Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 12 juni 2023

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.






Straf - Celstraf voor woningoverval in vereniging in Amsterdam

7 juni - Een 20-jarige man is veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf onder meer omdat hij op 18 maart 2021 in Amsterdam samen met een ander met geweld onder meer een Rolexhorloge, sieraden en designertassen uit een woning stal. Daarnaast verzette hij zich een week later met geweld tegen zijn aanhouding en beledigde een boa. Bij de woningoverval gebruikten de overvallers veel geweld terwijl de bewoners werden afgezonderd van hun jonge baby, die alleen op de bank achterbleef. Dat weegt de rechtbank strafverzwarend mee. Waarschijnlijk kozen de 20-jarige man en zijn mededader de slachtoffers specifiek uit omdat zij wisten dat zij Rolexhorloges in huis hadden. Uit zijn strafblad blijkt dat de 20-jarige man eerder is veroordeeld voor diefstal met geweld. In zijn voordeel weegt zijn jeugdige leeftijd mee. Naast de gevangenisstraf moet hij ruim 58.000 euro schadevergoeding betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3595 


Straf - Boete na fataal arbeidsongeval werf: zorgplicht geschonden

8 juni - Een scheepwerf is veroordeeld tot een boete van 100.000 euro waarvan 50.000 euro voorwaardelijk omdat deze op 20 maart 2019 in Zaandam de Arbeidsomstandighedenwet overtrad. Die dag vond er op de scheepswerf een fataal arbeidsongeval plaats. De scheepswerf verzuimde opzettelijk ervoor te zorgen dat werknemers het hijsen van houten masten veilig konden uitvoeren. Daardoor kon het gebeuren dat een deel van een houten mast op het hoofd van een van de werknemers terechtkwam. Het slachtoffer is ten gevolge daarvan overleden. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3596

Bestuur - Weigeren exploitatievergunning belwinkel mocht

1 juni - De burgemeester heeft terecht geweigerd een exploitatievergunning af te geven voor een belwinkel in Amsterdam. Dat heeft de voorzieningenrechter bepaald. De burgemeester weigerde de exploitatievergunning, omdat de vrees bestaat dat de wijze van bedrijfsvoering een nadelige invloed zal hebben op het woon- en leefklimaat en/of de openbare orde en veiligheid in de omgeving en omdat ernstig gevaar bestaat dat de exploitatievergunning mede zal worden gebruikt om strafbare feiten te plegen. Uit processen-verbaal van de politie blijkt namelijk dat in de winkel nepgoederen zijn aangetroffen. Bovendien heeft de exploitant wisselend verklaard over de herkomst daarvan. Ook heeft hij bij de vergunningaanvraag niet vermeld dat hij in aanraking is geweest met politie of justitie. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3408


Bestuur - Persoonsgebonden budget terecht beëindigd

6 juni - Het beroep dat een man instelde tegen het besluit van het Zilveren Kruis Zorgkantoor om zijn persoonsgebonden budget (pgb) te beëindigen en de betalingen op te schorten, is door de rechtbank ongegrond verklaard. De man ontving zorg op grond van de Wet langdurige zorg. De man ontving pgb om jaarlijks een aantal weken bij zijn tante in Marokko te verblijven. Zijn moeder, die de wettelijk vertegenwoordiger en budgethouder is, declareerde voor het verblijf in Marokko sinds 2012 meer uren zorg per week dan de veertig toegestane uren. Het Zorgkantoor gaf vervolgens aan dat dit niet meer kon en schortte de betalingen op en beëindigde – na een verdiepingsonderzoek – het pgb van de man. De rechtbank vindt dit een begrijpelijke keuze. Het Zorgkantoor heeft de man erop gewezen dat de wettelijk vertegenwoordiger geen declaraties meer mocht indienen voor meer dan veertig uren per week. Als de man in Marokko is, mag zijn tante wel meer zorg leveren, maar het deel daarvan dat boven de veertig uren uitgaat, kan dan niet gedeclareerd worden. Volgens de rechtbank hoefde het Zorgkantoor de veertig uren ook niet toe te kennen, omdat de wettelijk vertegenwoordiger vond dat ze recht had op meer uren. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3597


Kanton - Verhuurder moet 4.200 euro aan borg terugbetalen

2 juni - De verhuurder van een woning in Amsterdam moet de oud-huurster de volledige borgsom van 4.200 euro terugbetalen. Daarbij weegt onder meer mee dat de oud-huurster tweemaal inspectierapporten moest tekenen voor iets wat zij niet kon inzien. Nu goede inspectierapporten ontbreken, mag ervan worden uitgegaan dat de woning in dezelfde staat was als aan het begin van de huurperiode tenzij er tegenbewijs is. Dat ontbrak in dit geval. Daarom hoeft de oud-huurster de opgevoerde herstelkosten niet te betalen. Datzelfde geldt voor de courtagekosten die de verhuurder had gemaakt nadat de oud-huurster voortijdig de huur opzegde. De wettelijke basis om die in rekening te kunnen brengen ontbrak namelijk.  

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3564


Civiel - Wordt schuld ontlopen? Bewijzen van vrouw nodig

7 juni - De vrouw van een inmiddels failliete bestuurder van een afvalrecyclingbedrijf moet met meer bewijs en onderbouwing komen in een zaak over het ontlopen van een schuld, aldus de rechtbank in een tussenvonnis. Het recyclingbedrijf is eerder veroordeeld tot het betalen van ruim 274.000 euro aan een zakenrelatie, waarvan slechts 26.000 euro is voldaan. De bestuurder ging persoonlijk failliet. Nu wordt zijn vrouw aangesproken omdat zij zou profiteren van dat hij de schuld niet nakomt. Zo kreeg zij een Porsche van hem die later is ingeruild voor een nieuwe, terwijl dat geld ook voor schuldaflossing had kunnen worden gebruikt. Ook ontving zij salaris uit het afvalrecyclingbedrijf en zou haar bedrijf een schijnconstructie zijn, doordat haar man dat feitelijk zou besturen. Verder zijn er andere verwijten, bijvoorbeeld over het laten failleren van eigen bedrijven met schulden. De vrouw moet onder andere de aankoopfactuur van haar huidige Porsche tonen. Pas daarna beoordeelt de rechtbank de eis. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2023:3442

Uitspraken