Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 01 maart 2021

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Deze week hebben we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied geselecteerd

Straf - Vrijspraak in prostitutiezaak

23 februari - Een 37-jarige man is vrijgesproken van een rol in een prostitutiezaak. Volgens de officier van justitie had hij samen met anderen 6 vrouwen uit Moldavië en Albanië geholpen om naar Nederland te komen en hielp hij hen uit winstbejag aan huisvesting en werk in de illegale prostitutie. De rechtbank ziet hiervoor echter te weinig bewijs. Aanvankelijk vermoedde de politie mensenhandel maar geen van de vrouwen deed tegen hem aangifte hiervan. Uit het dossier blijkt evenmin wanneer zij naar Nederland kwamen en wat zijn rol hierbij was. De vrouwen mochten in Nederland niet werken in de prostitutie, maar als toerist mochten zij zonder visum er wel drie maanden legaal verblijven. Het is onduidelijk wanneer zij begonnen met werken en wanneer zij hem hebben ontmoet. Hoewel de man zich waarschijnlijk realiseerde dat het om illegale prostitutie ging, biedt het dossier te weinig bewijs om te concluderen dat hij hen hielp uit winstbejag.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:739

Straf - Jeugddetentie voor steekpartij met machete in metro

24 februari - Een 19-jarige man is veroordeeld tot 365 dagen jeugddetentie waarvan 193 dagen voorwaardelijk omdat hij op 29 mei 2020 in de metro in Amsterdam samen met een ander met een machete op iemand in stak. Het slachtoffer hield er steekwonden en een gebroken elleboog aan over. De 19-jarige man wilde verhaal halen toen hij zich respectloos behandeld voelde door het slachtoffer. Het lijkt niet dat hij inziet hoe kwalijk het is om een machete te gebruiken om iemand ter verantwoording te roepen. De psycholoog en de reclassering adviseren het jeugdstrafrecht toe te passen omdat hij nog in ontwikkeling is en pedagogische beïnvloeding mogelijk is. De rechtbank neemt dat advies over. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich  laten behandelen en mag hij geen contact opnemen met het slachtoffer. Naast de jeugddetentie moet hij  1.950 euro schadevergoeding betalen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:740

Bestuur - Extra eisen aan exploitanten raambordelen toegestaan

24 februari - De gemeente Amsterdam mag extra eisen stellen aan de exploitanten van raambordelen. De vergunningvoorschriften voor raamexploitanten op de Wallen zijn niet in strijd met de Dienstenrichtlijn. Dat heeft de rechtbank beslist. De voorschriften zijn gerechtvaardigde beperkingen van het vrij verrichten van diensten. Ze dienen een dringende reden van algemeen belang en zijn evenredig. Over de meeste voorschriften heeft de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State zich al in de uitspraak van 29 augustus 2018 uitgelaten. De rechtbank heeft alleen beoordeeld of die afdeling zich nog niet over een voorschrift heeft uitgelaten en indien dit het geval is, of dat voorschrift in strijd is met de Dienstenrichtlijn.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:760

Bestuur - Voorlopig geen warmte-installatie aan achtergevel hotel

24 februari - De vergunning die de gemeente Amsterdam heeft verleend voor een warmte-installatie aan de achtergevel van een hotel in de Plantagebuurt, mag voorlopig niet gebruikt worden. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De voorzieningenrechter vindt dat onvoldoende is aangetoond dat de installatie niet binnen kan worden geplaatst. In bezwaar zal de gemeente nu nog een keer moeten onderzoeken of het de vergunning kan verlenen. Momenteel is de warmte-installatie (zonder een daarvoor benodigde vergunning) in een hotelkamer geplaatst. De eigenaar van het pand en het hotel lijden hierdoor financieel nadeel en willen de installatie aan de buitenkant plaatsen. Omwonenden van het hotel vrezen hierdoor geluidsoverlast. Volgens het bestemmingsplan mag zo’n installatie alleen buiten worden geplaatst als het technisch niet mogelijk is om deze binnen te laten functioneren. Volgens de gemeente kan dat wel, maar is dit – gelet op alle belangen – de 'minst slechte oplossing'.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:736

