Laden...

Vragen en antwoorden over de vervanging van Rijkspassen

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRaad voor de rechtspraak > Nieuws > Vragen en antwoorden over de vervanging van Rijkspassen
Den Haag, 13 oktober 2014

De Raad voor de rechtspraak maakte gisteravond (zondag 12 oktober 2014) bekend dat alle Rijkspassen van medewerkers van de Rechtspraak worden vervangen. Directe aanleiding is het feit dat journalist Alberto Stegeman erin slaagde met een pas van iemand die niet meer bij de Rechtspraak werkt, de rechtbank Midden-Nederland binnen te komen.

Waarom zo'n rigoureuze maatregel?

De registratie en autorisatie van passen bij de rechtbank Midden-Nederland blijkt niet op orde te zijn. Voor de zekerheid worden daarom nu de passen van alle medewerkers binnen de hele Rechtspraak vervangen. De vervanging stond al gepland voor volgend jaar, maar de actie wordt nu vervroegd. Als alle passen worden vervangen, is zeker dat alle passen die nu in omloop zijn het niet meer doen en begonnen kan worden met een schone lei.

Hoe lang duurt deze operatie?

Dat is moeilijk te zeggen. De passen worden zo snel mogelijk vervangen. Ze zijn afkomstig van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zodra de Rechtspraak ze binnen heeft, worden de passen verstrekt.

Tot die tijd blijft het lek in de beveiliging bestaan?

Nee, alle gerechten hebben inmiddels hun registratie van Rijkspassen afgerond. De passen van mensen die niet meer bij de Rechtspraak werken zijn geblokkeerd. Daarnaast worden alle huidige protocollen opnieuw bekeken en, indien mogelijk, aangescherpt.

Om hoeveel Rijkspassen gaat het?

Er werken circa 10.000 mensen bij de Rechtspraak. Samen met een aantal externe partners, zoals schoonmaak- en cateringpersoneel, gaat het om ongeveer 12.000 passen.

Wat kost deze actie?

Zoals gezegd: de vervanging van de passen stond al gepland voor 2015, dit wordt alleen vervroegd. Zo’n vervanging kost ongeveer 200.000 euro. Met deze kosten was al rekening gehouden.

Wie hebben er allemaal toegang tot de gerechten met een Rijkspas?

Alle (tijdelijke) rechtspraakmedewerkers, externe partners zoals cateraars en schoonmakers maar ook mensen van het Openbaar Ministerie. Het OM beheert en registreert zelf de Rijkspassen die zij in bezit hebben en waarmee ze toegang hebben tot de gerechtsgebouwen. De Raad voor de rechtspraak gaat er op aandringen dat ook het OM zijn registratie opnieuw doorlicht.

Hoe wordt voorkomen dat iets dergelijks in de toekomst nogmaals gebeurt?

Helemaal te voorkomen is dit waarschijnlijk niet. De Rechtspraak wil toegankelijk blijven voor bezoekers. Maar processen worden wel zoveel mogelijk geautomatiseerd, om menselijke fouten te voorkomen.

Kunnen passen niet automatisch worden geblokkeerd?

Dat kan wel, maar dat kost veel geld. Op dit moment is het een menselijke handeling om een pas, bijvoorbeeld na 35 dagen inactiviteit, te blokkeren. De Rechtspraak onderzoekt mogelijkheden om dit proces verder te automatiseren.

Hoe zit het met advocaten?

Advocaten hebben op vertoon van hun advocatenpas toegang tot gerechtsgebouwen. De advocatenpas is een persoonlijke identificatiepas, uitgegeven en beheerd door de Nederlandse Orde van Advocaten. Advocaten hebben alleen toegang tot de openbare gebieden van gerechtsgebouwen. Advocaten kunnen dus niet met hun pas via een personeelsingang naar binnen en hebben ook geen toegang tot besloten gebieden van de rechtbank.

Uitspraken