Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 20 januari 2025

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor steken in Amsterdam-Centrum

14 januari - Een 23-jarige man is veroordeeld tot 10 maanden gevangenisstraf omdat hij op 25 augustus 2024 in Amsterdam-Centrum met voorbedachten rade een man in zijn arm stak. Daarbij weegt mee dat hij de confrontatie met het slachtoffer is aangegaan, hij besloot zich te wapenen en vervolgens een restaurant binnenging en er een mes pakte waarmee hij naar het slachtoffer ging. Op basis van getuigenverklaringen oordeelt de rechtbank dat hij erna op het slachtoffer sprong en hem stak. Zijn verklaring dat hij zich zou hebben verdedigd en het slachtoffer in het mes zou zijn gelopen, acht de rechtbank niet aannemelijk. Er zijn geen stukken in het dossier die zijn versie ondersteunen en het slachtoffer en getuigen weerspreken die versie. Op basis van het letsel aan de pezen en spieren in de arm en het groot, ontsierend litteken dat het slachtoffer aan de steekpartij overhield, spreekt de rechtbank van zwaar lichamelijk letsel. Naast de gevangenisstraf moet de man 4.000 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:275

​Bestuur - Te laat bezwaar: niet-ontvankelijk verklaring terecht

15 januari - De minister van Asiel en Migratie heeft terecht een bezwaar van een Marokkaanse vrouw tegen de intrekking van haar verblijfsvergunning niet-ontvankelijk verklaard omdat dit bezwaar niet tijdig is ingediend. Dat heeft de rechtbank bepaald. Aan de hand van de recentelijk door het College van Beroep voor het bedrijfsleven geformuleerde (ruimere) criteria beoordeelde de rechtbank of sprake is van bijzondere omstandigheden die maken dat de termijnoverschrijding niet verwijtbaar is of dat de vrouw slechts een gering verwijt treft. Die criteria zijn mede geformuleerd in reactie op de kinderopvangtoeslagaffaire. Van dergelijke omstandigheden is naar het oordeel van de rechtbank echter geen sprake.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2025:501

Kanton - Losse klink schending zorgplicht: aansprakelijk na ongeval

2 januari - Sociaal ontwikkelbedrijf Pantar is aansprakelijk voor de schade die een productiemedewerkster met een knieprothese leed toen zij in april 2022 viel. Zij verdraaide daarbij haar knie en enkel. Zij was toen in een ruimte met een losse deurklink geweest. Pantar betwistte dat de deurklink het letsel veroorzaakte en stelde dat het om een misstap ging maar onderbouwde dat onvoldoende. Uit het arbeidsongevalformulier blijkt namelijk dat de arbomedewerker ook onderkende dat een losse deurklink een onveilige werksituatie oplevert. Die kan namelijk, zeker als iemand er niet op bedacht is, eruit schieten waardoor iemand zijn evenwicht kan verliezen. Pantar had hiervoor onvoldoende gewaarschuwd. De medewerkster bracht in dat die klink slechts in een algemeen groepspraatje was genoemd. Daarmee schond Pantar haar zorgplicht. Omdat een losse deurklink een onveilige werksituatie oplevert en Pantar onvoldoende onderbouwde dat het een misstap was, komt het ongeval voor risico van Pantar. Pantar moet de schade vergoeden op basis van een lijst die de medewerkster mag indienen. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - YouTube-kanalen blijven gesloten

10 januari - Google hoeft de accounts op haar videoplatform YouTube van een professionele YouTuber niet opnieuw beschikbaar te stellen. Google heeft alle kanalen van de YouTuber beëindigd omdat de YouTuber na twee waarschuwingen voor geplaatste - volgens Google racistische – video’s, waarvoor hij twee weken niets mocht uploaden, ook niet via andere kanalen, toch veelvuldig video’s heeft geüpload. Volgens de YouTuber was het aan hem opgelegde tijdelijke uploadverbod onterecht, maar daarin wordt hij niet gevolgd. De video’s, die evident racistische connotaties bevatten, zijn naar het oordeel van de voorzieningenrechter duidelijk in strijd met de richtlijnen van Google en Google mocht dan ook tot beëindiging van de kanalen overgaan. Een belangafweging levert geen ander oordeel op. Het belang van Google om op haar platform gevrijwaard te blijven van ongewenste content weegt zwaarder dan het financiële belang van de YouTuber om weer toegelaten te worden tot YouTube, nu de YouTuber gebruik kan maken van andere sociale media. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2025:290