Laden...

Ziekmelding om naar bruiloft te gaan: het hof draait ontslag terug

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Nieuws > Ziekmelding om naar bruiloft te gaan: het hof draait ontslag terug
's-Hertogenbosch, 06 juni 2024

Het gerechtshof 's-Hertogenbosch heeft vandaag een beslissing van de kantonrechter teruggedraaid en herstelt de arbeidsovereenkomst van een door Transavia ontslagen purser. De purser had zich ziek gemeld om naar de bruiloft van haar oom te kunnen gaan.

Bruiloft

De purser wilde heel graag naar de bruiloft van haar oom, maar zij kreeg daarvoor geen vrij van haar werkgever, Transavia. Daarom meldde zij zich ziek op de dag van de bruiloft. Transavia wilde om deze reden de arbeidsovereenkomst laten ontbinden. Volgens Transavia heeft de purser haar voorgelogen door zich valselijk ziek te melden, nadat haar verlofaanvragen waren afgekeurd. Het vertrouwen in de purser was hierdoor ernstig geschaad. Wanneer medewerkers zonder toestemming niet komen werken kan dit tot gevolg hebben dat vluchten worden vertraagd of geannuleerd, met alle financiële gevolgen van dien, aldus Transavia. 

Beslissing kantonrechter

De kantonrechter van de rechtbank Oost-Brabant vond dat de purser zich onterecht had ziekgemeld en heeft de arbeidsovereenkomst ontbonden. 

In de wet staat dat een arbeidsovereenkomst niet ontbonden kan worden tijdens arbeidsongeschiktheid. Soms is het mogelijk om daarop een uitzondering te maken, namelijk wanneer de reden voor de ontbinding geen verband houdt met de arbeidsongeschiktheid. De kantonrechter heeft die uitzondering toegepast, omdat de purser niet had onderbouwd dat de reden van haar onterechte ziekmelding verband hield met haar ziekte. 

Het oordeel van het hof

Volgens het hof is de uitzondering niet van toepassing. In hoger beroep heeft de purser de onderbouwing van haar ziekmelding wel gegeven. Uit een verklaring van een psycholoog blijkt dat zij onder invloed van psychische klachten heeft gehandeld. De arbeidsovereenkomst had vanwege de arbeidsongeschiktheid niet ontbonden mogen worden, aldus het hof, en deze moet daarom worden hersteld.

Uitspraken