Laden...

Rechter oordeelt 60 duizend keer per jaar over ouderlijk gezag

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechter oordeelt 60 duizend keer per jaar over ouderlijk gezag
Den Haag, 01 oktober 2018

De rechter nam vorig jaar zo’n 60 duizend keer een beslissing over het ouderlijk gezag over een kind. In verreweg de meeste zaken vragen beide ouders om het (gezamenlijk) gezag. Bij zo’n 10 duizend zaken vraagt 1 ouder de rechter hem het gezag toe te kennen.


Aanvragen gezamenlijk gezag

Ouders zijn verantwoordelijk voor hun minderjarige kinderen. Daarom staat het kind onder gezag, bijvoorbeeld van 1 of beide ouders. Vaak krijgen ouders het gezag automatisch, bijvoorbeeld als getrouwde ouders een kind krijgen. Maar soms moet gezag via de rechter worden aangevraagd, bijvoorbeeld als ouders niet getrouwd zijn.

Vragen

Het aanvragen van gezag roept vaak vragen op bij mensen. Het is een ingewikkeld onderwerp waarbij bijvoorbeeld eerst moeten worden gekeken of iemand voor de wet een ouder is. Het Rechtspraak Servicecentrum krijgt over ouderlijk gezag erg veel vragen. Daarom start de Rechtspraak vanaf vandaag met een proef waarbij mensen via WhatsApp vragen kunnen stellen.

Video gezag

In deze animatie wordt uitgelegd hoe men gezag over een kind heeft of krijgt.

Uitspraken