Kanton - HvA mag managementassistente ontslaan

22 februari - De arbeidsovereenkomst van een managementassistente bij de Hogeschool van Amsterdam (HvA) wordt per juni 2021 ontbonden omdat er sprake is van een ernstig verstoorde arbeidsrelatie en de HvA genoeg – tevergeefs – moeite heeft gedaan haar te herplaatsen. Wel moet de HvA haar ruim 10.000 euro bruto aan transitievergoeding betalen. Dat heeft de kantonrechter bepaald. In 2018 was de arbeidsrelatie zo verstoord dat de HvA al verzocht de arbeidsrelatie te beëindigen. Toen wees de kantonrechter dat verzoek af omdat de HvA te weinig moeite had gedaan voor herplaatsing. Sindsdien is de onderlinge relatie niet verbeterd. Ook de managementassistente spreekt van ‘saboteren’ door HvA. Zij ging ook niet in op de vele inspanningen van de HvA om haar te herplaatsen. Omdat zij die sabotage of tegenwerking niet aannemelijk maakte, was er geen sprake van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van HvA en heeft zij geen recht op een billijke vergoeding. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:738

Kanton - Alsnog bonus voor tweetal, ontslag op staande voet onterecht

23 februari - ABN Amro mocht twee werknemers in 2013 niet op staande voet ontslaan. De ernstige beschuldigingen aan hun adres houden namelijk geen stand. Dat heeft de kantonrechter in een bodemprocedure bepaald. De beschuldigingen dat zij aan een klant een ‘personal fee’ zouden hebben gevraagd en interne maatregelen tegen die klant hebben genomen toen zij die fee niet wilde betalen zijn niet komen vast te staan. De beschuldigingen zijn in een kortgedingprocedure en een procedure tot voorwaardelijke ontbinding van de arbeidsovereenkomst in 2013 al niet aannemelijk geoordeeld. ABN Amro moet de niet uitgekeerde bonussen uit 2011 en 2012 alsnog uitkeren. De bank kan zich als goed werkgever niet beroepen op haar discretionaire bevoegdheid te besluiten een bonus uit te keren, noch op de bepaling dat de werknemers ‘bad leaver’ zijn volgens het Variabel Compensation Plan. ABN Amro hoeft de uitlatingen die zij deed na de uitspraken in kort geding en die voorwaardelijke ontbindingsprocedure niet te rectificeren, omdat die voldoende neutraal waren.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:737

Civiel - Vergelijkende reclame bouwkundige keuringen ongeoorloofd

23 februari - Premiumkeur, een bedrijf dat woningen bouwtechnisch keurt, moet ongeoorloofde vergelijkende reclame met twee concurrenten aanpassen. Dat heeft de voorzieningenrechter geoordeeld. Premiumkeur maakt reclame voor zichzelf op verschillende websites en via een You Tubekanaal. Daarin worden Woningkeur en Perfectkeur, twee grote aan elkaar gelieerde bouwtechnische bedrijven, ervan beschuldigd dat zij corrupt zijn. Zij zouden onder één hoedje spelen met verkoopmakelaars en hun keuringen zouden niet door de beugel kunnen, omdat zij het dak niet opgaan en de kruipruimte en de fundering niet inspecteren. De voorzieningenrechter oordeelt dat de beschuldigingen van corruptie niet aannemelijk zijn gemaakt en dat daarom sprake is van ongeoorloofde vergelijkende reclame. Voor zover wordt verwezen naar de algemene voorwaarden van Woningkeur en Perfectkeur, waarin inderdaad een aantal zaken van keuring wordt uitgesloten, kan de vergelijkende reclame wel door de beugel, als dit geschiedt op een zakelijke en niet laatdunkende wijze.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:728

Civiel - Vermogensbeheerder moet 15 miljoen dollar terugbetalen

24 februari - Een vermogensbeheerder moet ruim 15,6 miljoen Amerikaanse dollar terugbetalen aan een vennootschap die voor de Libische Investeringsautoriteit een groot bedrag aan fondsen beheert. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De vermogensbeheerder werd in juli 2014 rechtsgeldig ontslagen als bestuurder en beheerder van de vennootschap. De vermogensbeheerder had het ontslag betwist omdat de besluiten ongeldig waren en omdat een dergelijk ontslag in strijd zou zijn met de sanctiewetgeving op grond waarvan buitenlandse Libische tegoeden zijn bevroren. De rechtbank oordeelt in navolging van uitspraken van rechter en hof op de Kaaimaneilanden, dat de besluiten geldig zijn genomen en dat ze niet in strijd zijn met binnen de EU geldende VN-sanctiemaatregelen. De vermogensbeheerder heeft wel recht op de vergoeding over de korte periode in 2019 waarin zij weer tot beheerder was aangesteld.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:535

Uitspraken