Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 10 juli 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf en tbs voor in hals steken winkelmedewerker

4 juli - Een 27-jarige man is veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf en tbs omdat hij op 18 mei 2022 in Amsterdam een winkelmedewerker vanuit het niets in zijn hals stak. Eerder die dag ruzieden zij toen hij zich beklaagde over gekochte schoenen. Uit zijn strafblad blijkt dat hij eerder voor geweldsdelicten is veroordeeld. Doordat hij weigerde mee te werken aan het psychologisch onderzoek in het Pieter Baan Centrum hebben de deskundigen geen volledig beeld van zijn psychische gesteldheid kunnen krijgen. Desondanks ziet de rechtbank in hetgeen de psychiater wel heeft kunnen vaststellen en de overige informatie aanleiding om tbs op te leggen. Zo vertoonde hij onder meer eerder paranoïde en onvoorspelbaar agressief gedrag. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4097

Straf - Vrouw aangereden: voorwaardelijk celstraf en rijontzegging

6 juli - Een 38-jarige man is veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 6 maanden en een rijontzegging voor 18 maanden. Op 6 november 2021 veroorzaakte hij namelijk als automobilist een ongeval met zwaar lichamelijk letsel in Amsterdam. Hij reed daarbij te hard en deels over het fietspad. De fietsster die hij aanreed, hield daaraan onder andere ernstig hersenletsel over. Daarnaast ging hij er na het ongeval vandoor. De rechtbank rekent hem aan dat hij geen verantwoordelijkheid nam voor zijn daden. Zo bleef hij tot het einde ontkennen dat hij de aanrijding had veroorzaakt waarbij sprake was van joyriding. Omdat uit het psychologische rapport blijkt dat hij lijdt aan diverse stoornissen acht de rechtbank hem enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. Ook weegt mee dat hij ten tijde van de aanrijding (en nog steeds) in de tbs zat. Na de aanrijding is zijn transmuraal verlof ingetrokken en sindsdien is hij weer opgenomen in de kliniek. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4151


Bestuur - Nabestaandenpensioen voor weduwe opnieuw geweigerd

5 juli - Een weduwe die na het overlijden van haar echtgenoot in 2018 de sociale verzekeringsbank (Svb) verzocht om een pensioen op grond van de Algemene nabestaandenwet, krijgt dit niet. De Svb weigerde het pensioen omdat haar echtgenoot op het moment van overlijden niet verzekerd was. De weduwe verzocht de Svb deze beslissing te herzien. Omdat de weduwe niet met nieuwe feiten of omstandigheden kwam die niet tijdens het overlijden al bekend waren, wees de Svb dat verzoek af. De rechtbank is het hiermee eens en ziet ook geen aanleiding voor het oordeel dat de eerdere weigering onmiskenbaar onjuist of evident onredelijk was. 

Lees de volledige uitspraak:


Bestuur - Heffingsambtenaar bepaalde waarde grachtenpand niet te hoog

6 juli - De rechtbank oordeelde dat een heffingsambtenaar van de gemeente een Amsterdams grachtenpand niet te hoog heeft gewaardeerd. Hij bepaalde de waarde op bijna twee miljoen euro door te kijken naar verkoopcijfers van vergelijkbare grachtenpanden in de omgeving. Op basis daarvan vond belastingheffing plaats. De eigenaar was het hiermee oneens. De rechtbank vond echter dat de heffingsambtenaar dit mocht doen omdat die panden voldoende vergelijkbaar zijn met de woning. De woningverkopen waar de man op wees, waren minder vergelijkbaar. Een daarvan had namelijk een hogere prijs per vierkante meter. Ook was voldoende rekening gehouden met de overlast rondom de woning van onder meer toeristen die drugs gebruiken, welke problematiek geldt voor de hele binnenstad en dus ook verdisconteerd is in de lagere verkoopprijs van de vergelijkingsobjecten, op basis waarvan de waarde van de woning werd bepaald. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4069


