Laden...

Informatie voor onderzoekers

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Organisatie > Informatie voor onderzoekers

Wetenschappelijk onderzoek

Elk jaar komen er veel onderzoeksvoorstellen van instituten, promovendi en studenten binnen bij de Rechtspraak. De tijd van de Rechtspraak om mee te werken aan onderzoeken is beperkt. Daarom worden onderzoeksvoorstellen kritisch bekeken voor medewerking wordt verleend.

Onderzoeksinstituten en promovendi

Dien uw onderzoeksvoorstel 6 maanden voor de startdatum van uw onderzoek in met behulp van het 'Aanvraagformulier voor toetsingsprocedure'. Mail het naar extern.onderzoek.rvdr@rechtspraak.nl.

Als u toestemming ontvangt dient u de 'modelverklaring dossierstudie' en de 'modelverklaring interviews' te ondertekenen.

Studenten

Bent u student en wilt u kwalitatief onderzoek doen naar de rechtspraak? U kunt een aanvraag doen bij de gerechten waar u onderzoek wilt doen. Stuur een e-mail naar de communicatieafdeling van het gerecht en beschrijf hierin:

 • het onderwerp van het onderzoek
 • de opzet en onderzoeksmethoden
 • de reden waarom u dit gerecht om medewerking vraagt
 • de (tijds)belasting die het onderzoek voor het gerecht met zich meebrengt
 • de planning
 • uw contactgegevens
 • naam en contactgegevens van uw begeleider
 • de gerechten aan wie u nog meer medewerking vraagt

 

Alleen cijfers nodig?

Heeft u alleen cijfers nodig? Bijvoorbeeld over aantallen rechtszaken en doorlooptijden? Neem dan contact op met het Rechtspraak Servicecentrum 088 361 61 61.

 

 

Feiten en cijfers

 

Rechtspraak in cijfers

Hoeveel nieuwe rechtszaken komen er elk jaar binnen? Hoeveel mensen werken er in de Rechtspraak? Hoeveel uitspraken zijn er per jaar? De Rechtspraak beschrijft het in jaarlijkse rapportages en factsheets.

Jaardocumenten

De jaardocumenten, zoals het jaarplan, jaarverslag en de kengetallen, zijn onderdeel van planning en verantwoording van de Rechtspraak als geheel. Dus de Raad voor de rechtspraak en de gerechten.

 

 

 

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Algemene vraag

Algemene vragen over de rechtspraak, vragen over bewind(voering) en ondersteuning bij het digitaal werken in Mijn Rechtspraak en Mijn CBM (was Mijn Bewind):

 • Maandag t/m donderdag: 8:00 uur tot 20:00 uur
 • Vrijdag: 8:00 uur tot 17:30 uur

Financiële vraag

Vragen over griffierecht, saldo-opgave, uitstel van betaling aanvragen/betalingsregeling, kopie van de nota en leverancierszaken:

088 361 10 01

rsc.financieel@rechtspraak.nl

 • Maandag t/m vrijdag: 8:00 tot 17:30 uur

Vraag over rechtszaak of dossier

Vraag over een lopende procedure: neem contact op met de rechtbank, het gerechtshof of het bijzonder college die de zaak behandelt.

Contact