Laden...

Innovatie binnen de rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Kwaliteit van de rechtspraak > Innovatie binnen de rechtspraak

Aansluiten bij de samenleving

Overal in het land bedenken rechters en andere professionals manieren om hun werk beter te laten aansluiten bij de behoeften van de samenleving.

Rechtzoekende centraal

De Rechtspraak experimenteert met deze ideeën in de vorm van innovatieve pilots. Daarbij staat altijd de rechtzoekende centraal.

Als een werkwijze zich voldoende heeft bewezen, wordt deze ook in de rest van Nederland gebruikt. Dat gebeurt nu met de inzet van de schuldenfunctionaris en Wijkrechtspraak. Innovatieve pilots waar een rechtzoekende gebruik van kan maken, staan op de pagina van de betreffende rechtbank. Verder zijn er pilots waardoor het werk ín de rechtbank anders gaat. Alle pilots staan in het overzicht op deze pagina. 

Meer dan juridische knopen doorhakken

Goede rechtspraak bestaat niet alleen uit juridische knopen doorhakken. Goede rechtspraak is ook, waar dat kan en gepast is, proberen de problemen van de mensen in de samenleving écht op te lossen.

Nu zitten soms wetten en regels in de weg en lopen mensen tegen juridische muren op. Daar wil de Rechtspraak wat aan doen. Onder de noemer maatschappelijk effectieve rechtspraak zijn door het hele land ideeën bedacht en in praktijk gebracht die ervoor zorgen dat het werk van de rechter zoveel mogelijk effect heeft.

Innovatieve projecten


We onderscheiden vier stromingen:


Er zijn ook innovatieve pilots die niet onder een van deze stromingen vallen, deze pilots staan in het overzicht van de overige pilots.

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:


InstagramInstagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.

Op dit moment is het drukker bij ons dan u gewend bent, de wachttijd kan hierdoor oplopen. We doen ons best om u zo spoedig mogelijk te woord te staan.