Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 11 november 2019

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we 8 van de belangrijkste en meest opvallende zaken per rechtsgebied.

Straf - Gevangenisstraf en tbs voor poging tot doodslag met diefstal

5 november - Een 32-jarige man die eind augustus 2018 in Amsterdam Zuidoost meermalen een vrouw met een mes stak en daarna haar handtas stal, is door de rechtbank veroordeeld tot 5 jaar gevangenisstraf en tbs. De rechtbank overwoog dat de man met het steken in borst- en buikstreek voor lief heeft genomen dat de vrouw zou kunnen komen te overlijden. De man werd aangehouden nadat hij de persoonlijke OV-chipkaart van het slachtoffer had gebruikt. Bij een huiszoeking werden spullen uit de tas van het slachtoffer gevonden en uit DNA-onderzoek bleek dat de bloedsporen op de spijkerbroek van de man van het slachtoffer waren. Hoewel de man zelf bleef ontkennen het misdrijf begaan te hebben, vond de rechtbank voldoende bewijs aanwezig om tot bewezenverklaring te komen. Gelet op zijn ontwikkelingsstoornis en het herhalingsgevaar legt de rechtbank ook tbs met dwangverpleging op. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8258

Straf - Jeugd-tbs voor nachtelijke woningoverval

6 november - Een 16-jarige jongen is veroordeeld tot een zogenoemde PIJ-maatregel voor een nachtelijke en gewelddadige woningoverval die hij samen met drie anderen in juli vorig jaar pleegde op een bejaard echtpaar in Amsterdam-Noord. PIJ staat voor plaatsing in een inrichting voor jeugdigen, ook wel jeugd-tbs genoemd. Hier zal hij intensief worden behandeld en begeleid. De daders bonden het echtpaar vast met ducttape en een telefoonsnoer. Ook trokken ze de ringen van de hand van een van de slachtoffers. Daarnaast stalen ze onder andere manchetknopen, een portemonnee en een pinpas, waarmee ze later pinden. De jongen speelde hierin een hoofdrol. Bij hem is sprake van een normoverschrijdende gedragsstoornis en zwakbegaafdheid. De rechtbank neemt de conclusie van de psychiater over dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Ondanks zijn jonge leeftijd en het ontbreken van een groot strafblad, vindt de rechtbank de stevigste ingreep van het jeugdstrafrecht nodig om de grote kans op herhaling tegen te gaan.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8368

Bestuur - Besluit terugsturen Surinamer moet opnieuw

5 november - De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid heeft niet goed beoordeeld of een 68-jarige man met weinig sociale vaardigheden kan terugkeren naar Suriname. De rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris beter had moeten onderzoeken of er onoverkomelijke obstakels zijn voor terugkeer. De Surinamer woont al jaren in Nederland en heeft in Suriname geen familie, geen huisvesting en geen bestaansmiddelen. In Nederland heeft hij zijn familie en kerkgenootschap. Volgens de staatssecretaris is het echter aan hemzelf te wijten dat hij geen rechtmatig verblijf heeft en kan hij terugkeren omdat hij bekend is met de Surinaamse cultuur. Maar de rechtbank oordeelt dat de staatssecretaris daarbij te weinig rekening heeft gehouden met de - ook op de zitting gebleken - gebrekkige sociale vaardigheden van de man, die deels worden veroorzaakt door stotteren. De staatssecretaris moet de zaak daarom opnieuw beoordelen.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBDHA:2019:11872

Bestuur - Geen groen licht voor beoogd taxichauffeur

6 november - De minister voor Rechtsbescherming heeft een Amsterdammer terecht een verklaring omtrent gedrag geweigerd voor het verkrijgen van een taxichauffeurskaart. Dat heeft de rechtbank geoordeeld. De man werd in 2016 veroordeeld tot een taakstraf wegens het medeplegen van een drugsdelict. Zo’n delict is niet verenigbaar met de functie van taxichauffeur, aldus de bestuursrechter. Zou de man wel aan de slag gaan als taxichauffeur, dan zou dit namelijk een risico voor de samenleving opleveren, omdat hij in die functie veel in aanraking zou komen met mensen in het uitgaanscircuit. De persoonlijke omstandigheden van de man brengen de rechtbank niet tot een ander oordeel. Zo is het tijdverloop sinds zijn veroordeling kort, betrof het een ernstig delict en is hij eerder voor een ander feit met justitie in aanraking gekomen.   

