Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 15 april 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.




Straf - Celstraf voor gewelddadige woningoverval

9 april - Een 57-jarige man is veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf omdat hij in december 2023 in Amsterdam een 71-jarige vrouw in haar huis heeft overvallen. De man deed zich voor als pakketbezorger. Hij heeft de vrouw overlopen, op de grond geduwd, haar polsen en enkels met tape vastgemaakt, haar naar de keuken gesleept en haar meermaals dreigend een mes getoond. De vrouw moest het limiet van haar rekening verhogen en geld over te maken, maar dit lukte niet. Met haar pinpas moesten twee anderen pinnen. Ook dit lukte niet. Hierop heeft de man het hondje van de vrouw meegenomen. Deze zou ze pas terugkrijgen als ze 15.000 euro over het balkon zou gooien. Ze belde echter de politie. In de straf weegt mee dat het slachtoffer op leeftijd en kwetsbaar is.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2097


Bestuur - Weigeren urgentieverklaring onvoldoende gemotiveerd

5 april - De gemeente Amsterdam heeft onvoldoende gemotiveerd waarom zij vond dat een Amsterdammer die een urgentieverklaring had gevraagd, geen urgent huisvestingsprobleem heeft. De man had de verklaring aangevraagd omdat hij zich vanwege zijn geaardheid onveilig voelt in zijn huidige woning en buurt. Hij lijdt onder andere aan trauma’s die verband houden met zijn geaardheid en heeft dagelijks suïcidale gedachten. In de zogenoemde toepasselijke regels die de gemeente hanteert, werden omstandigheden aangevoerd die geen urgent huisvestingsprobleem vormen, maar de omstandigheden die de man aanvoerde vielen daar echter niet onder. Verder had de gemeente de GGD onderzoek moeten laten doen of sprake is van bijzondere omstandigheden vanwege de gestelde samenhang tussen de psychische klachten en het woonprobleem. De toepasselijke regels bepalen dat een beroep op deze hardheidsclausule moet worden onderbouwd met een verklaring van een medisch specialist. De gemeente moet daarom een nieuw besluit nemen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2069


Kanton - Camper voldeed niet: koop ontbonden en geld terug

5 april - De koopovereenkomst van een tweedehands camper wordt ontbonden omdat de camper gebreken heeft waarvan moet worden aangenomen dat die al bij de levering aanwezig waren. De camperhandelaar moet daarom de Amsterdamse koper het aankoopbedrag van 22.000 euro terugbetalen. Datzelfde geldt voor een deel van de kosten die de koper moest maken omdat de camper kapot was. Dat heeft de kantonrechter bepaald. Bij de beslissing dat de camper niet voldeed aan de overeenkomst weegt onder meer mee dat de koper voor dat aankoopbedrag niet hoefde te verwachten dat de camper binnen vijf maanden tot drie keer toe met motorproblemen, een essentieel auto-onderdeel, te maken kreeg. Ook bood de koper de camperhandelaar de gelegenheid het (laatste) gebrek te herstellen maar die deed dat niet. De koper moet de camper wel terug (laten) bezorgen bij de camperhandelaar.  

LEes de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2096


Civiel - Buren last van lekkage, bewoner mag badkamer niet gebruiken

9 april - De bewoner van een pand te Amstelveen, mag de badkamer op 1-hoog niet meer gebruiken totdat de lekkage daar deugdelijk is verholpen. Zo heeft de kortgedingrechter geoordeeld. Eén van de twee gedagvaarde bewoners kwam naar de zitting en verklaarde daar nog wel ingeschreven te staan, maar inmiddels bij een vriendin te zijn ingetrokken. Met de andere bewoner had zij geen band. Omdat de in het buitenland verblijvende eigenaresse van het pand tot dusver weigert maatregelen tegen de lekkage te treffen en de bewoners van het buurpand enorm veel hinder daarvan ondervinden, hadden zij de bewoners van het pand met de lekkende badkamer gedagvaard. De voorzieningenrechter heeft het gevraagde badkamerverbod toegewezen op straffe van een dwangsom van 1000 euro per overtreding. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:2000


Uitspraken