Laden...

Rechtbank Midden-Nederland wint Klare Taalbokaal

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtbank Midden-Nederland wint Klare Taalbokaal
Utrecht, 04 juli 2022
De rechtbank Midden-Nederland heeft de Klare Taalbokaal 2020/2021 gewonnen, voor een uitspraak over voetbalclub EDO die de bouw van een trainingscentrum voor FC Utrecht wilde tegenhouden. De amateurclub maakte gebruik van de gemeentelijke voetbalvelden waarop de bouw moest plaatsvinden. Bestuursrechter Koen de Meulder en gerechtsjurist Marianne van der Knijff leggen hun oordeel in deze zaak glashelder uit, zei juryvoorzitter Dineke de Groot (president Hoge Raad) vanochtend in Utrecht.

Voetbalclub moet inschikken

De winnaars bekijken de bokaal

Vanwege ruimtetekort wilde FC Utrecht een nieuwe trainingslocatie bouwen op gemeentelijke sportvelden, waar het college van B&W een vergunning voor gaf. EDO moest inschikken, maar vreesde het trainingsschema niet meer rond te krijgen en vroeg de voorzieningenrechter om FC Utrecht te verbieden met de bouw te starten. Zonder succes; de rechter vond de belangenafweging van de gemeente redelijk. De rechter en de griffier richtten zich bij het schrijven van hun uitspraak specifiek op de leden van EDO, die erg betrokken zijn bij het wel en wee van hun club, zei de juryvoorzitter in haar toespraak (pdf) (pdf, 78,4 KB). Het juryrapport roemt de duidelijke opbouw (een heldere inleiding waarna direct de uitkomst volgt, tussenkopjes die het verhaal in het kort vertellen) en de verhalende en ongekunstelde schrijfstijl, waardoor de lezer als vanzelf door de tekst wordt geleid.   

Begrijpelijke taal

Toegankelijke, transparante rechtspraak kan niet zonder begrijpelijke taal. Om het gebruik daarvan te stimuleren en ingewikkeld vakjargon te ontmoedigen, looft een jury (waar onder meer een journalist in zit en dit jaar ook de Nationale Ombudsman) elk jaar de Klare Taalbokaal uit. Het valt voor rechters en griffiers niet altijd mee om uitspraken toegankelijk op te schrijven want juristen moeten heel precies zijn, met lange zinnen en een bijzondere woordkeuze als gevolg. Soms hebben gewone Nederlandse woorden een andere betekenis in juridische teksten, legde juryvoorzitter De Groot vanochtend in haar toespraak uit.

Uitgesteld

Vanwege corona moest de bekroning van de beste uitspraak uit 2019 (die ook uit Midden-Nederland kwam) worden uitgesteld. Daarom besloot de jury 1 bokaal uit te reiken voor de jaren 2020 en 2021. Er waren 32 uitspraken genomineerd.

Uitspraken