Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 01 augustus 2022

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Taakstraf voor sextortion samen met vriendin

25 juli - Een 30-jarige man is veroordeeld tot 150 uur taakstraf omdat hij in februari 2018 samen met zijn vriendin een slachtoffer 200 euro heeft afgedreigd en dat geld heeft witgewassen. Zij dreigden naaktfoto’s te publiceren als er niet zou worden betaald. Sextortion heeft vaak een grote impact op slachtoffers vanwege de voortdurende angst dat de dader alsnog het beeldmateriaal zal openbaren. Uit de communicatie met zijn eerder veroordeelde vriendin blijkt dat zij vaker slachtoffers zo hebben afgedreigd. Het leek dat hij de opdrachten gaf en de leidende rol had. In de straf weegt in zijn voordeel mee dat het om een ouder feit gaat en dat de redelijke termijn om de zaak te behandelen met ruim een jaar is overschreden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4264

Straf - Vrijspraak van mensenhandel

27 juli - Een 26-jarige vrouw is vrijgesproken van uitbuiting in de prostitutie van een vrouw, waaraan zij zich samen met twee – al voor hun rol veroordeelde – anderen zou hebben schuldig gemaakt. Op basis van het dossier is niet vast te stellen dat de 26-jarige vrouw wist of had moeten weten dat het slachtoffer door de twee anderen werd uitgebuit en dat zij in dat kader hand- en spandiensten verleende. Zij had onder meer een hotelkamer voor het slachtoffer geboekt en eens haar verdiensten bij haar opgehaald. Haar daden zijn onvoldoende concreet en specifiek om op grond daarvan de strafbare rol van de vrouw vast te stellen. Daarbij weegt ook mee dat de rechtbank zich afvraagt of zij de aard en omvang en de consequenties van haar handelen heeft kunnen overzien. Zij heeft met haar wens één van de medeverdachten te ‘pleasen’ of om hun vriendschap in stand te houden wel de grenzen van het strafrechtelijk toelaatbare opgezocht. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4359

Bestuur - ​Onduidelijk declaratiesysteem voor rekening van de Raad

22 juli - De Raad voor de rechtsbijstand moet declaraties voor slachtoffergesprekken met de officier van justitie vergoeden. Dat heeft de rechtbank geoordeeld in het beroep van een advocatenkantoor uit Amsterdam. Het kantoor kreeg na een steekproef 60 mutaties waaronder die voor slachtoffergesprekken. Het kantoor had de gesprekken gedeclareerd als ‘zitting’. De rechtbank oordeelde dat hoewel de gesprekken niet zijn aan te merken als ‘zittingen’, het kantoor de kosten mocht declareren op basis van instructies van de Raad, die ook eerdere declaraties op die wijze accepteerde. De rechtbank vindt dat het onduidelijke declaratiesysteem maakt dat het risico voor verkeerd gedeclareerde slachtoffergesprekken in dit geval voor risico van de Raad komt. 

Lees de volledige uitspaak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4330
 

Bestuur - ​Leerling met voorrang terecht niet geplaatst om lotingregels

27 juli - Een middelbare school in Amsterdam mocht een aanvraag om plaatsing van een basisschoolleerling afwijzen. Zo heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. De ouders vonden dat hun kind toch geplaatst moest worden, omdat hij op een basisschool heeft gezeten met hetzelfde onderwijsconcept. Op de website van de school staat ook dat deze leerlingen voorgang hebben. De leerling werd ondanks zijn voorrangstatus afgewezen op basis van de lotingsregels van de vereniging van schoolbesturen in het Amsterdamse voortgezet onderwijs. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat de school die regels goed heeft toegepast. Dit betekent dat de school de leerling mocht afwijzen, ook al had hij voorrang. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4331
 