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8355

Kanton - Overplaatsing om werksfeer te verbeteren mag

29 oktober - MoleMann Mental Health mag een psycholoog overplaatsen naar een andere vestiging om de werksfeer in een Amsterdamse vestiging te verbeteren. De belangen van de psycholoog als werkneemster wegen niet op tegen die van MoleMann. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Het bedrijf heeft het voornemen om de psycholoog over te plaatsen in gesprekken toegelicht en daar heeft de psycholoog haar bezwaren naar voren gebracht. Daarmee voldeed MoleMann aan de cao-bepalingen rond overplaatsing. Voor de overplaatsing is geen instemming van de psycholoog vereist. Hoe onprettig de overplaatsing voor de psycholoog ook kan zijn, de keuze juist haar over te plaatsen is verdedigbaar, oordeelt de kantonrechter.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8207

Kanton - Procederen om 5 eurocent is misbruik van recht

7 november - Een Amsterdammer die nog een openstaande tandartsrekening had van 5 eurocent bij Infomedics hoeft die niet te betalen omdat de proceskosten van ruim 240 euro niet in verhouding staan tot die 5 eurocent. De kantonrechter oordeelt dat het misbruik van recht is om een schuldenaar zo op kosten te jagen voor een verwaarloosbare vordering. Waarschijnlijk kwam deze zaak tot een rechtszaak omdat deze uit het geautomatiseerde systeem van Infomedics is gerold. Maar ook dan is het aan Infomedics om haar systeem zo in te richten dat er enige controle plaatsvindt voordat een dagvaarding wordt aangemaakt. Ook van de gerechtsdeurwaarder had mogen worden verwacht dat die naar de inhoud had gekeken voordat de dagvaarding aan de schuldenaar was overhandigd. Ook dat is kennelijk niet gebeurd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8244

Civiel - “Zaden” vallen onder begrip “bollen”, Achmea moet uitkeren

6 november - Achmea moet aan een bloembollen- en plantenkweker 122.199 euro uitkeren voor schade door verloren gegane zaden tijdens een brand in 2017. De verzekeraar wilde niet uitkeren omdat de kweker wel verzekerd was voor het verlies door brand van bloembollen, maar niet van zaden. Zaden vielen volgens Achmea niet onder de dekking van de verzekering. De kweker heeft gezegd dat hij niet alleen bloembollen, maar ook zaden ter verzekering heeft aangeboden. Dit is ook bevestigd door zijn assurantieadviseur. Achmea heeft dit niet kunnen ontkrachten. Ook heeft de verzekeraar niet weten uit te leggen dat in de verzekering onderscheid gemaakt moet worden tussen bollen en zaden, terwijl beide deel uitmaken van een plant, totdat bol of zaad daaruit worden gewonnen. Dan is het niet juist dat de kweker wel premie heeft betaald voor de verzekering van het risico dat de zaden verloren gaan, maar niet krijgt uitbetaald.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8345

Civiel - Taxibedrijven moeten chauffeurs verplicht sancties opleggen

7 november - Taxibedrijven Taxistad en Take a Taxi moeten bij overtredingen van hun chauffeurs de sancties opleggen die de gemeente Amsterdam voorschrijft. Dat heeft de rechter geoordeeld. Het sanctiebeleid bepaalt dat chauffeurs bij onder meer ritweigering, tariefoverschrijding en het hinderlijk ophouden in de buurt van een taxistandplaats moeten worden bestraft met een schorsing uiteenlopend van een week tot onbepaalde tijd. De chauffeurs en de taxibedrijven wilden van de sancties af omdat ze volgens hen niet langer redelijk of proportioneel zijn. Dat is naar het oordeel van de voorzieningenrechter niet (meer) het geval. Wel levert het beleid ongelijkheid op. Aan Uber-chauffeurs en snorders wordt bij een overtreding namelijk geen schorsing maar een lage geldboete opgelegd. De gemeente erkent deze ongelijkheid en heeft inmiddels een nieuw sanctiebeleid in de maak, maar zolang dat nieuwe beleid er nog niet is moeten de huidige sancties worden opgelegd.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2019:8375

Uitspraken