim 3500 euro. De andere man (33) krijgt 2 jaar celstraf, voor het samen met de ander wegmaken van het lijk. Het hof ziet onvoldoende bewijs om ook hem te veroordelen voor doodslag.
Daarmee oordeelt het hof anders dan de rechtbank en het openbaar ministerie, die spreken van moord, gepleegd door beide mannen.

Kofferbak

Gerechtshof 's-Hertogenbosch

De nu 33-jarige man uit Eindhoven ging op 30 april 2013 met het latere slachtoffer (29) op bezoek bij de nu 34-jarige man in Valkenswaard, onder meer voor het afleveren van drugs. De man uit Valkenswaard deed alsof hij op zijn slaapkamer geld ging halen om de drugs te betalen, maar kwam terug met een ijzeren statiefpoot en begon het slachtoffer daarmee op zijn hoofd te slaan. Toen het slachtoffer nog geluid maakte, is hij door de 34-jarige nogmaals geslagen en ook met een mes gestoken, en later in een slaapzak en vuilniszakken gerold. Vervolgens is het slachtoffer in de kofferbak van een auto gelegd. Deze auto, van de vader van het slachtoffer, is door de 2 mannen eerst enige tijd bij een zwembad geparkeerd. Op 2 mei 2013 hebben ze de auto naar een bospad bij Waalre gereden en daar geprobeerd het lijk in de auto in brand te steken, om de doodslag te verdoezelen.

Doodslag geen gezamenlijke actie

Het hof vindt allereerst dat het beschikbare technisch bewijs onvoldoende houvast biedt om beide mannen te veroordelen voor de doodslag op het slachtoffer. Daarom zijn de afgelegde verklaringen van de verdachten getoetst. De 34-jarige heeft bekend het slachtoffer te hebben doodgeslagen. Het hof veroordeelt hem voor doodslag. Hij heeft daarbij ook verklaard dat de 33-jarige man hem de opdracht gaf om het slachtoffer te doden en dat de 33-jarige hem heeft geholpen, o.a. door geweld te gebruiken. Aan dit deel van de verklaring van de 34-jarige kan het hof echter geen doorslaggevende betekenis toekennen. Zijn verklaringen bij de politie en op de zittingen zijn in de loop van de tijd in toenemende mate psychotisch. Deskundigen hebben daarvan gezegd dat onduidelijk is wat waar is en wat waan. De man van 34 heeft de 33-jarige bovendien een steeds grotere rol bij het geweld toegedicht. Dit is de reden waarom het hof die verklaringen over de samenwerking tussen de 2 mannen bij de doodslag niet voor het bewijs gebruikt.

Ook al heeft de 33-jarige onvoldoende gedaan om de doodslag te voorkomen, er zijn voor het hof verder geen aanwijzingen dat hij een wezenlijke bijdrage heeft geleverd aan de dood van het slachtoffer. Het hof spreekt de man van 33 daarvan vrij. Wel wordt hij tot de maximale 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het samen wegmaken van het lijk.

De rechtbank veroordeelde deze man eerder tot 18 jaar celstraf, voor zowel zijn aandeel in het geweld, als voor het wegmaken van het lijk. Omdat het hof nu tot een ander oordeel komt en deze man al langer dan 2 jaar vastzat, is hij op 14 juni 2016, voorafgaand aan de uitspraak, vrijgelaten uit voorlopige hechtenis.

Geen moord maar doodslag

Het hof vindt onvoldoende aanknopingspunten om te spreken van een vooropgezet plan om het slachtoffer naar de woning in Valkenswaard te lokken en hem daar te doden. Het is volgens het hof veel aannemelijker dat de 34-jarige man heeft gehandeld in een opwelling, in een plotselinge hevige drift. Daarom is er volgens het hof sprake van doodslag in plaats van moord.

Gevangenisstraf en tbs

Bij onderzoek in het Pieter Baan Centrum is vastgesteld dat de 34-jarige man al een aantal jaar lijdt aan schizofrenie en dat hij chronisch psychotisch is. Dit moet ook het geval zijn geweest toen hij het slachtoffer doodde. Daarom acht het hof deze man verminderd toerekeningsvatbaar met betrekking tot het gebeurde en legt hem naast een gevangenisstraf van 8 jaar ook tbs met dwangverpleging op.

Uitspraken

Meest gelezen berichten