Laden...

Rechtspraak magazine

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksOrganisatie > Raad voor de rechtspraak > Rechtspraak magazine

Het magazine Rechtspraak richt zich op iedereen die geïnteresseerd is in rechtspraak. Het magazine verschijnt 4 keer per jaar.  Rechtspraak wordt verstuurd aan relaties en wordt verspreid via displays in de openbare ruimtes van de gerechten en via de vestigingen van het Juridisch Loket.

U kunt zich er kosteloos op abonneren. Vermeld uw naam en adresgegevens.

 
 
 

Rechtspraak magazine 2, 2021 (juli)

Rechters sloegen in juni alarm over de jeugdzorg die niet goed functioneert. Kinderen in de knel krijgen niet de hulp en bescherming die ze nodig hebben, stond in een brandbrief aan het kabinet. Wat is er aan de hand? Als het echt niet goed gaat met kinderen – omdat ze bijvoorbeeld mishandeld worden of klem zitten tussen ruziënde ouders – kan de rechter gedwongen hulpverlening opleggen. Kinderen komen dan tijdelijk onder toezicht van een jeugdbeschermer. Maar door bezuinigingen kunnen jeugdzorginstellingen daar niet altijd meer voor zorgen. Wat is het gevolg? Rechtspraak vroeg het aan jeugdrechters, die vertellen over de zorgelijke én mooie kanten van hun vak. 

In dit blad kun je veel meer lezen over kinderen in het recht. Waarom heet de PIJ-maatregel – een soort tbs voor jongeren – niet gewoon jeugd-tbs? Wat maakt een bijzondere curator mee, die op verzoek van de rechter met kinderen praat en hen zo een stem geeft in de rechtszaal? En als gescheiden ouders hun boosheid op elkaar blijven botvieren, is het dan niet beter dat ze een tijdje helemaal geen contact hebben? Twee rechtbanken experimenteren daarmee. 

Sla vooral de rubriek Die zaak vergeet ik nooit niet over. Rechter Gerlof Meijer ontmoette een vrouw in zijn rechtszaal die moeder was van het slachtoffer én de dader in een verkeerszaak. Wat betekende dat voor zijn oordeel? Je leest het op pagina 11.

Rechtspraak magazines 2021 (overige)


Informatie van voor 1 januari 2017 vindt u in het online archief rechtspraak.nl.
Dit doet u het beste op een computer, laptop of tablet.