Laden...

36 maanden cel en 5 jaar rijverbod voor dodelijk ongeval Oosterparkstraat

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > 36 maanden cel en 5 jaar rijverbod voor dodelijk ongeval Oosterparkstraat
Amsterdam, 11 december 2019

De automobilist die onder invloed van ketamine een vrouw op een bakfiets in de Eerste Oosterparkstraat doodreed, is door de rechtbank veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf, waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Ook is de man zijn rijbewijs voor 5 jaar kwijt.

Op 24 augustus 2019 stapte de man in zijn vaders auto, terwijl hij eerder die dag de drugs ketamine had gebruikt. Tijdens de rit stopte hij bij een benzinestation om opnieuw ketamine te gebruiken. Kort daarna reed hij met 80 kilometer per uur tegen het verkeer in de Eerste Oosterparkstraat in. Daarbij belandde hij op het fietspad naast de rijbaan.

Groot verdriet bij nabestaanden

Op het fietspad reed op dat moment het slachtoffer, een moeder van twee jonge kinderen, naast haar man. Zij werd van achteren geraakt door de auto en raakte zwaargewond. Een dag later overleed ze aan haar verwondingen. Uit de verklaringen van de echtgenoot en de moeder van het slachtoffer tijdens de rechtszaak bleek goed hoe groot het verdriet bij de nabestaanden is.

Bekend met effect ketamine

De man was zeer goed bekend met de effecten van ketamine: om zijn depressie te onderdrukken, gebruikte hij de drugs al langere tijd. Hij verklaarde zelf al eerder out te zijn gegaan en was ook al eens in een zware trip – een zogenaamde k-hole – beland. Desondanks is hij willens en wetens in de auto gestapt en de stad ingereden, waar hij vervolgens het dodelijke ongeval veroorzaakte. De rechtbank rekent hem dit zeer zwaar aan.

Lange celstraf op zijn plaats

De man heeft verklaard zich voor het ongeval verantwoordelijk te voelen. De rechtbank begrijpt ook dat hij de vrouw niet moedwillig heeft doodgereden. Toch vindt de rechtbank dat alleen een lange, onvoorwaardelijke gevangenisstraf recht doet aan de ernst van de feiten en de gevolgen ervan.

Verplichte behandeling

Na het uitzitten van zijn straf moet de man zich laten opnemen in een forensische zorginstelling, onder meer om van zijn drugsverslaving af te komen. Ook na deze verplichte opname dient hij onder behandeling blijven. Daarnaast moet hij zich aanmelden voor begeleid wonen.

Meer informatie

Voor meer informatie, bel de afdeling Voorlichting & Communicatie van de rechtbank Amsterdam, telefoonnummer: 088-3611440, of stuur een e-mail.

Uitspraken