Kanton - Klokkenluiders hebben recht op schadevergoeding

29 juni - Twee werknemers van energiebedrijf Vattenfall die als klokkenluiders optraden, hebben recht op een schadevergoeding. Zij handelden namelijk correct bij hun melding over het vermoeden van  overtreding van aanbestedingsregels en ongeoorloofde bevoordeling van een aanbieder. Vattenfall heeft de melding niet goed afgehandeld en de werknemers ten onrechte benadeeld. Dat heeft de kantonrechter bepaald nadat het Huis voor klokkenluiders op verzoek van de werknemers een onderzoek had ingesteld. Over de vraag hoe groot de schade is, moet nog verder worden geprocedeerd. Volgens Vattenfall moeten de werknemers een deel van de schade zelf dragen omdat zij zich niet redelijk hebben opgesteld. Maar daar oordeelt de kantonrechter anders over, waarbij zij er onder meer belang aan hecht dat de werknemers al jaren om erkenning vragen en om hun recht strijden, terwijl zij een ongelijke positie hebben tegenover Vattenfall. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3969

Kanton - Studiekosten deels terugbetalen na vroegtijdig vertrek

29 juni - Twee oud-werknemers die een garagebedrijf verlieten voordat zij de opleiding afmaakten die het garagebedrijf betaalde, moeten de studiekosten deels terugbetalen: ieder 11.900 euro. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Zij hoeven slechts een deel terug te betalen omdat in de studiekostenovereenkomst alleen is bepaald dat de ex-werknemers de gemaakte kosten voor de opleiding moesten terugbetalen. Omdat voor het loon tijdens de opleidingsuren is niets concreets is vermeld, zijn deze financiële consequenties onvoldoende duidelijk gemaakt aan de ex-werknemers. Daarom zijn zij alleen verplicht de opleidingskosten terug te betalen. Zij vonden overigens dat ze niets hoefden terug te betalen omdat er geen leermeester was. Dat was ook de reden waarom zij zijn vertrokken. Aangezien het garagebedrijf een passende oplossing bood, gaat de kantonrechter daar niet in mee. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4156


Civiel - Geen verbod waterbeurs in China

22 juni - De waterbeurs die CHC, een organisator van beurzen in China, in 2024 in China wil organiseren, wordt niet verboden. Zo oordeelde de voorzieningenrechter. Die achtte dit een té verstrekkende maatregel. Wel meent de rechter dat CHC verplichtingen heeft geschonden uit de met RAI getroffen schikking. Zo heeft CHC in een periode waarin dat niet was toegestaan, voor de door haar te organiseren beurs in 2024 meerdere beursdeelnemers benaderd en met hen contracten gesloten. CHC is bevolen deze gesloten contracten te beëindigen en haar is verboden om de naam Aquatech of Aquatech China te gebruiken. De periode waarin CHC geen verkooppromotieactiviteiten mag ontplooien is verlengd tot 15 september 2023. Het voorschot op schadevergoeding van 5 ton dat RAI vorderde, is afgewezen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4260


Civiel - Risico criminele geldstromen; bankrekening terecht beëindigd

5 juli - Rabobank mocht de bankrekening van een handelaar in aardappels en uien beëindigen en heeft hierbij voldoende zorgvuldig gehandeld. Zo oordeelde de rechtbank. Rabobank – die al veertig jaar de huisbank van de handelaar was – zegde de relatie op vanwege het risico op criminele geldstromen. De handelaar was actief in Mauritanië en ontving daarvoor grote aantallen contant geld van anonieme personen op straat in Brussel, die hij afstortte bij Rabobank. Volgens het Openbaar Ministerie is deze werkwijze vatbaar voor grootschalige witwaspraktijken. Rabobank waarschuwde de handelaar en stelde voorwaarden over het afbouwen van de contante betalingen. Rabobank bood daarbij ook een kredietfaciliteit aan. Uiteindelijk hield de handelaar zich niet aan deze afspraken en werd zijn bankrekening beëindigd. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:4174


Uitspraken