Laden...

Eerste kunstwerk voor de nieuwe Amsterdamse rechtbank ‘Love or Generosity’ van Nicole Eisenman

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Eerste kunstwerk voor de nieuwe Amsterdamse rechtbank ‘Love or Generosity’ van Nicole Eisenman
Amsterdam, 23 november 2020

De bouw van de nieuwe rechtbank aan de Parnassusweg 280 is al ver gevorderd, vanaf 1 maart 2021 vinden de zittingen daar plaats. De Amerikaanse kunstenaar Nicole Eisenman maakte voor de nieuwe rechtbank het kunstwerk ‘Love or Generosity’. Dit kunstwerk staat vanaf vrijdag 27 november op het plein bij de ingang van de nieuwe rechtbank. Bij dit openbare plein, dat door de toekomstige plannen voor de Zuidas een centrale rol krijgt in het gebied, hoort een kunstwerk dat recht doet aan het gebouw, de rechtspraak zelf en het publiek. Het plein is medio december voor iedereen toegankelijk.

​‘Love or Generosity’

Kunstwerk copyright Nicole Eisenman / foto: Kunstgiesserei St. Gallen
Kunstwerk copyright Nicole Eisenman / foto: Kunstgiesserei St. Gallen

Het kunstwerk ‘Love or Generosity’ beeldt een poortwachter van de rechtbank uit: geen bewaker maar een zachtaardig persoon die even ontspanning en troost biedt. Het beeld is ruim vijf meter hoog waardoor het goed past bij het nieuwe gerechtsgebouw dat tien verdiepingen telt. Ondanks de hoogte van het beeld zorgt de vriendelijke houding van de ‘poortwachter’ ervoor dat het beeld niet afschrikt maar juist aantrekt en nieuwsgierig maakt.

Nicole Eisenman

De maker van het beeld, Nicole Eisenman, is bij het grote (kunst)publiek vooral bekend om haar figuratieve schilderijen waarin ze verschillende stijlen, uiteenlopend van Renaissance schilderkunst tot moderne kunst, toepast. Sinds 2012 manifesteert Eisenman zich ook als beeldhouwer, onder andere met presentaties op de Venetië Biënnale en de Whitney Biennial. In haar werk komen actuele thema’s uit de hedendaagse samenleving naar voren, deze benadert zij met humor en liefde.

Meer over Nicole Eisenman, het kunstwerk en de kunstopdracht leest u hier (pdf, 143,1 KB).

Kunst voor de nieuwe rechtbank

Kunstwerk copyright Nicole Eisenman / foto: Kunstgiesserei St. Gallen

De percentageregeling beeldende kunst bij rijksgebouwen was het startpunt voor de kunst in de nieuwe rechtbank. In deze regeling staat dat bij nieuwbouw, verbouw of koop van rijksgebouwen door of in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf kunst in opdracht wordt toegepast. Vanwege de toekomstige ontwikkelingen in het gebied rondom de rechtbank en station Zuid is de gemeente Amsterdam Zuidas ook partner bij deze opdracht, evenals het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Voor de tuin en de zittingszalen in de nieuwe rechtbank zijn ook kunstwerken in opdracht gemaakt, van respectievelijk Jesse Wine en Femmy Otten. Deze kunstwerken worden in 2021 gepresenteerd.

Meer informatie

Voor informatie over de bouw en de architectuur van de nieuwe rechtbank kunt u contact opnemen met Bauke van de Goot procesmanager van Heijmans, 06 46 14 72 86. Het ontwerp, bouw, financiering, onderhoud en exploitatie wordt in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf uitgevoerd door NACH, een samenwerking van Macquarie Capital, Abt, DVP, KAAN architecten, Heijmans en Facilicom.

Voor informatie over het kunstwerk en de kunstenaar kunt u contact opnemen met Esther Vonk, adviseur beeldende kunst, 06 46 11 63 22. 

Voor informatie over de rechtbank Amsterdam en de overgang naar de nieuwe rechtbank kunt u contact opnemen met de afdeling voorlichting & communicatie van de rechtbank Amsterdam, 088- 361 14 40. Ook op www.rechtspraak.nl/nieuwerechtbankamsterdam leest u hier meer over.

Uitspraken