Laden...

Gerechtshof 's-Hertogenbosch - Mondelinge Behandeling na Aanbrengen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksGerechtshof s-Hertogenbosch > Regels procedures en klachten > Gerechtshof 's-Hertogenbosch - Mondelinge Behandeling na Aanbrengen

Over mondelinge behandeling na aanbrengen

Een mondelinge behandeling na aanbrengen gebeurt onder leiding van een raadsheer. Tijdens deze zitting moeten zowel de advocaten als beide partijen aanwezig zijn.

Mogelijke voordelen van een mondelinge behandeling na aanbrengen zijn:

  • een (snelle) oplossing van het geschil
  • kostenbesparing voor de partijen

Zijn de partijen tot een minnelijke regeling (oplossing) gekomen? Dan wordt dit vastgelegd in een proces-verbaal. In het proces-verbaal opgenomen afspraken moeten worden nagekomen. Doet een partij dit niet dan kan de andere partij de nakoming ervan direct met behulp van de deurwaarder afdwingen.

Vaak heeft de rechtbank al onderzocht of partijen zelf hun geschil kunnen oplossen. Ook als dat niet is gelukt kan een mondelinge behandeling na aanbrengen in hoger beroep vaak wel tot een oplossing van het geschil leiden. Daarom vindt de zitting meestal een paar maanden plaats na het aanbrengen van de zaak door middel van een dagvaarding.

Komen de partijen tijdens deze zitting niet tot een akkoord? Dan gaat de behandeling verder volgens het normale verloop.

De laatste jaren lukt het partijen in iets meer dan de helft van de zittingen om hun geschil met hulp van een raadsheer te beëindigen.

 

 

Selectiecriteria

Bijna alle zaken komen in aanmerking voor een mondelinge behandeling na aanbrengen. Het maakt niet uit of het gaat om een reguliere zaak of een kort geding.

De volgende zaken komen meestal niet in aanmerking voor mondelinge behandeling na aanbrengen:

  • zaken die vooral juridisch van aard zijn of die zijn verwezen door de Hoge Raad
  • zaken waarbij een of beide partijen in het (verre) buitenland wonen (om praktische redenen)
  • zaken waarin direct uitspraak kan worden gedaan, bijvoorbeeld omdat het hof onbevoegd is

 

 

Verloop van het proces

  1. Alle zaken krijgen op de eerste rolbehandeling een normale verwijzing naar de rol voor memorie van grieven. Advocaten ontvangen een brief als de zaak in aanmerking komt voor een mondelinge behandeling na aanbrengen. Hierin staat dat de zaak ambtshalve is verwezen naar de roldatum vier weken na aanbrengen, voor akte partijen – uitlaten omtrent MBnA en opgave verhinderdata.
  2. Op de roldatum die oorspronkelijk bedoeld was voor de memorie van grieven wordt het MBnA-arrest uitgesproken. Hierin wordt de datum voor de MBnA-zitting vermeld. Wanneer de advocaten verhinderdata hebben opgegeven, dan wordt daarmee zoveel mogelijk rekening gehouden.
  3. De MBnA-zitting gaat in principe door op de voorgestelde datum als een van beide partijen akkoord gaat of geen bezwaar maakt.
  4. Als beide partijen het voorstel voor een MBnA-zitting afwijzen, wordt de zaak verwezen naar de rol voor memorie van grieven. Bij reguliere zaken is dit de rol zes weken later, bij kort geding zaken is dit vier weken.
  5. Uitstel van een ingeroosterde zitting is alleen mogelijk in zeer uitzonderlijke gevallen.
  6. Uiterlijk twee weken na het bepalen van de datum voor de zitting levert de advocaat van degene die in hoger beroep is gegaan (de appellant) het volledige procesdossier van de zaak bij de rechtbank – inclusief producties – in kopie aan bij het hof, zodat de raadsheer-commissaris bij de voorbereiding van de zitting de beschikking heeft over alle stukken.
  7. Wil een partij tijdens de zitting een beroep doen op andere stukken? Dan moet zij deze stukken uiterlijk tien dagen voor de zittingsdatum delen met het hof en de andere partij.

 

 

Voorbereiding op de zitting

Bij het aanbrengen van de zaak zijn de volgende stukken nodig:

  • de originele appèldagvaarding (in hoger beroep)
  • een kopie van de dagvaarding bij de rechtbank (eerste aanleg)
  • het vonnis waar het beroep over gaat
  • eventuele tussenvonnissen

 

 

De zitting

Ook bij een mondelinge behandeling na aanbrengen is een goede voorbereiding van de advocaten en beide partijen wenselijk. Partijen moeten bovendien zelf aanwezig zijn bij de zitting.

De aard van deze zitting brengt met zich mee dat de advocaten hun standpunten niet uitgebreid toelichten en dat geen uitvoerige/omvangrijke stukken in het geding worden gebracht. Als partijen in hoger beroep nieuwe feiten of stukken willen inbrengen, is het noodzakelijk deze vooraf aan de andere partij en aan het hof te sturen. In verband met de aard van de zitting dient de omvang van deze stukken echter beperkt te zijn.

Voor een zitting wordt meestal twee uur ingeroosterd, maar het kan zijn dat deze uitloopt. Een schikking wordt vastgelegd in een proces-verbaal. De zaak wordt dan op de daartoe aangewezen roldatum doorgehaald. Hiermee is de zaak formeel afgerond. Komen de partijen niet tot een schikking? Dan wordt de zaak naar de rol verwezen voor het nemen van een memorie van grieven.

Mogelijk wordt door het hof bepaald dat mediation nodig is. Als partijen dat ook willen dan kiezen zij met de hulp van een mediationfunctionaris een mediator die helpt bij de bemiddeling. Wanneer de zaak wordt verwezen naar mediation, wordt deze in afwachting van de mediation verwezen naar een roldatum van 26 weken na de comparitiedatum voor uitlating over het resultaat van de mediation.

 

 

Vragen over mondelinge behandeling na aanbrengen

Telefoonnummer griffie team handelsrecht van het hof: 088 361 18 22.

 

 



Zie ook: