Laden...

Rechtsstaatpoort donderdag over Wetboek van Strafvordering

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Rechtsstaatpoort donderdag over Wetboek van Strafvordering
Den Haag, 02 november 2022

De vernieuwing van het bijna 100 jaar oude Wetboek van Strafvordering staat morgen centraal bij de derde editie van de Rechtsstaatpoort. De Rechtsstaatpoort is een initiatief van de Politie, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak. De 3 organisaties gaan in gesprek met Tweede Kamerleden en andere organisaties die met het nieuwe wetboek te maken gaan krijgen, zoals Reclassering Nederland en de advocatuur.

De invoering van een groot wetboek dat zo’n wezenlijk onderdeel is van onze rechtsstaat, is een immense operatie. De impact op alle betrokken organisaties zal dan ook groot zijn. Rechters, officieren van justitie, politiemensen en ook advocaten, medewerkers van gevangenissen, reclassering: allemaal moeten ze het nieuwe wetboek leren kennen en ermee leren werken. En, niet onbelangrijk: hoe bepaalde nieuwe wetten worden toegepast moet nog duidelijk worden in de praktijk.

Werkprocessen aanpassen

Daarnaast moeten ook de werkprocessen en ICT-systemen worden aangepast en uitgebreid. Terwijl het dagelijkse werk, van opsporing en vervolging tot berechting, voorop blijft staan. Waarschijnlijk moet lange tijd met 2 wetboeken en processystemen worden gewerkt. Ook moet worden voorkomen dat de implementatie ten koste gaat van de inzet om doorlooptijden in de strafrechtketen te verkorten.

Uitdagingen en beleidsluwe periode

Welke uitdagingen staan de betrokken organisaties nog meer te wachten? Zijn zij hier op toegerust? Is het nieuwe wetboek voldoende toekomstbestendig? Wat verandert in de praktijk? Deze en andere kwesties worden morgen besproken in de Rechtsstaatpoort. Ook zullen de betrokken organisaties daar pleiten voor de invoering van een beleidsluwe periode, om overgang naar het nieuwe wetboek zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Lees meer bij Nieuwspoort:

Uitspraken