Kanton - Twee camera’s in appartement weg: privacy weegt zwaarder

18 juli - Een appartementseigenaar moet twee camera’s die hij ophing in zijn appartement in de Jordaan verwijderen. Die zijn gericht op de galerij die gemeenschappelijk bezit is van de leden van de Vereniging van Eigenaren (VvE) en schenden andermans privacy. Voor de plaatsing gaf de VvE geen toestemming. Ook ontbreekt bewijs dat er veel incidenten rond zijn appartement waren zoals de eigenaar stelde. De camera’s die gericht zijn op de hal van zijn woning en op het balkon waarvan hij het exclusieve gebruik heeft, mogen blijven. Omdat het niet voor het eerst is dat de appartementseigenaar camera’s ophing of in procedures met de VvE is verwikkeld, verbindt de kantonrechter dwangsommen aan de veroordeling. Als hij de camera’s niet tijdig weghaalt of andere camera’s ophangt die het gemeenschappelijke of openbare deel van het complex bestrijken kunnen die oplopen tot maximaal 10.000 euro. 

lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4360
 

Kanton - Duiven en duiventil in huurhuis moeten binnen 2 maanden weg

20 juli - Een huurder die duiven houdt op de zolderruimte van zijn sociale huurwoning in Amsterdam-Noord moet die circa 20 duiven binnen twee maanden elders onderbrengen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Daarbij weegt onder meer mee dat hij de zolder zonder toestemming van verhuurder Ymere heeft veranderd in een dierenverblijf en er geluidsoverlast is. Meerdere buren hebben daarover bij Ymere geklaagd. Nu Ymere verantwoordelijk is voor het huurgenot van huurders mag zij maatregelen nemen om te zorgen dat dit genot niet wordt aangetast. De huurder krijgt wel langer dan de geëiste 21 dagen om zijn duiven te verkassen en het dierenverblijf te verwijderen. Hij krijgt extra de tijd omdat het lastig is de postduiven elders onder te brengen en de huurder vanwege zijn beperkingen meer tijd wordt gegund om een nieuw onderdak te vinden voor zijn duiven. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4263
 

Civiel - Beschuldiging racisme ongegrond: sommelier moet rectificeren

26 juli - Een sommelier met ruim 50.000 volgers moet op zijn Instagram een rectificatie plaatsen, omdat hij de organisatie van een wijnproeverij van Zuid-Afrikaanse wijnen ten onrechte heeft beschuldigd van racisme. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De sommelier had het gevoel dat hij als enige persoon van kleur werd verzocht om aan het einde van het evenement te vertrekken. Dit gevoel was niet gebaseerd op feiten, maar op een misverstand. De sommelier, die als betalende gast aanwezig was op het evenement, was door een bevriende wijnmaker uitgenodigd om na het evenement nog een drankje te doen. Zij wisten niet dat daarna nog iets was georganiseerd exclusief voor genodigden. Toen de sommelier dat later op de avond vernam, heeft hij de beschuldigende berichten verwijderd. De organisatie heeft belang bij het plaatsen van een rectificatie omdat zij zaken doet in Zuid-Afrika en een beschuldiging van racisme juist daar erg gevoelig ligt. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4375
 

Civiel - Permanent gebruik van berging als woonruimte niet toegestaan

27 juli - Bewoners van een appartement op de eerste verdieping in de Staatsliedenbuurt mogen de aparte ruimte op de vierde verdieping die bij hun appartement hoort, niet permanent als verblijfs- en woonruimte gebruiken. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. Dit is namelijk in strijd met de splitsingsakte, waarin die ruimte als ‘berging’ is aangeduid. De ruimte mag incidenteel en in onderling overleg wel worden gebruikt als logeerruimte voor familie en vrienden. Voorzieningen die in de berging zijn aangebracht, zoals een tegelvloer, toiletvloer en een laminaatvloer hoeven niet verwijderd te worden. Een privéruimte mag namelijk naar eigen wens worden ingericht tenzij dit hinder of nadeel oplevert, maar dat is in deze zaak niet komen vast te staan. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2022:4288

Uitspraken