Laden...

Het oordeel van de rechter

Dit is een afdruk van een pagina op Rechtspraak.nl. Kijk voor de meest actuele informatie op Rechtspraak.nl (http://www.rechtspraak.nl). Deze pagina is geprint op 01-01-1970.

Skip Navigation LinksRechtbank Amsterdam > Nieuws > Het oordeel van de rechter
Amsterdam, 15 november 2024

De rechtbank Amsterdam doet ongeveer 140.000 uitspraken per jaar. Iedere week selecteren we een aantal van de belangrijkste en meest opvallende uitspraken per rechtsgebied.

Straf - Celstraf voor steken, mishandeling en bezit cocaïne

12 november - Een 52-jarige man is veroordeeld tot 150 dagen gevangenisstraf waarvan 132 dagen voorwaardelijk omdat hij op 22 april 2022 in Amsterdam een man met een mes in zijn borst stak. Die hield daaraan onder meer een klaplong over. Het slachtoffer probeerde een van twee vrouwen die de 52-jarige man sloeg te beschermen. Volgens de 52-jarige man werd het hem zwart voor de ogen toen een kwetsende opmerking over zijn moeder werd gemaakt. Ook had hij 10 bolletjes cocaïne in zijn bezit. Uit het reclasseringsrapport blijkt dat hij een licht verstandelijke beperking, een posttraumatische stressstoornis en een stoornis in middelengebruik heeft. Hij loopt sinds mei 2022 in een schorsingstoezicht en werkt sindsdien met toewijding aan zijn herstel. Om die ontwikkeling niet te verstoren is de onvoorwaardelijke gevangenisstraf gelijk aan zijn tijd in voorarrest. Als bijzondere voorwaarden moet hij zich onder meer laten behandelen en geldt een contactverbod met de slachtoffers. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:6976

Bestuur - Uitstel beslissingen op bezwaar EU-studenten rond stufi mag

13 november - De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap mocht de beslistermijn voor bezwaar, bij het weigeren van aanvragen om studiefinanciering voor EU-studenten, verlengen. De schriftelijke aanmaningen die de studenten aan de minister hadden gestuurd dat hij binnen een redelijke termijn moest beslissen, zogenoemde ingebrekestellingen, zijn voorbarig en de dwangsommen waarom zij verzochten zijn terecht geweigerd. Dit heeft de rechtbank geoordeeld. De besluiten om de beslistermijn te verlengen (verdagingsbesluiten) zijn in overeenstemming met de wet. Dat de minister een indringende controle liet uitvoeren op zogenoemd migrerend werknemerschap van de studenten is niet relevant voor de vraag of de beslistermijnen al dan niet mochten worden verlengd. Er is geen aanleiding aan te nemen dat de EU-studenten door uitstel van de beslissingen worden gediscrimineerd, direct noch indirect. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:6917

Kanton - Gevallen zzp’er krijgt niets: ongeluk niet te voorzien

12 november - Eye Filmmuseum hoeft een zzp’er die daar werkte en haar pink verbrijzelde toen ze viel niets te betalen omdat het museum niet aansprakelijk is voor de gevolgen van het ongeluk oordeelt de kantonrechter. Uit een ingediende foto blijkt dat de plek waar zij viel en met haar pink onder een omgevallen bank terechtkwam niet gevaarlijk was. De loopruimte tussen de computertafel in het lokaal en de zitbanken waar zij viel, was niet zodanig beperkt dat die situatie wel tot ongelukken moest leiden. Het ongeluk was niet te voorzien. Evenmin struikelde zij over een voorwerp dat daar niet had moeten zijn zoals een losliggende tegel of verlengsnoer. Het museum is dus niets te verwijten. Dat de val voor de vrouw ongelukkig uitpakte – ze is aan haar pink geopereerd en het is nog onduidelijk of er blijvende klachten zijn – maakt dat niet anders. 

Lees de volledige uitspraak:

Civiel - Opzeggen energiecontracten onterecht: HEM moet schade betalen

6 november - Hollandse Energie Maatschappij (HEM) mocht de energiecontracten van een slagerij niet zomaar opzeggen en moet de schade van bijna 42.000 euro vergoeden. Dat oordeelde de rechtbank. De slagerij sloot in augustus 2021 voor zijn twee vestigingen energiecontracten af bij HEM en zou vier jaar lang tegen een vast tarief elektriciteit en gas afnemen. In juli 2022 probeerde HEM de termijnfacturen van een ander rekeningnummer te incasseren. Toen dit niet lukte heeft zij direct en zonder waarschuwing de energiecontracten opgezegd. Volgens HEM kon dit niet worden teruggedraaid en moest de slagerij op zoek naar een andere energieleverancier. De slagerij probeerde een jaar lang dit terug te draaien en kreeg uiteindelijk vanaf 1 augustus 2023 weer energie van HEM. In de tussentijd moest de slagerij bij een andere aanbieder veel duurdere energie inkopen. Het verschil tussen die prijzen vorderde hij als schadevergoeding en moet HEM betalen. 

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2024:6738


Uitspraken