Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 24 augustus 2020

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 7 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd.

Straf - Celstraf na diefstallen uit auto’s en poging daartoe

18 augustus - Een 39-jarige man krijgt 5 maanden gevangenisstraf omdat hij tussen 10 maart en 16 april van dit jaar in Amsterdam 2 diefstallen pleegde uit auto’s en nog een poging daartoe deed. Ook moet hij 250 euro schadevergoeding betalen. In alle gevallen sloeg hij een autoruit in om binnen te komen. In de straf weegt mee dat hij vaker is veroordeeld voor auto-inbraken en nog in een proeftijd liep. Bovendien ontkende hij elke betrokkenheid bij de daden terwijl hij duidelijk op camerabeelden te zien was. Hij neemt geen verantwoordelijkheid en dat baart de rechtbank zorgen. Daarom is het belangrijk dat de achterliggende problematiek, zijn verslaving, wordt aangepakt. De rechtbank voegt daarom aan het lopende toezicht de voorwaarde van ambulante begeleiding met de mogelijkheid tot een korte klinische opname toe.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4053

Straf - Vrijspraak van belediging en groepsbelediging op Facebook

20 augustus - Een 59-jarige man is vrijgesproken van belediging en groepsbelediging van Joden en aanzetten tot haat tegen, discriminatie van of geweld tegen Joden op Facebook, tussen maart en augustus 2015. Het is namelijk niet vast te stellen dat hij degene was die de berichten op de Facebookpagina die zijn naam draagt, heeft geplaatst. Er is geen onderzoek verricht naar de Facebookpagina, terwijl de man al in februari 2015 meldde aan de politie dat zijn account was gehackt. Daar had dus veel eerder onderzoek naar kunnen plaatsvinden. Het uitblijven daarvan waar dit wel mogelijk was geweest, mag niet in het nadeel van de 59-jarige zijn. Ook verzocht zijn advocaat meermaals te onderzoeken van wie het IP-adres is waarmee de berichten op de Facebookpagina zijn geplaatst. Toen dat uiteindelijk in maart 2019 gebeurde, bleek dat niet meer mogelijk omdat het account niet meer te vinden was.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4054

Bestuur - Tijdelijke terrasuitbreiding toegestaan

13 augustus - De gemeente mocht toestemming verlenen voor een tijdelijke terrasuitbreiding aan een café in het centrum van Amsterdam. Zo oordeelt de voorzieningenrechter. Een buurtbewoner was het niet eens met de terrasuitbreiding. Zij woont op de begane grond vlakbij het café en verhuurt de bovenliggende woningen. Door de uitbreiding van het terras ervaart zij overlast. Er is onder meer sprake van verminderde privacy en minder parkeerruimte voor de deur. Ook heeft de café-eigenaar zijn plannen niet met de buurt besproken, terwijl dat wel had gemoeten. De voorzieningenrechter vindt dat de gemeente ondanks de bezwaren van de buurvrouw toch toestemming mocht geven voor het terras. Daarbij speelt mee dat de toestemming is afgegeven tot 31 oktober, het aantal tafels niet is toegenomen en dat er tussen de woning en het caféterras een straat en stoep liggen. Ook heeft de gemeente voldoende aangetoond dat de belangen van omwonenden zijn meegewogen in de beslissing. Bovendien moet het café zich houden aan een aantal voorschriften om de overlast te beperken.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3997

Bestuur - Huis van bewaring mag worden omgebouwd tot school

17 augustus - De gemeente heeft terecht een vergunning verleend voor het transformeren van het voormalig huis van bewaring in Amsterdam-Zuid tot schoolgebouw van de British School. Dat heeft de rechtbank bepaald. Enkele omwonenden zijn tegen de komst van de school. Zij zijn onder andere bang voor geluidsoverlast van de schoolpleinen, voor verkeersopstoppingen en verslechtering van de luchtkwaliteit door het halen en brengen van kinderen met de auto. Ook zijn ze van mening dat de bebouwing dichter op de woningen komt te liggen dan mag volgens het bestemmingsplan. Volgens de rechtbank heeft de gemeente echter voldoende rekening gehouden met het bestemmingsplan. Daarnaast heeft de gemeente door middel van onderzoek naar geluidsbelasting, luchtkwaliteit en verkeersbelasting voldoende onderbouwd dat de belasting voor de buurt op het gebied van geluid, luchtkwaliteit en verkeersdruk binnen aanvaardbare normen blijft.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4052

Kanton - Oud-werkneemster met optierechten vangt bot

24 juli - Een leverancier van een online betalingssysteem hoeft een oud-werkneemster die optierechten had om aandelen in dat bedrijf te kopen, niets te betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Volgens de vrouw had zij beter moeten worden geïnformeerd over de gevolgen voor haar optierechten toen zij niet op 1 juni 2018, maar op 1 september 2018 uit dienst trad. Daar gaat de kantonrechter niet in mee. Op beide data mocht zij haar opties uitoefenen en was het niet mogelijk haar aandelen te verkopen. De vrouw ging er ten onrechte van uit dat zij haar aandelen direct na de beursgang van het bedrijf zou kunnen verkopen zodat zij van de opbrengst de loonbelasting kon betalen. Omdat nergens uit blijkt dat zij dit dacht door mededelingen van het bedrijf, valt het bedrijf niets te verwijten.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3720

Kanton - Vergoeding voor ontslagen werknemer die te weinig zorg kreeg

14 augustus - Een IT-bedrijf moet een werknemer met wie de arbeidsovereenkomst na twee jaar ziekte is opgezegd een vergoeding betalen van 60.000 euro bruto. De kantonrechter wijst die vergoeding toe omdat die opzegging het gevolg is van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van het IT-bedrijf. De situatie waarin de werknemer arbeidsongeschikt is geworden (en uiteindelijk ontslagen) is het gevolg van verwijtbaar onvoldoende zorg van de werkgever voor de arbeidsomstandigheden. De werknemer had namelijk chronische tinnitus (een piepgeluid) in zijn oor en was autistisch. Na zijn ziekmelding waren er meerdere adviezen van arbeidsdeskundigen en het UWV over hoe zijn arbeidsomstandigheden konden worden aangepast om hem te laten re-integreren. Daar heeft het IT-bedrijf te weinig mee gedaan. De werknemer heeft recht op vergoeding van immateriële schade omdat het bedrijf een verboden onderscheid heeft gemaakt op grond van handicap of chronische ziekte.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:3993

Civiel - Betalen voor planten met slakken

19 augustus- Een plantenexportbedrijf moet de factuur van ruim 80.000 euro van een kweker betalen voor 30.000 buxusplanten, ondanks het feit dat er slakken in de planten zaten. Het exportbedrijf had de planten gekocht bij een kweker en doorverkocht aan onder andere supermarkten in Zwitserland, Oostenrijk en Hongarije. De supermarkten wilden echter niet alle planten afnemen omdat er te veel slakken inzaten. Daarom weigerde het exportbedrijf de factuur van de kweker te betalen. Ook eiste het exportbedrijf bijna 65.000 euro schadevergoeding van de kweker vanwege extra kosten en gemiste brutomarge. Het exportbedrijf had de planten echter wel meerdere keren bekeken tijdens het kweken en zelfs op de dag van levering nog laten keuren door een extern bureau. Het bureau maakte toen geen opmerkingen over slakken. De rechtbank oordeelt daarom dat niet is gebleken dat de struiken te veel slakken bevatten en daardoor onverkoopbaar waren. Het exportbedrijf moet de factuur dan ook betalen en krijgt geen schade vergoed.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2020:4063

Uitspraken