Laden...

Raad voor de rechtspraak

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie en contact > Organisatie > Raad voor de rechtspraak

Wat doet de Raad voor de rechtspraak?

 

Kwaliteit van rechtspraak

De samenleving verandert. De eisen aan rechtspraak ook. De Raad voor de rechtspraak bevordert de kwaliteit van de rechtspraak. Bijvoorbeeld door de rechtseenheid te bevorderen tussen de verschillende gerechten. En door te helpen om de doorlooptijden van rechtszaken korter te maken.

Nieuwe wetten en de rechtspraak

Een nieuwe wet of wetswijziging heeft soms grote gevolgen voor de Rechtspraak. Zo kan een nieuwe wet leiden tot meer rechtszaken of zwaardere zaken. De Raad voor de rechtspraak geeft regering en Staten-Generaal advies over wetgeving en beleid met gevolgen voor de rechtspraak.

 

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt de Rechtspraak bij zijn taken. De Raad voor de rechtspraak doet zelf onderzoek, werkt mee met onderzoek en geeft opdracht voor onderzoek. De Raad verspreidt onderzoeksresultaten onder rechters, beleidsmakers en maatschappelijke organisaties.

Financiering van de rechtspraak

De Raad voor de rechtspraak maakt elke 3 jaar afspraken met het ministerie van Justitie en Veiligheid over het budget voor de Rechtspraak. De Raad verdeelt het geld onder de gerechten en de landelijke diensten.

 

Ondersteuning voor alle gerechten

Het Landelijk Diensten Centrum voor de Rechtspraak (LDCR) ondersteunt de Rechtspraak met bedrijfsvoering, bijvoorbeeld met huisvesting, ICT, inning van griffierechten en het personeelsbeleid. Het LDCR valt onder de Raad voor de rechtspraak.

Internationale samenwerking

De Nederlandse Rechtspraak heeft mede een verantwoordelijkheid voor de internationale rechtsontwikkeling en de bevordering van goede rechtspraak en de rechtsstatelijkheid ('Rule of law') elders in de wereld. Daarom vindt de Rechtspraak participatie in internationale activiteiten van groot belang.

 

Mailen met de Rechtspraak

Om uw vertrouwelijke gegevens te beschermen, verzendt de Rechtspraak mail via een beveiligd platform (ZIVVER).

Opgericht in 2002

De Raad voor de rechtspraak is opgericht in 2002 als onafhankelijke buffer tussen de rechtspraak en de regering. De Raad hoort bij de rechterlijke macht, maar spreekt zelf geen recht.

 

Jaardocumenten

De jaardocumenten, zoals het jaarplan, jaarverslag en de kengetallen, zijn onderdeel van planning en verantwoording van de Rechtspraak als geheel.

 

Bestuur Raad voor de rechtspraak

 

Nieuws Raad voor de rechtspraak  Nieuws Raad voor de rechtspraak

 

 

Wat is de rechtsstaat ons waard?Wat is de rechtsstaat ons waard?https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Wat-is-de-rechtsstaat-ons-waard.aspxDen Haag13-6-2021 22:00:00<p>De strafrechtketen heeft een meerjarige, stabiele en voorspelbare financiering nodig. Dat stellen de Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de Rechtspraak. De organisaties hebben baat bij een solide financiële basis die onafhankelijk is van de pieken en dalen van de economie. Alleen daarmee kan de strafrechtketen haar maatschappelijke opgave nu en in de toekomst garanderen. De samenleving heeft er recht op dat we nu blijvend investeren in de rechtsstaat.</p>
Op de rol: 'Je gaat nú je vrouw bellen'Op de rol: 'Je gaat nú je vrouw bellen'https://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Op-de-rol-Je-gaat-nu-je-vrouw-bellen.aspxDen Haag9-6-2021 22:00:00Eerst wordt aangebeld, daarna ontploft een cobra vuurwerkbom in de brievenbus van een Haagse woning. De halve voordeur explodeert. ‘Een doodsklap. Wat een ongelofelijk geluk dat niemand bij die deur stond’, zegt politierechter Wim Donker. Wat, waarom? <p>Eerst wordt aangebeld, daarna ontploft een cobra vuurwerkbom in de brievenbus van een Haagse woning. De halve voordeur explodeert en glas vliegt door de gang. ‘Een doodsklap. Wat een ongelofelijk geluk dat niemand bij die deur stond’, zegt politierechter Wim Donker. De brievenbus zelf vliegt door de ruit van een geparkeerde auto. Wat, waarom? </p>
Aantal faillissementen in mei gedaaldAantal faillissementen in mei gedaaldhttps://www.rechtspraak.nl/Organisatie-en-contact/Organisatie/Raad-voor-de-rechtspraak/Nieuws/Paginas/Aantal-faillissementen-in-mei-gedaald.aspxDen Haag7-6-2021 22:00:00Rechtbanken hebben in mei 185 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 19 minder dan in april en 207 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. <p>Rechtbanken hebben in mei 185 faillissementen uitgesproken. Dit zijn er 19 minder dan in april en 207 minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit cijfers van de Raad voor de rechtspraak. Vorige maand gingen 133 rechtspersonen (bedrijven/organisaties) en 52 natuurlijke personen (individuen) failliet.</p>

 

Neem contact op met het Rechtspraak Servicecentrum

Sociale media

Stel uw vraag via:
Instagram

Pas op met het delen van privé-gegevens op sociale media.

Telefoon

Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8:00 uur tot 20:00 uur en op vrijdag van 8:00 uur tot 17:30 uur.