Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 07 oktober 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Vrijspraak en celstraf voor veroorzaken explosie

4 oktober - Een 39-jarige man is veroordeeld tot 36 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk omdat hij op 20 december 2023 samen met een ander een geïmproviseerd explosief bij een woning in Amsterdam-West liet ontploffen. Daarnaast bezat hij in februari 2024 bijna 500 gram heroïne en ruim 490 gram hasjiesj en heelde hij onder andere paspoorten en een telefoon. Een 40-jarige man die ook terechtstond, is vrijgesproken van een rol bij die ontploffing. Op basis van het dossier kan niet worden vastgesteld dat hij bij de ontploffing was of nauw samenwerkte met de 39-jarige man of hem uitlokte. Amsterdam wordt geteisterd door gerichte ontploffingen, die bedreigend en beangstigend zijn voor bewoners en omwonenden. Dat de ontploffing bij een huisdeur plaatsvond, weegt dan ook verzwarend mee in de straf voor de 39-jarige man. Ook moet hij zich aan bijzondere voorwaarden houden om het uitzitten van een langere gevangenisstraf te voorkomen. Hij moet zich onder meer ambulant laten behandelen en meewerken aan middelencontrole.

Lees de volledige uitspraken:
ECLI:NL:RBAMS:2024:6061
ECLI:NL:RBAMS:2024:6062


Bestuur - Vier Indiase restaurants mogen nog niet gesloten worden

26 september - De gemeente heeft de exploitatievergunning en Drank- en Horecawetvergunning van vier Indiase restaurants in Amsterdam ingetrokken en daarbij bepaald dat de restaurants voor eind augustus moesten sluiten. Dit heeft de gemeente gedaan vanwege gestelde fraude bij de hypotheken van de privéwoningen van de eigenaren. De eigenaren van de restaurants hebben bezwaar gemaakt hiertegen en hebben aan de voorzieningenrechter gevraagd of de restaurants niet gesloten hoeven te worden totdat op het bezwaar is beslist. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat het belang van de eigenaren, voor wie de sluiting van de vier restaurants zeer grote consequenties zal hebben, zwaarder weegt dan het belang van de gemeente. Het verzoek is daarom toegewezen en de restaurants hoeven niet gesloten te worden tot op het bezwaar is beslist.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:5993

Kanton - Voetganger liep letsel op bij botsing: Unive aansprakelijk

2 oktober - Verzekeringsmaatschappij Unive is aansprakelijk voor de schade die een voetganger leed als gevolg van een aanrijding op een zebrapad op het Osdorpplein op 2 december 2019. Unive is de verzekeringsmaatschappij van de automobilist die de voetganger zou hebben aangereden. Omdat de botsing tussen de automobilist en de voetganger op het zebrapad plaatsvond en de voetganger daar voorrang heeft, is de aansprakelijkheid van de automobilist in beginsel gegeven. Dat is alleen anders als er sprake is van overmacht of eigen schuld van de voetganger. Volgens Unive zou de voetganger opzettelijk tegen de auto zijn aangelopen, maar volgens de kantonrechter heeft Univé dit niet aannemelijk gemaakt. Over de hoogte van de door Univé te betalen schadevergoeding wordt nog verder geprocedeerd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:6052

Civiel - Eigenares woning moet oorzaak lekkage laten onderzoeken

2 oktober - De eigenares van een woning in Amstelveen is in kort geding veroordeeld om te laten onderzoeken waar de lekkageklachten van haar buren vandaan komen. Die klagen al twee jaar over vochtplekken op de muren, maar tevergeefs. Volgens een eerder ingeschakeld bureau ligt de oorzaak vermoedelijk in de naastgelegen woning, die de eigenares aan anderen in gebruik heeft gegeven. Inmiddels groeien er bij de buren zwammen op de muren. In een eerder kort geding werd aan de bewoners van de naastgelegen woning al een doucheverbod opgelegd, maar daar lijken zij zich niet aan te houden. Nu moet de eigenares de oorzaak van de lekkage laten onderzoeken. Als die inderdaad in haar eigendom ligt, moet zij die zo snel mogelijk verhelpen. Doet zij dat niet, dan moet zij de buren dwangsommen betalen.

Lees de volledige uitspraak
ECLI:NL:RBAMS:2024:6051



Uitspraken